MAKIP Master i kroppsøving og idrettsfag med integrert praktisk pedagogisk utdanning (PPU)

Master i kroppsøving og idrettsfag med integrert praktisk pedagogisk utdanning (PPU)

    • Studiepoeng
      120
    • Heltid/deltid
      Heltid
    • Startsemester
      2025 Høst
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Elverum
Studiets oppbygging og innhold

Studiet går over 4 semester hvor flere av emnene samkjøres med Lærerutdanning i praktiske og estetiske fag for trinn 1-13, kroppsøving og idrettsfag ved Campus Elverum. Noe av undervisningen vil bli gjennomført ved Campus Hamar. Kandidater som studerer Master i kroppsøving og idrettsfag med integrert praktisk pedagogisk utdanning (PPU) vil utvikle egen læreridentitet og få rike muligheter til å reflektere over varierte erfaringer som del av et profesjonsfelleskap. Kandidaten vil blant annet lære om hvordan man tilrettelegger for undervisning som inkluderer en mangfoldig elevgruppe, hvordan man tilrettelegger for elevers læring og utvikling og hva som kjennetegner god og rettferdig vurderingspraksis. Utdanningen bygger på Opplæringslova og gjeldende læreplanverk for grunnopplæringen.

Studiet har en forskningsbasert, profesjonsrettet og praksisnær profil som gir studenten pedagogisk og didaktisk kompetanse til å undervise i hele skoleløpet. Utdanningen vektlegger å gjøre avstanden mellom teori og praksis kortest mulig ved at flere emner bygger på praktiske tilnærminger og praksisopplæringen er i stor grad integrert i ulik emner. Dette bidrar til å skape en praksisnær og integrert lærerutdanning hvor det studenten lærer på campus ses i direkte sammenheng med arbeid i skolen. Gjennom masteroppgaven gis studenten muligheten til å fordype seg i tematikk som er relevant for arbeid i skolen.

Studiemodeller
Introduksjon

Master i kroppsøving og idrettsfag med integrert praktisk pedagogisk utdanning (PPU)

er et masterstudium på 120 studiepoeng hvor 60 studiepoeng gir kompetanse i tråd med Forskrift og nasjonale retningslinjer for praktisk pedagogisk utdanning.. Fullført studium gir tittelen: Master i kroppsøving og idrettsfag med integrert praktisk pedagogisk utdanning (PPU), og på engelsk tittelen: Master's degree in Physical Education and Sports with Integrated Practical Pedagogical Education (PPE). Studiet er campusbasert, og tilbys som et heltidsstudium med normert studietid på 2 år.

Bakgrunn for studiet

Dagens skole har et stort ansvar for at barn og unge utvikler kompetanse som de vil trenge i fremtidens samfunn. Skolen skal støtte elever i deres personlige utvikling, dannelse og identitetsutvikling, og skal bidra til at elevene utvikler kompetanser som gjør dem i stand til å leve gode og meningsfulle liv. Dette gjør også elevene i stand til å delta aktivt i demokrati og bidra til drive samfunnet videre. Lærerens oppgaver er derfor å legge til rette for at barn og unge utvikler sitt potensial både som individ, medmenneske og samfunnsborger. Denne oppgaven stiller store krav til lærerens profesjonsutøvelse. Grunnlaget for å utvikle kompetanse til å bli en god lærer ligger i lærerutdanningen. Master i kroppsøving og idrettsfag med integrert praktisk pedagogisk utdanning (PPU) gir profesjonskompetanse som lærer og solid kompetanse til å undervise i kroppsøving på barne- og ungdomstrinn og i kroppsøving og idrettsfag på videregående skole. Utdanningen kvalifiserer også til opptak på doktorgradsutdanning (Ph.d).

Læringsutbytte

Læringsutbyttene for utdanningen er definert med bakgrunn i Forskrift om rammeplan for praktisk-pedagogisk utdanning og Nasjonale retningslinjer for praktisk-pedagogisk utdanning -allmennfag, og supplert med læringsutbyttebeskrivelser som ivaretar masternivå innenfor kroppsøving og idrettsfag. En kandidat med fullført kvalifikasjon skal ha følgende totale læringsutbytte, definert i kunnskap, ferdighet og generell kompetanse.

