01HH70C EIHOSEF Helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid

01HH70C EIHOSEF Helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid

  • Emnebeskrivelse
    • Emnekode
      01HH70C EIHOSEF
    • Studieprogram
      Helsetjenester til sårbare eldre
    • Studiepoeng
      10
    • Studiested
      Fredrikstad
    • Studienivå
      Fagskole nivå 5.1
    • Emneansvarlig
      Fredrik Hæren
Undervisningssemestere
2022 Vår
Emnets innhold

3a) Helsefremmende kommunikasjon

  • Livshistoriens betydning i alderdommen
  • Personorientert og individuelt tilpasset pleie og omsorg
  • Helsefremmende perspektiver – «Hva er viktig for deg?»
  • Helserelatert livskvalitet
  • Medvirkning, samvalg og empowerment
  • Deltakelse, motivasjon og mestring
  • Kommunikasjonsteknikker og metoder
  • Kommunikasjon og samhandling pårørende
  • Samspill med frivillige

3b) Aktivitet og fellesskap

  • Aktiv alderdom
  • Fysisk, sosial, kulturell og intellektuell aktivitet
  • Ivaretakelse av sosiale, kulturelle og eksistensielle behov
  • Helsefremmende og forebyggende aktiviteter
  • Aktivitetstilbud som er tilpasset individuelle ønsker og behov
  • Miljøbehandling og aktiv deltakelse
  • «Sterk og stødig» - et helsefremmende og forebyggende lavterskeltilbud for hjemmeboende
  • Aktiv omsorg i et flerkulturelt perspektiv
  • Ressurser i det sosiale nettverket
  • Aktivitetshjelpemidler/ Teknologiske løsninger
  • Kommunikasjon og samarbeid mellom helse- og omsorgstjenesten og frivillige aktører
  • Konsekvenser av inaktivitet
  • Fall og fallforebygging
  • Kartleggingsverktøy f.eks. Barthel ADL- Index

3c) Ernæring og ernæringsbehov

  • Ernæring og ernæringsbehov hos eldre
  • Religiøse og kulturelle kostholds hensyn
  • Det gode måltidet- hva innebærer det?
  • Tilstander og sykdommer som kan påvirke appetitt, matinntak og ernæringsstatus
    • Overvekt
    • Spiseforstyrrelser
    • Underernæring
    • Primær og sekundær kakeksi
    • Dehydrering
    • Hjerte- og karsykdommer
    • Kreft
    • Demens
    • Diabetes
    • Matintoleranse og allergier
    • Tann- og munnhelse
  • Observasjon, kartlegging og vurdering av ernæringsstatus
    • Ernæringsscreening - identifisere pasienter i ernæringsmessig risiko
    • Oppfølging og evaluering av ernæringsstatus
  • Tiltak ved ernæringsproblemer hos eldre
    • Kostholdsveiledning
    • Valg av kostform, nøkkelrådskost, energi- og næringstett kost eller spesialkost
    • Berikning eller konsistenstilpasning
    • Mellommåltider
    • Næringstilskudd
    • Sondeernæring og parenteral ernæring
Læringsutbytte
Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid knyttet til aktivitet og ernæring og se dette i sammenheng med den eldres helse
  • har kunnskap om ulike former for aktivitet, helsefremmende og forebyggende aktiviteter og hvilke konsekvenser inaktivitet kan ha for den eldre pasient
  • har kunnskap om ernæring og ernæringsbehov til eldre pasienter
  • har kunnskap om tilstander og sykdommer som kan påvirke appetitt, matinntak og ernæringsstatus
  • har kunnskap om helsekommunikasjon, kommunikasjonsteknikker og metoder for å sikre pasientens rett til informasjon, bidra til sykdomsforståelse og hjelpe pasienten til å identifisere egne ressurser og behov
  • har kunnskap om relevante kartleggingsverktøy som benyttes i det helsefremmende og sykdomsforebyggende helsearbeid knyttet til aktivitet og ernæring
  • har innsikt i nasjonale anbefalinger for fysisk aktivitet og kosthold, ernæring og underernæring
  • kan oppdatere sin yrkesfaglige kunnskap om religiøse og kulturelle kostholds hensyn knyttet til den eldre pasient
  • forstår betydning av hva en personorientert og individrettet tilnærming har for å fremme pasientens livskvalitet
Ferdigheter

Studenten

  • kan anvende kunnskap om helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid i samarbeid med den eldre pasient for å iverksette tiltak som bidrar til å fremme mestring, egenomsorg og brukermedvirkning og bedre livskvaliteten
  • kan anvende kunnskaper om ulike former for aktivitet og iverksette tiltak aktivitet som er tilpasset den eldres individuelle ønsker og behov
  • kan anvende kunnskap om kost og ernæring hos den eldre pasient for å sikre ivaretagelse av individuelle hensyn og behov
  • kan anvende ulike kommunikasjonsmetoder og -teknikker for å bidra til helsefremming og ivareta pasientens rett til medbestemmelse, samvalg og deltagelse knyttet til egen helse
  • kan anvende relevante kartleggingsverktøy og observasjon for å kartlegge og identifisere den eldres funksjonsnivå, ressurser og behov for tiltak knyttet til aktivitet, ernæringsstatus og ernæringsbehov og iverksette tiltak ut fra dette
  • kan finne, henvise og bruke informasjon og fagstoff som er relevant knyttet til aktivitet, ernæring og ernæringsbehov hos eldre pasienter
Generell kompetanse

Studenten

  • har forståelse for helsefremmende kommunikasjon og at bruk av kommunikasjons-teknikker og metoder fremmer helse, medvirkning og samvalg, og bidrar til mestring og økt livskvalitet
  • har forståelse for hva aktivitet og fellesskap kan innebære for den enkelte pasient sin livskvalitet
  • har utviklet en etisk grunnholdning i tråd med yrkesetiske retningslinjer og relevante lovverk for å ivareta pasientens integritet og pårørendes behov
  • kan medvirke til å utvikle arbeidsmetoder som legger til rette for å fremme den eldre pasient sine ressurser og ivareta behov
  • kan utføre arbeidet med utgangspunkt i den eldre pasients ernæringsmessige behov med tanke på kulturelle og religiøse hensyn
  • kan utføre arbeidet i samarbeide med den eldre pasient om aktivitet og ernæring på en måte som ivaretar mestring, brukermedvirkning, samvalg og faglig forsvarlighet
  • kan bygge relasjon med den eldre pasient, pårørende, kollegaer, og tverrfaglige samarbeidspartnere og frivillige i det helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeidet
Arbeidsinnsats

Arbeidskrav

  • Individuell skriftlig oppgave som omhandler helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid rettet mot aktivitet eller ernæring og ernæringsbehov hos eldre.
  • Oppgavens omfang 1500 ord +/- 10%
  • Arbeidskravet er obligatorisk og vurderes til bestått/ ikke bestått.
Vurdering

Skriftlig individuell hjemmeeksamen over en uke. Arbeidskravene må være vurdert til bestått før studenten kan fremstille seg til eksamen. 

Eksamenskarakteren danner grunnlaget for avsluttende vurdering i modul 3.

Formell vurdering av arbeidskrav med bestått/ ikke bestått

Formell vurdering av eksamen med karakter A-F.

Litteraturliste

Litteraturliste oppdateres og kunngjøres ved studiestart.