00TK02M EITKKMF Kjemi og mikrobiologi i mat
00TK02M EITKKMF Kjemi og mikrobiologi i mat
- Emnebeskrivelse
- Emnekode00TK02M EITKKMF
- StudieprogramMatteknikk
- Studiepoeng13
- StudiestedFredrikstad
- StudienivåFagskole nivå 5.2
- EmneansvarligOle Kristian Thoresen
Matkjemi
- Karbohydrater
- Proteiner
- Lipider
- Vitaminer og mineraler
- Tilsetningsstoffer
- Kjemiske forandringer i næringsstoffer
- Celleånding
Mikrobiologi
- Introduksjon til mikrobiologi
- Økologisk mikrobiologi og bakterienes reservoar
- Mikrobiologisk vekst og kontroll
- Smitte og infeksjon
- Prion sykdommer
- Matforgiftning
Kandidaten:
- har kunnskap om mikroorganismers inndeling og mikrobiologisk terminologi
- har kunnskap om de viktigste cellekomponentene og deres funksjoner
- har kunnskap om mikroorganismens livsbetingelser og hvordan disse kan styres for kontroll til produksjon av næringsmidler
- har kunnskap om matbårne sykdommer
- har kunnskap om aktuelle analyseteknikker innen mikrobiologi og cellebiologi
- har kunnskap om proteiners, lipiders, karbohydraters, vanns, samt øvrige næringsstoffers oppbygning, egenskaper og betydning i næringsmidler
- har kunnskap om de typiske kjemiske reaksjoner som har betydning for dannelse og nedbrytning av proteiner, lipider, karbohydrater og vitaminer
- har kunnskap om næringsstoffenes betydning for et sunt kosthold
- har kjennskap til yrkesfeltet innen kjemi og mikrobiologi i mat
- kan oppdatere sin yrkesfaglige kunnskap innen kjemi og mikrobiologi i mat
- kjenner til kjemi og mikrobiologi i mat sin historie, tradisjon, egenart og plass i samfunnet
- har innsikt i egne utviklingsmuligheter innen fagområdet kjemi og mikrobiologi i mat
Kandidaten:
- kan gjøre rede for valg av aktuelle analyseteknikker innen mikrobiologi og cellebiologi
- kan gjøre rede for valg av aktuelle analyseteknikker innen påvisning av næringsstoffer, vann, salt og nedbrytningsprodukter
- kan reflektere over egen faglig utøvelse ved analyse av kjemi og mikrobiologi i mat og justere denne under veiledning
- kan finne og henvise til informasjon og fagstoff om kjemi og mikrobiologi i mat og vurdere relevansen for en problemstilling
- kan kartlegge en situasjon ved analyse av kjemi og mikrobiologi i mat og identifisere faglige problemstillinger og behov for justeringer og tiltak
Kandidaten:
- kan planlegge, gjennomføre og dokumentere laboratoriearbeid med kjemi og mikrobiologi i mat, alene og som deltaker eller leder av gruppe og i tråd med etiske krav og retningslinjer
- kan utføre arbeidet etter samfunnets og forbrukernes forventninger og behov
- kan bygge relasjoner med fagfeller innen kjemi og mikrobiologi i mat og på tvers av fag, samt med eksterne målgrupper
- kan utveksle synspunkter med andre med samme bakgrunn om nyttige og skadelige mikroorganismer og næringsstoffer og delta i diskusjoner om utvikling av næringsmidler og om betydningen av prosessering for matens kjemiske sammensetning og næringsverdi
Arbeidskrav
Det gjennomføres obligatoriske laboratorieoppgaver i emnet – ved fravær kan individuelt opplegg avtales. For å kunne delta på laboratorieundervisningen, må studenten ha gjennomført sikkerhetsopplæring.
Det er inntil 8 obligatoriske arbeidsoppdrag, i tillegg er det obligatoriske tester i emnet. Testene er tematester og/eller emnetest.
Arbeidskravene er obligatoriske og skal leveres/gjennomføres til gitte frister. Alle arbeidsoppdrag skal være levert innen uttrekket til vurderingsmappa. Arbeidskravene er obligatoriske og skal leveres til gitte frister. Alle arbeidsoppdrag skal være levert innen trekket til vurderingsmappa.
Arbeidsoppdrag (se arbeidskrav) skal leveres inn og vurderes gjennom perioden. Arbeidsoppdragene anses ikke ferdige før enkelte arbeidsoppdrag trekkes ut og leveres på nytt for sluttvurdering i en vurderingsmappe når emnet avsluttes. De ferdige arbeidsoppdragene som leveres i vurderingsmappen vil danne grunnlag for sluttkarakter i emnet, sammen med momenter som faglig interesse, deltakelse og aktivitet i timene, tema- og emnetester, samarbeid med medstudenter og lærere etc. Sluttvurdering gir emnekarakter i skala fra A til F.
Forelesninger (samlinger og nett), laboratorieøvelser, tester, gruppe arbeid, innleveringer og diskusjoner i felleskap.