 

Kunnskap

Kandidaten

  • har avansert kunnskap om danning og utdanning i et samfunn basert på demokrati, bærekraftig utvikling, mangfold, likestilling og likeverd (K1)
  • har bred kunnskap om lov- og planverk, skolen som organisasjon, rammebetingelser og styringsstruktur og om skolens samarbeidspartnere og hvordan disse bidrar til å sikre barn og unge en god oppvekst (K2)
  • har inngående kunnskap om barn og unges utvikling, motivasjon, læring og sosialisering, og om sammenhenger mellom individuelle, sosiale, kulturelle og fagspesifikke forhold i arbeidet med tilpasset opplæring (K3)
  • har inngående kunnskap om undervisningsfagets plass, begrunnelse og progresjon i skolen (K4)
  • har bred kunnskap om undervisnings-, arbeids- og vurderingsformer generelt og fagspesifikt og om hvordan praktiske, digitale, skapende og estetiske læreprosesser kan påvirke helse, trivsel og læring (K5)
  • har bred kunnskap om læring, læreprosesser, arbeidsmåter, læremidler og vurderingsformer som kjennetegner kroppsøving og idrettsfag (K6)
  • har kunnskap om overgrep mot barn og unge, om vanskelige livssituasjoner som barn og unge kan komme i, samt kjennskap til aktuelle hjelpeinstanser (K7)
  • har kunnskap om sammenhenger mellom samfunnsutvikling, utdanningspolitikk og skolens og lærerens rolle i samfunnet (K8)
  • har avansert kunnskap om relevante teorier, metoder og prosesser tilpasset forskning og problemstillinger innen kroppsøving og idrettsfag (K9)
  • har inngående kunnskap om faglige og etiske problemstillinger innenfor kroppsøving og idrettsfag (K10)
  • har bred kunnskap om lærerens oppgaver, roller og ansvar i opplæringen (K11)
  • har kunnskap om skolen som organisasjon, samarbeid med foresatte og andre aktuelle samarbeidspartnere (K12)
  • har inngående kunnskap om barn og unges utvikling, læring og danning i ulike sosiale, flerkulturelle og digitale kontekster og om hvordan kunnskapen kan anvendes for å tilpasse opplæringen til alle elevers forutsetninger og behov (K13)
Ferdigheter

Kandidaten

  • kan analysere, formidle og drøfte utfordringer i læreplaner og øvrige styringsdokumenter (F1)
  • kan planlegge, gjennomføre, vurdere og begrunne undervisning i fag basert på mål for opplæringen, lokale og individuelle behov (F2)
  • kan anvende varierte og relevante metoder i undervisningen og tilpasse opplæringen i faget slik at den tar hensyn til elevens ulike læringstempo, interesse for faget og evne til kritisk tenkning (F3)
  • innehar profesjonsfaglig digital kompetanse og kan anvende digitale ressurser som er sentrale for kroppsøving og idrettsfag (F4)
  • kan gi underveis- og sluttvurdering, informere om elevens faglige nivå og utvikling, og gi faglige vurderingsbegrunnelser (F5)
  • kan lede og motivere elever i faglig arbeid og skape et trygt, tilpasset og inkluderende læringsmiljø for alle elever (F6)
  • kan bygge relasjoner, kommunisere og samarbeide med elever, kolleger, foresatte og øvrige samarbeidspartnere i opplæringen (F7)
  • kan planlegge og delta i forskningsbaserte utviklings- og endringsprosesser i skolen og kritisk vurdere disse i etterkant (F8)
  • kan gjennomføre et profesjonsrettet, praksisrelevant og selvstendig forskningsprosjekt i tråd med forskningsetiske normer (F9)
  • kan anvende kunnskap til å analysere og forholde seg kritisk til teorier, metoder og fortolkninger innenfor kroppsøvingsfaget og idrettsfag, samt bruke denne kunnskapen i praktisk og teoretisk problemløsning og formidling (F10)
  • kan identifisere særskilte behov hos barn og unge, inkludert identifisere tegn på vold eller seksuelle overgrep, samt kunne etablere samarbeid med aktuelle tverrfaglige og tverretatlige samarbeidspartnere til barnets beste (F11)
  • kan ta ansvar for å utvikle og lede inkluderende, kreative, trygge og helsefremmende læringsmiljøer (F12)
Generell kompetanse

