System og analyse - helhetlig systemforståelse og analyse av beslutningsdata

  • Studiefakta

    • Studienivå
      Høyere yrkesfaglig utdanning, nivå 5.1
    • Studieprogram
      System og analyse - helhetlig systemforståelse og analyse av beslutningsdata
    • Studiepoeng
      30
    • Studiested
      Nettbasert
    • Studieform
      Heltid, Deltid
    • Start
      2025 Høst

Fagområde

Økonomi og administrasjon

Innledning

Fagskoleutdanningen skal sikre den enkeltes, samfunnets og arbeidslivets behov for kompetanse som er i tråd med oppgaver og utfordringer innen system og analyse.

Ved å forstå verdien av dataanalyse og kjenne verktøy for hvordan man kan presentere data på en god måte, vil fagarbeidere med denne kompetansen kunne forstå og tilføre sin bedrift eller organisasjon viktige analyser og forstå informasjon om kost/nytte effekter, og ikke minst ha en god forståelse for helhetsbildet i en organisasjon.

Fagskoleutdanningen System og analyse vil bidra til at fagarbeidere i en organisasjon bedre kan nyttiggjøre innhentet informasjon. En slik kompetanse hever organisasjonens kvalitets- og forbedringsarbeid, som gir et godt grunnlag for viktige beslutninger.  Utdanningen vil også bidra til at man sikrer større fagmiljøer innenfor IKT, system og analyse.

NHOs kompetansebarometer 2021 rapporter at det er behov for kompetanse til å analysere store datamengder. 30 prosent av NHOs medlemsbedrifter melder at de har mangel på IKT-kompetanse, og et økende behov for ansatte med system og analysekompetanse.

Videre har Haugaland vekst sammen med bedrifter og kommuner på Haugalandet (Rogaland) fått opparbeidet en egen kompetansebehovsrapport fra 2022. Her vises svar fra blant annet 10 kommuner, Helse Fonna, NAV og bedrifter fra grønn energi, grønn industri, havbruk, havnæringene og IT-sektoren.

Resultatene fra kompetansbehovsrapporten gjenspeiler NHOs tilbakemelding, at mange bedrifter opplever utfordringer med å få tak i IT-, system og analysekompetanse. Videre påpekes det fra undersøkelsen at å skaffe kandidater med en praktisk vinkling av faget er spesielt verdifullt, ettersom de har en bedre forståelse av helhetsbildet. Tilbakemelding fra aktører innen Hav og havbruksnæringen er: «Analysekompetanse - Vi sitter på mye data vi ikke vet hvordan skal brukes».

 

Læringsutbytte

Fagskoleutdanningen System og analyse har som overordnet mål å utdanne reflekterte yrkesutøvere, med høy yrkesetisk standard som tar initiativ til å planlegge, organisere og iverksette tiltak.

Studentene skal etter gjennomført utdanning ha etablert et grunnlag for livslang læring og kontinuerlig omstilling, samt kunne vise forståelse for og innsikt i nyervervet kunnskap. Fagskoleutdanningen skal sikre den enkeltes, samfunnets og arbeidslivets behov for ny kompetanse som er i tråd med nye oppgaver og utfordringer innen behandling og analyse av store mengder data. 

Fagskoleutdanningen skal være yrkesrettet, praksisrelatert og tverrfaglig.

Etter endt utdanning skal studentene ha oppnådd følgende overordnet læringsutbytte:

 

Kunnskap

Kandidaten: 

  • har kunnskap om systemtenkning og rammeverket «DSRP» (distinksjon, system, relasjon og perspektiv)
  • har innsikt i relevant regelverk som omhandler personvern
  • har bransjekunnskap og kjennskap til ulike analysesystem relevant for analysefeltet
  • kan oppdatere sin yrkesfaglige kunnskap innen teknologi og ulike metoder for datavisualisering
  • forstår betydningen av analysekompetanse i et samfunns- og verdiskapingsperspektiv
  • har kunnskap om statistiske metoder og verktøy brukt i dataanalyse

 

Ferdigheter

Kandidaten

  • kan anvende faglig kunnskap til analytisk tenkning for å bryte ned komplekse problemer i mindre komponenter og formulere en problemstilling
  • kan anvende relevante faglige verktøy for datainnsamling og organisering fra ulike datakilder
  • kan finne informasjon ved hjelp av statistisk analyse for å trekke konklusjoner basert på data og kunne visualisere dette effektivt med grafer, diagrammer og tabeller
  • kan kartlegge forbedringsbehov i organisasjoner og analysere behov for iverksetting av tiltak

 

Generell kompetanse

Kandidaten

  • har forståelse for yrkesetiske prinsipper for egen profesjon i arbeid med datainnsamling, -behandling og -analyse
  • har utviklet en etisk grunnholdning i utøvelsen av datainnsamling, -behandling og -analyse
  • kan utføre kritisk og analytisk tenkning for å løse komplekse problemer i egen bransje
  • kan bygge relasjoner med fagfeller og på tvers av fag, samt med eksterne målgrupper i analysefeltet
  • kan utvikle arbeidsmetoder for systemkartlegging med relevans for yrkesutøvelsen  

 

Formelle opptakskrav

Fagskoleutdanning er høyere yrkesfaglig utdanning og ligger på nivå over videregående opplæring. Fagskoleutdanning gir kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak. For opptak til fagskoleutdanningen System og analyse, kreves det fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev, svennebrev eller autorisasjon. Det stilles ikke krav noe bestemt fagbrev for opptak. Av dokumentasjon kreves både fagbrev og vitnemål/kompetansebevis fra videregående opplæring.

