ÅRMYE Årsstudium mennesklig yteevne

Årsstudium mennesklig yteevne

    • Studiepoeng
      60
    • Heltid/deltid
      Deltid
    • Startsemester
      2024 Høst
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Nett/digitalt
Studiets oppbygging og innhold

Årsstudiet er organisert på en slik måte at studentene jobber parallelt med emner. Dette øker studentenes evne til å integrere de ulike fagområde på en helhetlig måte. Studiet gir en bred innføring innen områdene fysisk yteevne, mental yteevne, ernæring, søvn/restitusjon og kontroll på totalbelastning gjennom både praktiske og teoretiske emner. Det vektlegges å gjøre avstanden mellom teori og praksis kortes mulig, og alle emner bygger både på forskningsbasert teori og praktisk aktivitet. Studieprogrammet omfatter en rekke faglige disipliner relatert til idrettsvitenskap, fra naturvitenskaplige emner og treningslære til aktivitetsledelse og pedagogiske/didaktiske perspektiver. I tillegg legges det vekt på å gi studentene en forståelse av hva det innebærer å være student på høyere nivå, hvor akademisk skriving og innhenting av kunnskapsbasert informasjon er sentralt.

Studiemodeller
Årsstudium menneskelig yteevne
  • U - Undervisningsfag
  • V - Valgfrie
  • O - Obligatorisk
  • P - Praksis
EmneType2024 H2025 V2025 H2026 V
O
12.52.5
O
7.57.5
O
2.512.5
O
2.5552.5
Introduksjon

Studiet gir deg kompetanse innen fagfeltet menneskelig yteevne relatert til funksjonsdyktighet i operative yrker som har store krav til fysisk og mental ytelse. Menneskelig yteevne kategoriseres inn i fem nøkkelområder, som er fysisk yteevne, mental yteevne, ernæring, søvn/restitusjon og kontroll på totalbelastning. Studiet gir både teoretisk innsikt og praktiske ferdigheter til å ivareta og utvikle yteevne relatert til egen yrkesutøvelse, samt veilede/trene andre innen operative yrker. Prestasjonsutvikling og optimalisering av fysisk yteevne relatert til trenerrollen har et særskilt stort fokus i dette studieprogrammet.

Bakgrunn for studiet

Årsstudiet er utviklet for å møte behovet for å forstå og optimalisere menneskelig yteevne i operative kontekster i Forsvaret. Yrkesutøvelse i en rekke militære enheter krever en solid kombinasjon av fysisk og mental kapasitet for å håndtere utfordrende og krevende oppgaver. For å imøtekomme dette behovet er en helhetlig tilnærming påkrevd, som inkluderer fysisk trening, mental styrke, ernæring, restitusjon og kontroll på totalbelastning. Med solide teoretiske og praktiske kunnskaper, ferdigheter og kompetanse innen menneskelig yteevne blir studentene bedre rustet til å møte kravene i sine operative roller. Det kan føre til økt ytelse, effektivitet, sikkerhet og egnethet i arbeidet.

Studieprogrammet legger særskilt vekt på trenerrollen, og gir studentene kompetanse og ferdigheter til å fungere som trenere eller instruktører i militære enheter innen området menneskelig yteevne.

Læringsutbytte

En kandidat med fullført kvalifikasjon skal ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Kandidaten

  • har tverrfaglig kunnskap om menneskelig yteevnes egenart, teorier, begreper og problemstillinger
  • har kunnskap om grunnleggende fysiologi, anatomi og biomekanikk
  • har kunnskap om hvordan ulike treningsmetoder og treningsregimer påvirker prestasjonsevne og helse  
  • har kunnskap om psykologiske faktorer som påvirker prestasjon og yteevne, samt ulike strategier for mental trening
  • har kunnskap om hvordan fysisk og mental belastning, ernæring og restitusjon påvirker totalbelastningen
  • kjenner til hva som definerer forskningsbasert kunnskap 
Ferdigheter

Kandidaten

  • kan anvende faglig kunnskap til å justere og tilpasse trening, ernæring og restitusjon opp mot totalbelastning
  • kan reflektere over egen faglig utøvelse som trener, og behersker instruksjon og veiledning av ulike individer og grupper innen menneskelig yteevne
  • kan anvende motivasjons- og pedagogiske teorier ved planlegging og gjennomføring av aktiviteter i en operativ kontekst
  • kan anvende faglig kunnskap til å planlegge, gjennomføre og evaluere treningsopplegg som fremmer yteevne i en operativ kontekst
Generell kompetanse

Kandidaten

  • har kunnskap om relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger
  • kan presentere sentralt fagstoff relatert til menneskelig yteevne som teorier, problemstillinger og løsninger både skriftlig og muntlig
  • kan tilrettelegge for hensiktsmessig og effektiv trening som forbedrer menneskelig yteevne  
  • har evne til å løse fag- og yrkesetiske problemstillinger på en selvstendig og ansvarlig måte, og kan reflektere over egen og andres praksis
  • kan planlegge og gjennomføre arbeidsoppgaver innen fagområdet menneskelig yteevne, og formidle sentralt fagstoff relatert til forsknings- og utviklingsarbeider
  • kan utveksle synspunkter og delta i diskusjoner om utvikling av god praksis innen området menneskelig yteevne
Arbeids- og undervisningsformer