Kandidaten

  • kan utøve en autonom og profesjonsetisk holdning i møte med elever, foresatte og kollegaer, og kan fremme dialog, toleranse og respekt (G1)
  • kan analysere relevant faglitteratur, reise relevante problemstillinger og drøfte disse kritisk, samt utvikle sin egen faglige praksis (G2)
  • kan bidra til innovasjonsprosesser og ta ansvar for samarbeid og utviklingsarbeid som fremmer faglig og pedagogisk nyskaping i opplæringen(G3)
  • kan kritisk analysere utdanningspolitiske spørsmål og formål, ideologier og praksiser og delta i samfunnsdebatter om utdanningspolitikk(G4)
  • kan analysere og forstå relevante fagetiske og forskningsetiske problemstillinger innenfor kroppsøving og idrettsfag(G5)
  • kan kritisk vurdere, formidle og kommunisere om faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner innen fagområdene kroppsøving og idrettsfag(G6)
  • kan bidra i faglige diskusjoner og beslutningsprosesser i profesjonsfellesskapet (G7)
  • kan anvende kommunikasjons- og relasjonskompetanse til å ivareta profesjonsetiske verdier i opplæringen (G8)
  • kan bidra til endringsprosesser og samarbeid om faglig og pedagogisk nytenkning i skolen og involvere lokalt samfunns-, arbeids- og kulturliv i opplæringen (G9)
  • kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter for å ivareta forventninger og ansvarsområder for lærere i skolen innenfor profesjonsetiske rammer (G10)
Arbeids- og undervisningsformer

Utdanningen bygger på en forståelse av at studentene utvikler kompetanse sammen med andre. Studiet er strukturert slik at studentene skal være aktive i egen læringsprosess gjennom en utforskende, refleksiv og spørrende tilnærming. Undervisernes rolle i et slikt læringsmiljø er å innta rollen som veiledere og stillasbyggere i studentenes utvikling. Dette grunnsynet gjennomsyrer både undervisning, arbeids- og vurderingsformer, og kommer til uttrykk gjennom ulike metoder og pedagogiske tilnærminger gjennom studieløpet. I tråd med et slikt læringssyn legger utdanningen vekt på at studentene skal få vurdering underveis i studieløpet.

Gjennom studiet benyttes en kombinasjon av ulike studentaktive undervisningsformer som gruppearbeid, seminarer, veiledning, feltarbeid, diskusjoner, samt muntlige og skriftlige oppgaver og presentasjoner. Ressursforelesninger vil bli brukt som verktøy for å igangsette og stimulere studentene til videre selvstudium alene og sammen med andre. Det forventes en studieinnsats på ca. 35 timer per uke. Arbeids- og undervisningsformene skal stimulere studentene til å utvikle evne til analyse, kritisk tenkning og refleksjon. Studentene skal kunne gi og motta konstruktive tilbakemeldinger i samspill med kollegaer.

Digital læringsplattform benyttes som kommunikasjonsverktøy i studentgrupper, mellom lærer/veileder og studenter. Undervisning vil i hovedsak foregå på campus. Studenten må ha tilgang til PC med kamera og internett.

Praksis

Praksis er en læringsarena på studiet Master i kroppsøving og idrettsfag med integrert praktisk pedagogisk utdanning (PPU). Studiet har 60 dager praksis. Praksisperiodene er fordelt mellom praksis i grunnskolen og videregående opplæring. Praksis skal gi studentene en innføring i ulike deler av lærerens profesjonsutøvelse. Praksis har en integrerende funksjon i lærerutdanningen ved at det er tett kobling mellom det studentene arbeider med i de ulike emnene på studiet og i praksisopplæringen. Innholdet i praksis skal knyttes tett opp til tematikkene i pedagogikk og fagdidaktikk, og studentene skal i praksis få reflektere over og bearbeide egne faglige, pedagogiske og didaktiske erfaringer. Praksisopplæringen utgjør dermed en sentral arena for systematisk utprøving som er veiledet og vurdert. Dette er med på å utvikle studentenes evne til å reflektere over egen og andres profesjonsutøvelse.

Praksis gjennomføres ved skoler som i hovedsak er lokalisert i Innlandet. Praksiskoordinator har ansvar for å sette opp praksisgrupper på inntil fire studenter. Ytterligere faglige presiseringer knyttet til praksis er utarbeidet i Plan for praksis, mens administrative rutiner beskrives i Rutiner for praksis.

Målgruppe

Målgruppen for studiet er personer som har en bachelorgrad innen eksempelvis idrett, folkehelse, fysioterapi, friluftsliv eller tilsvarende studier, og som ønsker seg en lærerutdanning på masternivå. Kandidatene må være opptatt av å bidra til barn og unges utvikling, læring og danning, primært gjennom arbeid i skolen.

