GRDIG Digitaliseringsskolen for næringslivet
Digitaliseringsskolen for næringslivet
- Studiepoeng30
- Heltid/deltidDeltid
- Startsemester2023 Høst
- UndervisningsspråkNorsk
- UndervisningsstedLillehammer
Studiet består av 4 emner à 7, 5 studiepoeng:
- Emne 1: Praktisk innføring til digital strategi
- Emne 2: Digital transformasjon
- Emne 3: Digital ledelse
- Emne 4: Digital kommunikasjon
Emne 1: Praktisk innføring til digital strategi anbefales gjennomført før de øvrige emnene.
Studiet består av fire emner à 7,5 studiepoeng og gir tilsammen 30 studiepoeng på bachelornivå.
Studiemodell kombinerer bruk av digitale læringsressurser via en digital læringsportal og digitale samlinger. Det kan være aktuelt å tilby fysiske samlinger hvis det er hensiktsmessig.
Canvas benyttes som læringsplattform der læringsprosessen og fagstoffet presenteres i form av videoforelesninger, fagtekster, oppgaver osv. Studiemodellen har som utgangspunkt at studentene jobber med læringsressursene i studiets læringsportal før samlingene. Samlingene benyttes i stor grad til kort gjennomgang av sentrale teorier som deretter anvendes i praktiske læringsaktiviteter i grupper.
Teknologier i den digitale tidsalderen skaper disrupsjon og fører til endringer i forretningsbetingelser. Nye forretningsbetingelser gjør at bedrifter må endre sine strategier for å overleve og fortsette å utvikle seg. Det kreves at bedrifter må klare å forstå sammenhengen mellom teknologiendring og endrede forretningsbetingelser slik at bedrifter kan endre sin strategi før den blir tvunget til det av endringer i forretningsbetingelsene.
Mange bedrifter opplever at for å overleve i den digitale tidsalderen må de gjennomføre en digital transformasjon. Samtidig opplever de at de stadig har potensiale for å effektivisere eksisterende prosesser gjennom sterkere grad av digitalisering. Bedriftens digitale modenhet og digitalkompetanse kan også variere innenfor forskjellige forretningsfunksjoner. Ledere i små og store bedrifter opplever en dynamisk og kompleks digital kontekst og et stort behov for kompetanse innen digitalisering og digital transformasjon.
Studiet gir en bred faglig plattform for å forstå hvilke forretningsmessige utfordringer handel, industri og servicebedrifter møter i den digitale tidsalderen og hvordan de kan møte disse. Dette er et prakademisk studium, hvor både praksisrelaterte og akademiske komponenter er integrert i studiet slik at studiet er mest mulig relevant for de som er i arbeidslivet.
Studiet er utviklet av HHS og SELL i samarbeid med Lillehammer Næringsforening. Kompetanse Norge har finansiert utviklingen.
Læringsutbytte
En kandidat med fullført kvalifikasjon skal ha følgende totale læringsutbytte, definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kandidaten
- har kunnskap om digitale teknologitrender og hvordan teknologiske endringer skaper endringer i forretningsbetingelser i ulike sektorer
- har kjennskap til hovedtyper av informasjonssystemer og teknologier som brukes i handel, industri og service bedrifter
- har kunnskap om hvordan digitalisering kan effektivisere forretningsprosesser samt vurdere bedriftens digitalmodenhet og behov for digital transformasjon
- har kunnskap om digital ledelse og kan anvende metodikk for utvikling av digital strategi
- har kunnskap om digital kommunikasjon i intern og ekstern samhandling og kan planlegge merkevarebygging og omdømme på nett og gjennom sosiale medier
- har kunnskap om etiske og juridiske aspekter ved innføring og bruk av digitale medier
- har kunnskap om digital sikkerhet, bærekraftig digitalisering og sirkulærøkonomi
Kandidaten
- kan utvikle ny digital eller justere eksisterende strategi basert på vurdering av strategisk og praktisk nytte av nye teknologier
- kan foreta prosessmodellering og forbedre arbeidsprosesser gjennom større grad av digitalisering
- har metodiske og analytiske ferdigheter for å utarbeide kost/nytte vurderinger av innføring av digitaliseringsverktøy
- kan gjennomføre digitaliserings- og/eller digitaltransformasjonsprosjekter, anskaffe digitale verktøy, lede transformasjonsprosesser, utvikle organisasjonens digitale modenhet og kompetanse
- kan velge blant verktøy for effektiv ekstern digital kommunikasjon rettet mot omdømme- og merkevarebygging samt verktøy som effektiviserer intern kommunikasjon og samhandling blant ansatte.
