Praktisk ledelse
Studiefakta
- StudienivåHøyere yrkesfaglig utdanning, nivå 5.2
- StudieprogramPraktisk ledelse
- Studiepoeng90
- StudiestedBergen, Haugesund, Kristiansand, Nettbasert, Stavanger
- StudieformHeltid, Deltid
- Start2025 Høst
Fagområde
Innledning
Målet med utdanningen er å tilby faglærte arbeidstakere med lederansvar innen offentlige og private virksomheter en relevant videreutdanning i praktisk ledelse. Dette gjelder fagarbeidere med roller innen prosjektledelse eller personalledelse som vil fornye og supplere sin kompetanse innen sitt arbeids- og ansvarsområde. Utdanningen skal bidra til å utdanne reflekterte fagarbeidere med høy yrkesetisk forståelse for lederskap.
Gode fagarbeidere blir ofte med tiden tildelt mer ansvar. De går fra å være lærlinger og arbeidskollega, til en dag å sitte i lederroller. En skiftleder eller prosjektleder har gjerne tidligere vært fagarbeider på skiftet. Med de nye arbeidsoppgavene og ansvaret som følger med for en mellomleder, vil det være nødvendig med utdanning som dekker behovet for den kompetansen som kreves i den nye rollen. Til dette trengs det nye verktøy for å håndtere de nye utfordringene. Som mellomleder for fagarbeidere trenger man kunnskap om hvordan man leder mennesker for å oppnå ønskede resultater. Dette er like aktuelt for prosjektledere som personalledere å få en innføring i, da man møter mange av de samme utfordringene i de ulike lederrollene. Studieplanen omhandler derfor tema som hvordan man går fra å være kollega til leder, hvordan man tar den vanskelige samtalen, økonomistyring samt organisasjonsforståelse.
Læringsutbytte
Fagskoleutdanningen Praktisk ledelse har som overordnet mål å utdanne reflekterte yrkesutøvere, med høy yrkesetisk standard, som utøver effektiv ledelse og tar initiativ til å planlegge, organisere og iverksette utviklingstiltak i egen virksomhet. Fagskoleutdanningen er yrkesrettet og praksisrelatert.
Målgruppen for utdanningen er primært fagarbeidere som ønsker å kvalifisere seg til å bli ledere eller som allerede har lederfunksjoner, innen personal- eller prosjektledelse eller er tiltenkt slike roller i egen organisasjon.
Studentene skal etter gjennomført utdanning ha etablert et grunnlag for livslang læring og kontinuerlig omstilling, tverrfaglig samarbeid, samt kunne vise forståelse for og innsikt i nyervervet kunnskap. Fagskoleutdanningen skal sikre den enkeltes, samfunnets og arbeidslivets behov for ny kompetanse som er i tråd med nye oppgaver og utfordringer innen både offentlig og privat sektor.
Etter endt utdanning skal studentene ha oppnådd følgende overordnet læringsutbytte:
Kunnskap
Kandidaten
- har kunnskap om begreper, teorier, modeller, prosesser og verktøy som anvendes innenfor HR, personalledelse og rekruttering
- kan vurdere eget arbeid i forhold til gjeldende normer og krav knyttet til ledelse og lederrollen
- kjenner til bransjens historie, tradisjoner, egenart og plass i samfunnet knyttet til ledelse av HMS arbeid
- har innsikt i hvordan etikk, bærekraft og samfunnsansvar kan bidra til utvikling av lederrollen
Ferdigheter
Kandidaten
- kan gjøre rede for sine faglige valg knyttet til HR, personalledelse og rekruttering
- kan reflektere over egen faglig utøvelse av prosjekt og kvalitetsledelse og justere under veiledning
- kan finne og henvise til informasjon og fagstoff om lovverk, teorier og metoder innen økonomistyring og vurdere relevansen av fagstoffet opp mot ulike økonomiske problemstillinger
Generell kompetanse
Kandidaten
- kan planlegge og gjennomføre ledelse av endrings- og utviklingsarbeid i tråd med etiske krav og retningslinjer, både alene og i gruppe
- kan utveksle synspunkter om teknologi og ledelse med andre ledere, og delta i diskusjoner om utvikling av god praksis for bransjen
- kan bidra til organisasjonsutvikling gjennom kunnskap om og anvendelse av ulike ledelsesstrategier
Formelle opptakskrav
Fagskoleutdanning er høyere yrkesfaglig utdanning og ligger på nivå over videregående opplæring. Fagskoleutdanning gir kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak. For opptak til utdanningen Praktisk ledelse, kreves fullført videregående opplæring med studiekompetanse eller yrkeskompetanse. Det stilles ikke krav om noen bestemt studieretning.
