00TK02M EITKKMF Kjemi og mikrobiologi i mat

00TK02M EITKKMF Kjemi og mikrobiologi i mat

  • Emnebeskrivelse
    • Emnekode
      00TK02M EITKKMF
    • Studieprogram
      Matteknikk
    • Studiepoeng
      13
    • Studiested
      Fredrikstad
    • Studienivå
      Fagskole nivå 5.2
    • Emneansvarlig
      Ole Kristian Thoresen
Undervisningssemestere
2022 Høst
2023 Vår
Emnets innhold

Matkjemi

  • Karbohydrater
  • Proteiner
  • Lipider
  • Vitaminer og mineraler
  • Tilsetningsstoffer
  • Kjemiske forandringer i næringsstoffer
  • Celleånding

Mikrobiologi

  • Introduksjon til mikrobiologi
  • Økologisk mikrobiologi og bakterienes reservoar
  • Mikrobiologisk vekst og kontroll
  • Smitte og infeksjon
  • Prion sykdommer
  • Matforgiftning
Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten:

  • har kunnskap om mikroorganismers inndeling og mikrobiologisk terminologi
  • har kunnskap om de viktigste cellekomponentene og deres funksjoner
  • har kunnskap om mikroorganismens livsbetingelser og hvordan disse kan styres for kontroll til produksjon av næringsmidler
  • har kunnskap om matbårne sykdommer
  • har kunnskap om aktuelle analyseteknikker innen mikrobiologi og cellebiologi
  • har kunnskap om proteiners, lipiders, karbohydraters, vanns, samt øvrige næringsstoffers oppbygning, egenskaper og betydning i næringsmidler
  • har kunnskap om de typiske kjemiske reaksjoner som har betydning for dannelse og nedbrytning av proteiner, lipider, karbohydrater og vitaminer
  • har kunnskap om næringsstoffenes betydning for et sunt kosthold
  • har kjennskap til yrkesfeltet innen kjemi og mikrobiologi i mat
  • kan oppdatere sin yrkesfaglige kunnskap innen kjemi og mikrobiologi i mat
  • kjenner til kjemi og mikrobiologi i mat sin historie, tradisjon, egenart og plass i samfunnet
  • har innsikt i egne utviklingsmuligheter innen fagområdet kjemi og mikrobiologi i mat
Ferdigheter

Kandidaten:

  • kan gjøre rede for valg av aktuelle analyseteknikker innen mikrobiologi og cellebiologi
  • kan gjøre rede for valg av aktuelle analyseteknikker innen påvisning av næringsstoffer, vann, salt og nedbrytningsprodukter
  • kan reflektere over egen faglig utøvelse ved analyse av kjemi og mikrobiologi i mat og justere denne under veiledning
  • kan finne og henvise til informasjon og fagstoff om kjemi og mikrobiologi i mat og vurdere relevansen for en problemstilling
  • kan kartlegge en situasjon ved analyse av kjemi og mikrobiologi i mat og identifisere faglige problemstillinger og behov for justeringer og tiltak
Generell kompetanse

Kandidaten:

  • kan planlegge, gjennomføre og dokumentere laboratoriearbeid med kjemi og mikrobiologi i mat, alene og som deltaker eller leder av gruppe og i tråd med etiske krav og retningslinjer
  • kan utføre arbeidet etter samfunnets og forbrukernes forventninger og behov
  • kan bygge relasjoner med fagfeller innen kjemi og mikrobiologi i mat og på tvers av fag, samt med eksterne målgrupper
  • kan utveksle synspunkter med andre med samme bakgrunn om nyttige og skadelige mikroorganismer og næringsstoffer og delta i diskusjoner om utvikling av næringsmidler og om betydningen av prosessering for matens kjemiske sammensetning og næringsverdi
Arbeidsinnsats

Arbeidskrav

Arbeidskravene er individuelle. Det gjennomføres obligatoriske laboratorieoppgaver i emnet – studenten må delta på minimum 80% av disse. For å kunne delta på laboratorieundervisningen, må studenten ha gjennomført sikkerhetsopplæring.

  • Arbeidskrav 1: Matkjemi: Innlevering av matkjemi
  • Arbeidskrav 2: Mikrobiologi: Innlevering faglig refleksjon rundt laboratorieøvelse 001 Finger-, hår- og tungetest, 002 Sterilteknikk, 003 Kimtall og 004 Bestemmelse av penicillin
  • Arbeidskrav 3: Mikrobiologi: Innlevering rapport om 005 Gramfargeteknikk og bruk av 006 mikroskop
  • Arbeidskrav 4: Mikrobiologi: Innlevering faglig refleksjon om 007 Isolering av DNA og 008 Fingerprinting – inkludert elektroforese
  • Arbeidskrav 5: Mikrobiologi: Innlevering rapport om 009 vannmengde og tørrstoff i et utvalgt produkt
  • Arbeidskrav 6: Mikrobiologi: Innlevering øve-eksamen
Vurdering

Mappevurdering: Arbeidsoppdrag (se arbeidskrav) skal leveres inn og vurderes gjennom perioden. Arbeidsoppdragene anses ikke ferdige før enkelte arbeidsoppdrag trekkes ut og leveres på nytt for sluttvurdering i en vurderingsmappe når emnet avsluttes. De ferdige arbeidsoppdragene som leveres i vurderingsmappen vil danne grunnlag for sluttkarakter i emnet, sammen med momenter som faglig interesse, deltakelse og aktivitet i timene, emnetester, samarbeid med medstudenter og lærere etc. Sluttvurdering gir emnekarakter i skala fra A til F.

Forkunnskapskrav

Emne D Innledende kjemi (00TK00K) må være påbegynt.

Arbeids- og læringsaktiviteter

Forelesninger, laboratorieøvelser, tester, gruppe arbeid og diskusjoner i felleskap.

Litteraturliste

Oppdaterte litteraturlister blir publisert på fagskolens nettsider ved studiestart.

Evaluering *

Studentens medvirkning gjennom årlige- og fortløpende evalueringer må påregnes. Det kan være evalueringer både på tilbuds- og emnenivå, samt yrkesrelevans 1 år etter fullført utdanning.