Undervisningsformene vil variere fra emne til emne, men det benyttes både teoretisk og praktisk undervisning og ferdighetstrening. Studentene vil gjennom studiet oppleve at teorien blir tett knyttet opp mot den praktiske aktiviteten. Det legges til rette for at studenten kan ta en aktiv rolle i læringsprosessen, og undervisnings- og læringsformene er godt tilpasset et digitalisert samfunn. En sentral del av arbeids- og undervisningsformene er knyttet til praksis i egen virksomhet.

Arbeidsbelastning for et studieår er anslått å være i området 750 - 900 timer, fordelt på 40 uker. Det gir en ukentlig arbeidsbelastning på 19 – 22,5 timer for en deltidsstudent. Det legges opp til en jevn arbeidsbelastning gjennom studiet.   

Praksis

I løpet av studiet legges det opp til flere kortere praksisperioder i den militære enheten hvor student har et ansettelsesforhold. Samlet omfang er 45 timer

Målgruppe

Studiet passer for alle med interesse og en rollefunksjon knyttet til menneskelig yteevne i militære enheter. For opptak kreves et ansettelsesforhold i en av Hærens avdelinger. Studieløpet er tilpasset slik at det kan gjennomføres i kombinasjon med yrkesutøvelse.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse - eller godkjent realkompetanse

Generell studiekompetanse

I tillegg må søkeren oppfylle følgende krav:

  • Ha et ansettelsesforhold i Forsvaret i en av Hærens avdelinger
  • Ha en attest som bekrefter at søkeren har en praksisavtale i en av Hærens avdelinger
Rangering
Søkere rangeres etter forskrift om opptak til høgare utdanning kapittel 7
Relevans for arbeidsliv og videre studier

Studiet er relevant for å kunne styrke egen yrkesutøvelse, samt kunne fungere som trener/veileder i militære enheter innen fagområdet menneskelig yteevne.

Etter fullført årsstudium kan du søke deg inn på andreåret til enkelte idrettsvitenskaplige studieprogram ved Høgskolen i Innlandet.

Internasjonalisering

Studentene vil i løpet av studiet tilegne seg internasjonal kompetanse som er relevant innenfor fagområdet menneskelig yteevne. Det meste av forskningsbasert kunnskap som presenteres har et internasjonalt perspektiv, samt at deler av pensum er på engelsk.

Det er ikke anledning til utenlandsopphold på årsstudiet.
 

Informasjons- og kildekompetanse

Studentene skal utvikle ferdigheter i å søke, vurdere og henvise til informasjon, og bruke disse kildene inn i sine faglige arbeider. Dette er en faglig nøkkelkompetanse og basis for livslang læring. I samarbeid med fagmiljøene tilbyr derfor høgskolebiblioteket undervisning i fagspesifikk søking, referanseteknikk, kildekritikk og plagiatproblematikk, og dette er integrert inn i studieprogrammet.  Det forventes at alle studenter har en kritisk holdning til informasjonskilder og bruker disse kildene på korrekt måte i alt faglig arbeid gjennom hele studiet. Brudd på reglene om kildebruk reguleres i forskrift om opptak, studier og eksamen ved Høgskolen i Innlandet.

Forskningsbasert undervisning

Studiet har en tydelig kobling til forskning som er tilpasset studiets nivå, omfang og egenart. Forskningsbasert kunnskap med en tydelig overføring til praksisfeltet er gjennomgående gjennom hele studieprogrammet.  

Utgifter

Semesteravgift. Oppdragsstudium for ansatte i Forsvaret.

Vurderingsformer

Det er ulike vurderingsformer på studiet som er tilpasset læringsutbyttene i det enkelte emne. Det er valgt skriftlig individuell eksamen i emne der det er viktig at studenten har god teoretisk forståelse av fagstoffet, og individuelle muntlige eksamener i emner der man ønsker å prøve studentene mer i dybdeforståelse. Mappeeksamen er valgt som vurderingsform i emne som stiller store krav til refleksjonsevne og egenbevissthet. Det benyttes både praktisk metodiske obligatoriske aktiviteter og praksis for å vurdere studentenes praktiske ferdigheter, og det er skriftlige arbeidskrav der studentene testes i faglig kunnskap på praktiske og teoretiske problemstillinger.

Fagområde
Idrettsutdanning
Studieprogram
Årsstudium mennesklig yteevne
Fakultet
Fakultet for helse- og sosialvitenskap
Institutt
Institutt for folkehelse- og idrettsvitenskap
Studienivå: 
Årsstudium (180-AR)
Godkjent dato
Fredag, 30. august 2024
Godkjent av
Utdanningsutvalget