01HH70C EIHOSEF Helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid

01HH70C EIHOSEF Helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid

  • Emnebeskrivelse
    • Emnekode
      01HH70C EIHOSEF
    • Studieprogram
      Helsetjenester til sårbare eldre
    • Studiepoeng
      10
    • Studiested
      Fredrikstad
    • Studienivå
      Fagskole nivå 5.1
    • Emneansvarlig
      Fredrik Hæren
Undervisningssemestere
2024 Vår
Om emnet

Emnet omhandler helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid med fokus på aktivitet, ernæring og ernæringsbehov hos eldre. Det legges vekt på helsefremmende kommunikasjon og betydningen av å fremme egne ressurser hos den eldre. Kunnskap og forståelse for dette vil være et viktig bidrag som gir den eldre muligheten til å mestre de utfordringer som han/ hun utsettes for i dagliglivet knyttet til aktivitet, ernæring og ernæringsbehov.

Emnets innhold

3a) Helsefremmende kommunikasjon

  • Livshistoriens betydning i alderdommen
  • Personorientert og individuelt tilpasset pleie og omsorg
  • Helsefremmende perspektiver – «Hva er viktig for deg?»
  • Helserelatert livskvalitet
  • Medvirkning, samvalg og empowerment
  • Deltakelse, motivasjon og mestring
  • Kommunikasjonsteknikker og metoder
  • Kommunikasjon og samhandling pårørende
  • Samspill med frivillige

3b) Aktivitet og fellesskap

  • Aktiv alderdom
  • Fysisk, sosial, kulturell og intellektuell aktivitet
  • Ivaretakelse av sosiale, kulturelle og eksistensielle behov
  • Helsefremmende og forebyggende aktiviteter
  • Aktivitetstilbud som er tilpasset individuelle ønsker og behov
    • Miljøbehandling og aktiv deltakelse
    • «Sterk og stødig» - et helsefremmende og forebyggende lavterskeltilbud for hjemmeboende
    • Aktiv omsorg i et flerkulturelt perspektiv
    • Ressurser i det sosiale nettverket
    • Aktivitetshjelpemidler/ Teknologiske løsninger
  • Kommunikasjon og samarbeid mellom helse- og omsorgstjenesten og frivillige aktører
  • Konsekvenser av inaktivitet
  • Fall og fallforebygging
  • Kartleggingsverktøy f.eks. Barthel ADL- Index

3c) Ernæring og ernæringsbehov

  • Ernæring og ernæringsbehov hos eldre
  • Religiøse og kulturelle kostholds hensyn
  • Det gode måltidet- hva innebærer det?
  • Tilstander og sykdommer som kan påvirke appetitt, matinntak og ernæringsstatus
    • Overvekt
    • Spiseforstyrrelser
    • Underernæring
    • Primær og sekundær kakeksi
    • Dehydrering
    • Hjerte- og karsykdommer
    • Kreft
    • Demens
    • Diabetes
    • Matintoleranse og allergier
    • Tann- og munnhelse
  • Observasjon, kartlegging og vurdering av ernæringsstatus
    • Ernæringsscreening - identifisere pasienter i ernæringsmessig risiko
    • Oppfølging og evaluering av ernæringsstatus
  • Tiltak ved ernæringsproblemer hos eldre
    • Kostholdsveiledning
    • Valg av kostform, nøkkelrådskost, energi- og næringstett kost eller spesialkost
    • Berikning eller konsistenstilpasning
    • Mellommåltider
    • Næringstilskudd
    • Sondeernæring og parenteral ernæring
Læringsutbytte
Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid knyttet til aktivitet og ernæring og se dette i sammenheng med den eldres helse
  • har kunnskap om ulike former for aktivitet, helsefremmende og forebyggende aktiviteter og hvilke konsekvenser inaktivitet kan ha for den eldre pasient
  • har kunnskap om ernæring og ernæringsbehov til eldre pasienter
  • har kunnskap om tilstander og sykdommer som kan påvirke appetitt, matinntak og ernæringsstatus
  • har kunnskap om helsekommunikasjon, kommunikasjonsteknikker og metoder for å sikre pasientens rett til informasjon, bidra til sykdomsforståelse og hjelpe pasienten til å identifisere egne ressurser og behov
  • har kunnskap om relevante kartleggingsverktøy som benyttes i det helsefremmende og sykdomsforebyggende helsearbeid knyttet til aktivitet og ernæring
  • har innsikt i nasjonale anbefalinger for fysisk aktivitet og kosthold, ernæring og underernæring
  • kan oppdatere sin yrkesfaglige kunnskap om religiøse og kulturelle kostholds hensyn knyttet til den eldre pasient
  • forstår betydning av hva en personorientert og individrettet tilnærming har for å fremme pasientens livskvalitet
Ferdigheter