Denne utdanningen passer for alle fagbrev, men den enkelte student må forstå struktur i data som beslutningsgrunnlag og ha gode datakunnskaper for kunne gjennomføre utdanningen. Med gode datakunnskaper menes eksempelvis kjennskap til dataverktøy som presentasjonsverktøy, regneark og tekstbehandlingsprogram. Man bør kunne de grunnleggende funksjonene for bruk av de ulike verktøyene.

Utdanningen er delt inn i emner. Det er mulig for studenten å søke om godskriving for ett eller flere emner dersom de kan dokumentere at de har tilsvarende NOKUT godkjente emner fra tidligere.

 

Opptak på bakgrunn av realkompetanse

Opptaksgrunnlaget til fagskoleutdanning er fullført og bestått videregående opplæring. Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret, kan tas opp på grunnlag av tilsvarende realkompetanse. Med realkompetanse menes all form for formell og ikke formell kompetanse som søker har opparbeidet seg gjennom skolegang, arbeid og fritid.

Realkompetanse vurderes ut fra innlevert skriftlig dokumentasjon. Dokumentasjon kan være karakterutskrift, kompetansebevis, kursbevis og/eller arbeidsattester. Arbeidserfaring kan være opparbeidet gjennom arbeids- og samfunnsliv, frivillig sektor, utdanning eller kurs.

Vurdering av realkompetanse gjøres i forhold til:

  • dokumentasjon på bestått teori til fagprøve. Det stilles ikke krav om noen bestemt studieretning. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring

eller

  • dokumentasjon på relevant arbeidserfaring eller kompetanse likeverdig innen Vg3 innen yrkesfaglige utdanningsprogram. For å dokumentere likeverdig kompetanse kan søker bli bedt om å gjennomføre og bestå en elektronisk fagtest som bygger på den Vg3-læreplanen som danner grunnlag for søkers arbeidserfaring

eller

  • dokumentasjon fra høyere utdanning som vurderes som relevant for utdanningen. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring

Med relevant arbeidserfaring menes arbeidsoppgaver knyttet til system og analyse, både offentlig og privat. Eksempel kan være arbeid med analyse innen IKT, administrasjon, økonomi, personal, yrkesfag eller helsesektor.

Gjennomført og bestått fagskoleutdanning kvalifiserer ikke til fag- eller svennebrev.

 

Utdanningstilbudets organisering

Utdanningen har en samlet normert studietid på et halvt år, men kan tilrettelegges som en deltidsutdanning over ett år. Utdanningen kan gjennomføres som stedsbasert, nettbasert med samlinger eller som nettbasert utdanning.

 

Vurderingsordningen

Vurderingsformene har sammenheng med fagskoleutdanningens læringsutbytte og innhold, samt arbeids- og læringsformer. 

 

Emnevurdering 

Vurdering av det enkelte emnet fastsettes på grunnlag av et obligatorisk arbeidskrav. Det settes en karakter for hvert emne som avsluttes. Det er læringsutbyttet som skal måles når karakter på det enkelte emnet skal gis. Karakteren som benyttes er karakterskala A-F, hvor A er beste resultat og F er ikke bestått.

 

Obligatoriske oppgaver i emnene 

Studentene skal levere et obligatorisk arbeidskrav for de fagspesifikke emnene. Studentene skal i sin besvarelse gi en forståelse av det faglige innholdet i studiet med begrunnelse og drøfting. I sin besvarelse skal studentene legge til grunn kunnskap fra temaer i det gjeldende teoriemnet. Ved emneoppgaver skal besvarelsen synliggjøre valgte læringsutbytter, kilder som benyttes, og den skal inneholde en samlet oversikt over anvendt litteratur. Resultatet kan legges frem i plenum for de andre studentene.

Det gis generelt ikke utsettelse for innlevering av arbeidskrav.

Unntaket må være begrunnet i sykdom eller andre uforutsette begivenheter. Utsettelse vil ikke bli gitt dersom studenten ber om utsettelse etter at innleveringsfristen er utgått. Arbeidskravet vurderes da til Ikke bestått. Er studenten i tvil om det vil bli innvilget utsettelse, leveres besvarelsen i påvente av svar på søknaden.

Følgende gjelder ved utsettelse av innlevering:

Arbeidskrav evalueres med vurdering iht. studieplan. Blanke eller useriøse besvarelser blir vurdert som Ikke bestått uten nærmere beskjed.

Avtaler om utsettelser gjøres med administrativt ansatte ved Tirna, som kan kreve dokumentasjon i form av legeerklæring eller liknende.

En student som har fått arbeidskravet vurdert til Ikke bestått eller til bokstavkarakteren F, får en ny mulighet til å utføre/levere arbeidskravet slik at emnet kan fullføres på normert tid, jf. Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleutdanning) ved Fagskolen Tirna § 7. I påvente av ny sensur kan studenten fortsette på neste emne, men må avlutte dersom studenten ikke får bestått.

 

Emne 3 med fordypningsoppgave

For å kunne gå opp til eksamen i emne 3 må studenten ha bestått kravene i emne 1 - 2. Eksamen består av innlevering av en skriftlig fordypningsoppgave. Arbeidet skal gjennomføres individuelt.

 

Avsluttende vurdering

Avsluttende vurdering består av en skriftlig fordypningsoppgave.

 

Karakterskala 

Det benyttes karakterskalaen A, B, C, D, E og F, der A er beste karakter og F er ikke bestått gjennom hele utdanningen. 

 

Sluttdokumentasjon

For fullført utdanning utstedes vitnemål. Vitnemål utstedes i henhold til gjeldende Lov om høyere yrkesfaglig utdanning og Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning. Utforming og innhold er fastsatt av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning (NOKUT).