Spekevareproduksjon
Studiefakta
- StudienivåFagskolestudium, nivå 5.1
- FagområdeMat og reiseliv
- StudieprogramSpekevareproduksjon
- Studiepoeng30
- StudiestedTrondheim
- StudieformDeltid (nettbasert med samlinger)
- Start2025 Høst
Om studiet og studieplanen
Produksjon av spekemat er en svært spesialisert del av norsk kjøttbransje. Selv om det benyttes avanserte styringssystemer for luftfuktighet, luftgjennomstrømning og temperatur, er dette, i motsetning til mer teknologistyrte produksjonsprosesser, en håndverks- og kunnskapsstyrt prosess som krever godt utdannede fagarbeidere.
Fagskoleutdanning i spekevareproduksjon er et fagskolestudium på 30 studiepoeng. Utdanningen er organisert som en ettårig, nettbasert utdanning med samlinger. Studiet baseres på nettundervisning av teori og samlinger for gjennomføring av praktisk produksjon/øvelser. Kandidaten skal sitte igjen med økt kunnskap innen spekevareproduksjon og produksjonstekniske prosesser. Kandidaten skal tilegne seg kunnskap om forhold i produksjonsprosessen som har tydning for produktkvalitet.
Målgruppen for studiet er yrkesutøvere som allerede har et relevant fag-/svennebrev eller som har lang (og relevant) realkompetanse. Studiet tilbys nasjonalt.
MERK: Studiet har ikke studieavgift for studieåret 25/26.
Om studieplanen
I denne studieplanen finner du informasjon som er spesifikke for dette studiet.
På vår hjemmeside finner du studieplanens generelle del: https://web.trondelagfylke.no/trondelag-hoyere-yrkesfagskole/studier/studieplan/studieplaner---generell-del/
I den generelle delen finner du informasjon som gjelder for alle studier ved THYF. Dette omfatter følgende punkter:
- Hensikten med studieplanen
- Nivå, omfang og forventet arbeidsmengde
- Oppmøtekrav
- Studieavgift
- Undervisning og læring
- Studentens rolle i læringsarbeidet
- Vurdering
- Begrunnelser og klagebehandling
- Realkompetansevurdering ved opptak
Opptakskrav
Det generelle grunnlaget for opptak til fagskolen er:
a) fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev, svennebrev eller vitnemål fra relevant yrkesutdanning. Jf. Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning ved Trøndelag høyere yrkesfagskole §2-3. https://lovdata.no/forskrift/2021-06-30-2379/§2-3
For relevante fag-/svennebrev, se punkt c) under.
b) Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret, kan tas opp på grunnlag av tilsvarende kompetanse som i a) etter gjennomført realkompetansevurdering. Ved opptak med bakgrunn i realkompetanse, må søkeren fremlegge dokumentasjon på realkompetanse tilsvarende de ordinære opptakskravene.
Dokumentert yrkeserfaring innen områdene listet under er relevant ved opptak på grunnlag av realkompetanse:
- Industriell matproduksjon
- Kokk
- Pølsemaker
- Kjøttskjærer
- Slakter
c) Fagbrev og svennebrev som kvalifiserer for inntak til Spekevareproduksjon:
- Fagarbeider industriell matproduksjon
- Kokk
- Pølsemaker
- Kjøttskjærer
- Slakter
Overordnet læringsutbytte
Kunnskaper
Studenten
- har kunnskap om råvarer, resepter og produksjonsmetoder som er gjeldende i spekevareproduksjon
- har kunnskap om sensorikk og sensoriske analyser som har betydning for produktkvalitet
- har kunnskap om prosessutstyrets hensikt, virkemåte og vedlikehold
- har kunnskap innen konserverings- og emballasjeteknologi som gjelder innen spekevareproduksjon
- har kunnskap om styringssystemer og vedlikeholdssystemer
- har kunnskap om metoder for systematisk kvalitets -og forbedringsarbeid
- har kunnskap om relevante digitale verktøy innen spekevareproduksjon og drift
- har innsikt i sentrale lover, forskrifter og bransjeretningslinjer som regulerer drift og kvalitet knyttet til spekevareproduksjon og kan oppdatere sin kunnskap innen fagfeltet
- har kunnskap til å delta innen HMS-arbeidet i en bedrift i henhold til HMS prinsipper gitt i sentrale lover og forskrifter
- har kjennskap til teknologisk utvikling i prosessindustrien som har betydning for spekevareproduksjon
- forstår betydningen av spekevareproduksjon og prosessutvikling i et makroperspektiv fra bås til bord i et samfunns- og verdiskapingsperspektiv - kan oppdatere sin kunnskap om spekevareproduksjon og produksjonstekniske prosesser
Ferdigheter
Studenten
- kan anvende faglig kunnskap for å vurdere valg av råvare, resept, produksjonsutstyr, produksjonsmetoder og emballasje for å sikre god produktkvalitet og trygge spekevarer
- kan anvende kunnskap om råvarenes sammensetning og egenskaper for å forstå årsak til endringer i produkter under produksjonsprosessen
- kan anvende den faglige kunnskapen for å forstå konserveringsprinsipper som benyttes i spekevareproduksjon 6/12
- kan anvende faglige kunnskaper innen sensorikk og sensoriske analyser for å sikre god produktkvalitet
- kan gjøre rede for hvordan en kan sikre trygg matproduksjon i alle trinn i produksjonsprosessen fra råvare til ferdig produkt ved hjelp av systemer for kvalitet
- kan anvende metoder for risikoanalyse • kan anvende styringssystemer og vedlikeholdssystemer i arbeidet med å overvåke og kontrollere prosesser
- kan anvende faglig kunnskaper innen HMS-prinsipper og gjeldende regelverk for utøvelse av HMS-arbeid i bedriften
- kan gjøre rede for valg av verktøy, metoder og prinsipper innen produksjonsplanlegging, logistikk, og produksjonsflyt
Generell kompetanse
Studenten
- kan planlegge, gjennomføre og drifte anlegg for spekevareproduksjonsprosesser basert på en helthetlig systemforståelse, etiske, miljømessige, HMS-krav og bærekraftig utvikling
- kan utvikle en prosessforståelse i tråd med etiske krav som er gjeldene for matbransjen og samfunnets normer
- har utviklet en etisk grunnholdning som innebærer at kandidaten kan utføre spekevareproduksjon med tradisjonsrike verdier
- kan arbeide i tverrfaglige team og ta ansvar for planlegging, utførelse, vurdering og dokumentasjon
- kan ved hjelp av styringssystemer og produksjonsteknisk innsikt utføre endringer/vedlikehold av produksjonsprosesser/-utstyr
- kan overvåke produksjonsprosesser innenfor eget ansvars- og kompetanseområde • kan bygge relasjoner og samarbeide med andre spekevareprodusenter og på tvers av fag, samt med eksterne grupper i matbransjen
- kan planlegge og gjennomføre prosesstekniske arbeidsoppgaver som bidrar til driftsutvikling (spekevareproduksjon)
- kan bidra til å utvikle produksjonsprosesser innen spekevareproduksjon som bidrar til verdiskapning