Studenten

  • kan anvende kunnskap om helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid i samarbeid med den eldre pasient for å iverksette tiltak som bidrar til å fremme mestring, egenomsorg og brukermedvirkning og bedre livskvaliteten
  • kan anvende kunnskaper om ulike former for aktivitet og iverksette tiltak aktivitet som er tilpasset den eldres individuelle ønsker og behov
  • kan anvende kunnskap om kost og ernæring hos den eldre pasient for å sikre ivaretagelse av individuelle hensyn og behov
  • kan anvende ulike kommunikasjonsmetoder og -teknikker for å bidra til helsefremming og ivareta pasientens rett til medbestemmelse, samvalg og deltagelse knyttet til egen helse
  • kan anvende relevante kartleggingsverktøy og observasjon for å kartlegge og identifisere den eldres funksjonsnivå, ressurser og behov for tiltak knyttet til aktivitet, ernæringsstatus og ernæringsbehov og iverksette tiltak ut fra dette
  • kan finne, henvise og bruke informasjon og fagstoff som er relevant knyttet til aktivitet, ernæring og ernæringsbehov hos eldre pasienter
Generell kompetanse

Studenten

  • har forståelse for helsefremmende kommunikasjon og at bruk av kommunikasjons-teknikker og metoder fremmer helse, medvirkning og samvalg, og bidrar til mestring og økt livskvalitet
  • har forståelse for hva aktivitet og fellesskap kan innebære for den enkelte pasient sin livskvalitet
  • har utviklet en etisk grunnholdning i tråd med yrkesetiske retningslinjer og relevante lovverk for å ivareta pasientens integritet og pårørendes behov
  • kan medvirke til å utvikle arbeidsmetoder som legger til rette for å fremme den eldre pasient sine ressurser og ivareta behov
  • kan utføre arbeidet med utgangspunkt i den eldre pasients ernæringsmessige behov med tanke på kulturelle og religiøse hensyn
  • kan utføre arbeidet i samarbeide med den eldre pasient om aktivitet og ernæring på en måte som ivaretar mestring, brukermedvirkning, samvalg og faglig forsvarlighet
  • kan bygge relasjon med den eldre pasient, pårørende, kollegaer, og tverrfaglige samarbeidspartnere og frivillige i det helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeidet
Arbeidsinnsats

Obligatorisk arbeidskrav:

  • Skriftlig oppgave individuell/gruppe
  • Arbeidskravet må være godkjent for å kunne ta avsluttende eksamen i emnet.

Avsluttende eksamen

  • Skriftlig individuell hjemmeeksamen som gjennomføres over 5 virkedager.
Oppmøteplikt

Der studenten overskrider fraværsgrensen på 20 % på de fysiske samlingene, vil faglærer og utdanningsleder kunne vurdere om studenten ikke skal bestå emnet. Dersom slik vurdering tas, vil heller ikke studenten kunne fullføre utdanningen før emnet er vurdert til bestått

Vurdering
  • Arbeidskravene i emnet vurderes til godkjent/ ikke godkjent
  • Eksamen vurderes med karakterskala A-F

Eksamenskarakteren danner grunnlaget for avsluttende vurdering i emnet. Endelig emnekarakter fremgår på vitnemålet/karakterutskriften. 

Arbeids- og læringsaktiviteter

Forelesninger, veiledning, gruppearbeid, individuelt arbeid, rollespill, presentasjon, refleksjoner, diskusjoner, video, praktiske øvelser/ ferdighetstrening og selvstudium.

Litteraturliste

Litteraturliste oppdateres og kunngjøres ved studiestart.