Opptakskrav

Bachelorgrad eller tilsvarende avsluttet utdanning

 i idrett, folkehelse, fysioterapi, friluftsliv eller innenfor tilsvarende studier med gjennomsnittskarakter C eller bedre.

 

Rangering
Søkere rangeres etter forskrift om opptak, studier og eksamen ved Universitetet i Innlandet
Krav om politiattest og erklæringer
Politiattest - Undervisning i offentlig grunnskole og videregående skole (PUGV)
Taushetserklæring
Egenerklæring - Tuberkulose
Skikkethetsvurdering - Krav om skikkethetsvurdering i studiet
Relevans for arbeidsliv og videre studier

Master i kroppsøving og idrettsfag med integrert praktisk pedagogisk utdanning (PPU) kvalifiserer kandidaten for å undervise i kroppsøving og idrettsfag på trinn 1-13 i norsk skole. Utdanningen kvalifiserer også til doktorgradsløp.

Internasjonalisering

Internasjonalisering er en viktig del av Master i kroppsøving og idrettsfag med integrert praktisk pedagogisk utdanning (PPU). Undervisningen i studiet vil i de fleste emner skje på norsk eller andre skandinaviske språk, men en betydelig andel av pensumlitteraturen er engelskspråklig og hentet fra internasjonale tidsskrifter. Det kan bli benyttet internasjonale undervisere på studiet.

Studenter på Master i kroppsøving og idrettsfag med integrert praktisk pedagogisk utdanning (PPU) kan ta tredje og/eller fjerde semester som utvekslingsstudent.

Informasjons- og kildekompetanse

Studentene skal utvikle ferdigheter i å analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og anvende disse til å strukturere og formulere faglige resonnementer. I samarbeid med fagmiljøene tilbyr universitetsbiblioteket undervisning i fagspesifikke avanserte søk, kildekritikk, referanseteknikk og plagiatproblematikk. Det forventes at alle studenter har en kritisk holdning til informasjonskilder og bruker disse kildene på korrekt måte i alt faglig arbeid gjennom hele studiet. Brudd på reglene om kildebruk reguleres i Forskrift om opptak, studier og eksamen.

Forskningsbasert undervisning

Undervisere og veiledere på utdanningen tilhører et forskningsaktivt miljø innenfor kroppsøving og idrettsfag, og all undervisning bygger på oppdatert kunnskap fra forskningsfronten. Vitenskapelige publikasjoner i form av artikler og fagfellevurderte bokkapitler utgjør en sentral del av utdanningens pensum. Forskningsbasert undervisning innebærer også at utdanningen er preget av vitenskapelig metode og at den er orientert mot nytenkning og utvikling av praksisfeltet.

I studiet står opplæring i forskningsmetode og arbeidsformer sentralt for å utvikle studentene evne til selvstendig, analytisk og utforskende holdning til egen og andres praksiser i skolen. Gjennom arbeidet med masteroppgaven utfører studentene et større forskningsarbeid (masteroppgaven) under veiledning. Når forskningsmiljøet tilknyttet utdanningen arbeider med prosjekter som er aktuelle for masterstudenter, vil studentene kunne delta i pågående forsknings- og utviklingsprosjekter sammen med fagansatte.

Utgifter

Semesteravgift

Vurderingsformer

Studiet har varierte vurderingsformer hvor studentene evalueres gjennom skriftlige, praktiske og muntlige eksamensformer, inkludert større oppgaver som strekker seg over tid. I de obligatoriske arbeidskravene inngår skriftlige innleveringer og muntlige presentasjoner både individuelt og i gruppe. Vurderingsformene er valgt ut ifra emnenes egenart og mål for å sikre at overordnet læringsutbytte for studiet blir vurdert.

Det benyttes en blanding av eksamensformer med graderte bokstavkarakterer, A-F, der E er laveste beståtte karakter, samt eksamensformer som vurderes til Bestått/Ikke bestått.

Vurderingsformen for hvert emne er angitt i emnebeskrivelsen. I tillegg vil studenter som tar lærerutdanning løpende vurderes opp imot kriterier for skikkethet.

Fagområde
Idrettsutdanning
Studieprogram
Master i kroppsøving og idrettsfag med integrert praktisk pedagogisk utdanning (PPU)
Fakultet
Fakultet for helse- og sosialvitenskap
Institutt
Institutt for folkehelse- og idrettsvitenskap
Studienivå: 
Mastergrad iht §, 2 år (580-M2)
Godkjent dato
Torsdag, 13. februar 2025
Godkjent av
Utdanningsutvalget