- Kan utarbeide plan for digital sikkerhet og bærekraftig digitalisering
- kan benytte lover og regelverk for digital sikkerhet, personvern, opphavsrett og immaterielle rettigheter
Kandidaten
- kan bidra til nytenking og digital innovasjon, digitalisering, digital transformasjon og disruptiv innovasjon.
- kan se verdien av digitale samarbeidsformer med kunder og leverandør samt internt i bedriften mellom ansatte
- har forståelse for den forretningsmessige betydningen av ulike digitaliseringsprosesser og kan kritisk vurdere anvendelse av digitale teknologier
- har innsikt i relevante etiske og juridiske problemstillinger knyttet til digitalisering i ulike bransjer, samt i utøvelse av digital ledelse
Arbeids- og undervisningsformer er kombinert bruk av nettbaserte løsninger og digitale eller fysiske samlinger. Digitale læringsressurser vil være tilgjengelig via en digital læringsplattform. Studentene jobber individuelt og i grupper på og mellom samlinger.
I hovedsak vil studentene jobbe hjemme med lesning og videogjennomgang som forberedelser til samlingene, og samlingene vil brukes til korte forelesninger om sentrale temaer som deretter anvendes i oppgaver i grupper.
Hvert emne har obligatoriske innleveringer med tilbakemeldinger fra faglærere.
Målgruppen for studiet er de som er, eller i framtida vil bli, ledere eller mellomledere for små eller mellomstore bedrifter. I tillegg vil studiet også være aktuelt for alle andre som har en rolle i digital transformasjon i organisasjoner, for eksempel de som jobber med utvikling av nye arbeidsprosesser i en organisasjon samt IKT ansatte med ansvar for bedriftens digitaliseringsløp.
Opptakskrav
Deltakere som ikke oppfyller opptakskravet kan tas opp som kursdeltaker, og få utstedt kursbevis etter gjennomføringen.
Studiet kvalifiserer for ulike funksjoner i arbeidslivet, f. eks. innen ledelse og rådgivning i virksomheter eller til stillinger med ansvar eller delansvar for digitalisering.
Studiet kan også tas som støttefag til en annen utdanning. Studiet kan inngå i bachelorgrader fra Høgskolen i Innlandet eller andre utdanningsinstitusjoner i en såkalt” fri” bachelorgrad (i hht Forskrift opptak, studier og eksamen ved Høgskolen i Innlandet, § 3-2).
Studiet vil også kunne inngå i opptaksgrunnlaget for videre studier på mastergradsnivå ved høgskoler og universiteter.
Fagområdet er et internasjonalt forskningsområde og deler av pensum kan derfor være på engelsk.
Studentene skal utvikle ferdigheter i å analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og anvende disse til å strukturere og formulere faglige resonnementer. I samarbeid med fagmiljøene tilbyr derfor høgskolebiblioteket undervisning i fagspesifikke avanserte søk, kildekritikk, referanseteknikk og plagiatproblematikk. Det forventes at alle studenter har en kritisk holdning til informasjonskilder og bruker disse kildene på korrekt måte i alt faglig arbeid gjennom hele studiet. Brudd på reglene om kildebruk reguleres i Forskrift om opptak, studier og eksamen ved Høgskolen i Innlandet.
Studiet er knyttet til høgskolens forskningsmiljø innen digitalisering, organisasjon- og ledelsesfag, og studiet er basert på anerkjent forskning innen fagfeltet.
Studieavgift pr emne: kr. 12.500,-
Semesteravgift kommer i tillegg. Mer om semesteravgift.
Hvert emne har obligatoriske oppgaver som gjennomføres før studenten kan framstille seg til eksamen. Arbeidskravene er utformet slik at studenten bruker opparbeidede kunnskaper og ferdigheter for å gi egen arbeidsplass et digitalt løft, f. eks. gjennom utvikling av digitale strategier, kartlegging av eksisterende informasjonssystemer, prosessforbedringer, anskaffelse av nye systemer og verktøy, kost/nytte analyser, plan for digitalkompetanseløft i organisasjonen, digitale markedsføringsplaner, tiltak for bedre samhandling internt i bedriften, plan for gevinstrealisering o.l.
Eksamen består av en individuell hjemmeeksamen over 2 uker basert på gjennomgående arbeid (arbeidskrav) i emnet.