K2NOR217 Norsk 2 for 1.-7. trinn
Norsk 2 for 1.-7. trinn
- Studiepoeng30
- Heltid/deltidDeltid
- Startsemester2023 Høst
- UndervisningsspråkNorsk
- UndervisningsstedHamar
Studiet er videreutdanning på bachelornivå for lærere i grunnskolen. Det er organisert som et delvis nettbasert deltidsstudium over to semestre med tre samlinger per semester på studiested Hamar. Høgskolens læringsplattform benyttes i undervisningen.
Studiet er videreutdanning på 30 studiepoeng og kan inngå i en bachelorgrad. Studiet går over to semestre. Det er mulig å søke opptak til bare ett av emnene.
Studiet er utarbeidet innenfor rammen av Kompetanse for kvalitet og skal gi deltakerne anledning til å videreutvikle et faglig og fagdidaktisk grunnlag for norskopplæring i grunnskolen. Studiet skal fremme et vekselspill mellom teoretisk kunnskap, praksiserfaring og didaktisk refleksjon.
Læringsutbytte
En kandidat med fullført kvalifikasjon skal ha følgende læringsutbytte:
Kandidaten
- har inngående kjennskap til teorier om lesing, skriving og muntlighet
- har kunnskap om elevers skriftspråklige utvikling
- har kunnskap om litteratur for barn og unge i ulike sjangrer og medium
- har kunnskap om endringsprosesser i språket og om normeringsspørsmål i moderne norsk
Kandidaten
- kan organisere og drive tilpasset lese- og skriveopplæring etter faglig grunngitte prinsipper
- kan bruke språk- og tekstkunnskap aktivt i veiledning av elever
- kan lese, analysere, tolke og vurdere ulike typer tekster og sette dem inn i en større sammenheng
Kandidaten
- kan vurdere egen praksis som norsklærer
- har innsikt i norskfagets bredde og sammenhenger og kan reflektere kritisk og konstruktivt
Undervisningen er hovedsakelig nettbasert med bruk av høgskolens læringsplattform. I tillegg er det inntil seks obligatoriske samlinger i løpet av studieåret på studiested Hamar.
Innhold og arbeidsmåter er i stor grad knyttet til deltakernes daglige arbeid i skolen. Arbeidskravene består av praksisnære oppgaver som deltakerne gjennomfører individuelt og i grupper, som for eksempel utprøving av undervisningsopplegg. Det vil bli gitt veiledning gjennom studieåret ved tilbakemelding på skriftlige arbeider og i andre former. Drøfting av og refleksjon over egen praksis som norsklærer vil være en sentral del av studiet
Opptakskrav
Fullført lærerutdanning som gir undervisningskompetanse på barnetrinnet, med minst 30 studiepoeng i norsk i fagkretsen. En forutsetning for deltakelse i studiet er at studenten har tilgang til en skoleklasse med norskundervisning på det aktuelle trinnet.
Studiet bidrar til økt kompetanse i norskfaget hos lærere på 1.-7. trinn i grunnskolen. Faget gir fordypet innsikt i de grunnleggende ferdighetene, med særlig vekt på lesing, skriving, digital kompetanse og muntlighet.
Lærerutdanning som inkluderer 60 studiepoeng i norsk og minst 20 studiepoeng i et språk- eller kulturfag, kvalifiserer for opptak til Master i kultur- og språkfagenes didaktikk ved Høgskolen i Innlandet.
Studentene skal utvikle ferdigheter i å søke, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff i sine faglige arbeider. Dette er en faglig nøkkelkompetanse og basis for livslang læring. I samarbeid med fagmiljøene tilbyr derfor høgskolebiblioteket undervisning i fagspesifikk søking, referanseteknikk, kildekritikk og plagiatproblematikk. Det forventes at alle studenter har en kritisk holdning til informasjonskilder og bruker disse kildene på korrekt måte i alt faglig arbeid gjennom hele studiet. Brudd på reglene om kildebruk reguleres i Forskrift om opptak, studier og eksamen ved Høgskolen i Innlandet.
I løpet av studiet vil det gjennomføres obligatoriske kurs i kilder og kildebruk