Av dokumentasjon kreves både fagbrev og vitnemål/kompetansebevis fra videregående opplæring.
Utdanningen er delt inn i emner. Det er mulig for studenten å søke godskriving for ett eller flere emner dersom de kan dokumentere at de har tilsvarende NOKUT-godkjente emner fra tidligere.
Opptak på bakgrunn av realkompetanse
Opptaksgrunnlaget til fagskoleutdanning er fullført og bestått videregående
opplæring. Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret, kan tas opp på grunnlag av tilsvarende realkompetanse. Med realkompetanse menes all form for formell og ikke formell kompetanse som søker har opparbeidet seg gjennom skolegang, arbeid og fritid.
Realkompetanse vurderes ut fra innlevert skriftlig dokumentasjon. Dokumentasjon kan være karakterutskrift, kompetansebevis, kursbevis og/eller arbeidsattester. Arbeidserfaring kan være opparbeidet gjennom arbeids- og samfunnsliv, frivillig sektor, utdanning eller kurs.
Vurdering av realkompetanse gjøres i forhold til:
- dokumentasjon på bestått teori til fagprøven innen yrkesfaglige utdanningsprogram eller generell studiekompetanse. Det stilles ikke krav om noen bestemt studieretning. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring
eller
- dokumentasjon på relevant arbeidserfaring eller kompetanse likeverdig Vg3 innen yrkesfaglige utdanningsprogram. For å dokumentere likeverdig kompetanse kan søker bli bedt om å gjennomføre og bestå en elektronisk fagtest som bygger på den Vg3-læreplanen som danner grunnlag for søkers arbeidserfaring
eller
- dokumentasjon fra høyere utdanning eller høyere yrkesfagligutdanning som vurderes som relevant for utdanningen. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring
Med relevant arbeidserfaring menes arbeidsoppgaver innenfor prosjektledelse, personalledelse eller annet lederansvar. Gjennomført og bestått fagskoleutdanning kvalifiserer ikke til fagbrev- eller svennebrev.
Fullført og bestått utdanning gir gradsbetegnelsen «Fagskolegrad».
Utdanningstilbudets organisering
Utdanningen har en samlet normert studietid på 1,5 år, men kan tilrettelegges som en deltidsutdanning. Studieplanen består av 9 emner. Emnene tas normalt i rekkefølge.
Studiets omfang og struktur
Vurderingsordningen
Vurdering- og eksamensordningen er forankret i Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleutdanning) ved Fagskolen Tirna. Denne forskriften er studenten pliktet til å sette seg inn i.
Karakterskalaen som benyttes i fagskoleutdanningen Praktisk ledelse er A - F, hvor A er beste resultat og F er ikke bestått.
Vurdering av det enkelte emnet fastsettes på grunnlag av et obligatorisk arbeidskrav. Det settes en karakter for hvert emne som avsluttes. Det er læringsutbyttet som skal måles når karakter på det enkelte emnet skal gis.
En student som har fått arbeidskravet vurdert til Ikke bestått, får en ny mulighet til å utføre/levere arbeidskravet slik at emnet kan fullføres på normert tid, jf. Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleutdanning) ved Fagskolen Tirna §10. I påvente av ny sensur kan studenten fortsette på neste emne, men må avlutte dersom studenten ikke får bestått.
Arbeidskravene er obligatoriske og legges til grunn for vurdering av om emnet er bestått. De enkelte arbeidskravene er nærmere beskrevet under hvert enkelt emne. Det gis i utgangspunktet ikke utsettelse på innlevering av arbeidskrav. Unntaket må være begrunnet i sykdom eller andre uforutsette begivenheter. Utsettelse vil ikke bli gitt dersom studenten ber om utsettelse etter at innleveringsfristen er utgått. Avtaler om utsettelser gjøres med administrativt ansatte ved Tirna, som kan kreve dokumentasjon i form av legeerklæring eller liknende.
Fordypningsemne
For å kunne gjennomføre fordypningsemne 9, må studenten ha bestått emne 1 - 8. Eksamen i fordypningsemnet består av en skriftlig fordypningsoppgave etterfulgt av en muntlig høring.
Avsluttende vurdering
Avsluttende vurdering består av en skriftlig fordypningsoppgave med etterfølgende individuell muntlig eksamen.
Karakterskala
Det benyttes karakterskalaen A, B, C, D, E og F, der A er beste karakter og F er ikke bestått gjennom hele utdanningen.
Sluttdokumentasjon
For fullført utdanning utstedes vitnemål. Vitnemål utstedes i henhold til gjeldende Lov om høyere yrkesfaglig utdanning og Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning. Utforming og innhold er fastsatt av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning (NOKUT).