Digitaliseringsledelse
Studiefakta
- StudienivåHøyere yrkesfaglig utdanning, nivå 5.1
- StudieprogramDigitaliseringsledelse
- Studiepoeng30
- StudiestedBergen, Haugesund, Kristiansand, Lyngdal, Nettbasert, Stavanger
- Start2025 Høst
Fagområde
Innledning
Fagskoleutdanningen skal sikre den enkeltes, samfunnets og arbeidslivets behov for kompetanse som er i tråd med oppgaver og utfordringer innen digitalisering.
Digitaliseringsledelse er en kritisk kompetanse i dagens arbeidsmarked, spesielt for fagarbeidere som står overfor stadig mer komplekse og teknologidrevne arbeidsoppgaver. Denne studieplanen for fagskoleutdanningen i Digitaliseringsledelse ved Fagskolen Tirna er utformet for å møte disse behovene gjennom en strukturert og praksisrettet tilnærming.
Studieplanen er delt inn i tre hoved emner: Digitalisering, Mennesker og organisasjon, og Teknologi og sikkerhet. Hvert emne er nøye utformet for å gi studentene en helhetlig forståelse av digitaliseringsprosesser, fra grunnleggende digital kompetanse til avanserte teknikker for endringsledelse og sikkerhet.
Behovet for økt kompetanse innen digitaliseringsledelse er godt dokumentert i flere nasjonale rapporter og statistikker. Ifølge NHOs kompetansebarometer fra 2021, rapporterer 30 prosent av medlemsbedriftene mangel på IKT-kompetanse, og det er et økende behov for ansatte med system- og analysekompetanse. Videre viser en rapport fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse at 6 av 10 personer i arbeidsstyrken opplever et behov for å styrke sine digitale ferdigheter. NAV sin forskningsrapport fra 2024 understreker også viktigheten av digitale selvbetjeningsløsninger og behovet for kompetanseheving innen digitalisering.
Studieplanen er en respons på dagens krav, og en investering i fremtidens arbeidskraft. Gjennom denne utdanningen vil fagarbeidere få de nødvendige verktøyene og kunnskapene for å lede og implementere digitaliseringsprosjekter effektivt, noe som vil bidra til økt produktivitet og konkurranseevne i deres respektive bransjer.
Læringsutbytte
Fagskoleutdanningen har som overordnet mål å utdanne reflekterte yrkesutøvere, med høy yrkesetisk standard som tar initiativ til å planlegge, organisere og iverksette tiltak.
Studentene skal etter gjennomført utdanning ha etablert et grunnlag for livslang læring og kontinuerlig omstilling, samt kunne vise forståelse for og innsikt i nyervervet kunnskap. Fagskoleutdanningen skal sikre den enkeltes, samfunnets og arbeidslivets behov for ny kompetanse som er i tråd med nye oppgaver og utfordringer innen behandling og analyse av store mengder data.
Fagskoleutdanningen skal være yrkesrettet, praksisrelatert og tverrfaglig.
Etter endt utdanning skal studentene ha oppnådd følgende overordnet læringsutbytte:
Kunnskap
Kandidaten
- har kunnskap om digitaliseringsprosesser og deres innvirkning på organisasjoner og samfunn.
- forstår betydningen av kontinuerlig læring og omstilling i en digitalisert arbeidsverden.
- forstår hvordan digitalisering kan forbedre forretningsmodeller og organisasjonsstrukturer.
- har kjennskap til aktuelle teknologiske trender og deres mulige anvendelser.
- har innsikt i regelverk og standarder for digital sikkerhet og personvern.
- har kunnskap om endringsledelse og hvordan man kan håndtere motstand i digitaliseringsprosjekter
Ferdigheter
Kandidaten
- kan anvende faglig kunnskap på praktiske og teoretiske problemstillinger knyttet til digitaliseringsarbeidet
- kan anvende digitale verktøy og teknikker for å forbedre arbeidsprosesser og øke effektiviteten.
- kan kartlegge og identifisere behov for digital kompetanse i organisasjonen og planlegge tiltak for kompetanseheving.
- kan utvikle strategier for å håndtere digitale trusler
- kan finne informasjon og fagstoff som er relevant for digitaliseringsprosjekter, både i planlegging, implementering og evalueringsfasene, slik at behov for tiltak kan iverksettes
Generell kompetanse
Kandidaten
- har utviklet en etisk grunnholdning i utøvelsen av digitaliseringsarbeid, med vekt på bærekraft, samfunnsansvar og personvern
- kan utføre risikoanalyse for å forebygge digitale trusler og sikre personvern
- kan utvikle retningslinjer som skaper kultur for innovasjon og endringsvillighet i organisasjonen, knyttet til digitaliseringsarbeidet
- kan utvikle arbeidsmetoder for å oppnå bedre resultater i et digitaliseringsprosjekt
- kan bygge relasjoner med fagfeller i digitaliseringsbransjen, og på tvers av fag i egen organisasjon, samt med eksterne målgrupper
Formelle opptakskrav
Fagskoleutdanning er høyere yrkesfaglig utdanning og ligger på nivå over videregående opplæring. Fagskoleutdanning gir kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak. For opptak til fagskoleutdanningen Digitaliseringsledelse kreves fullført 3 årig videregående opplæring innen yrkesfaglig eller studieforberedende utdanningsprogram. Det stilles ikke krav om noen bestemt studieretning. Av dokumentasjon kreves både fagbrev/svennebrev og vitnemål/kompetansebevis fra videregående opplæring.
Utdanningen er delt inn i emner. Det er mulig for studenten å søke om godskriving for ett eller flere emner dersom de kan dokumentere at de har tilsvarende NOKUT godkjente emner fra tidligere.
Opptak på bakgrunn av realkompetanse
Opptaksgrunnlaget til fagskoleutdanning er fullført og bestått videregående opplæring. Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret, kan tas opp på grunnlag av tilsvarende realkompetanse. Med realkompetanse menes all form for formell og ikke formell kompetanse som søker har opparbeidet seg gjennom skolegang, arbeid og fritid.
Realkompetanse vurderes ut fra innlevert skriftlig dokumentasjon. Dokumentasjon kan være karakterutskrift, kompetansebevis, kursbevis og/eller arbeidsattester. Arbeidserfaring kan være opparbeidet gjennom arbeids- og samfunnsliv, frivillig sektor, utdanning eller kurs.
Vurdering av realkompetanse gjøres i forhold til:
- dokumentasjon på bestått teori til fagprøven innen yrkesfaglige utdanningsprogram eller generell studiekompetanse. Det stilles ikke krav om noen bestemt studieretning. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring
eller
- dokumentasjon på relevant arbeidserfaring eller kompetanse likeverdig Vg3 innen yrkesfaglige utdanningsprogram. For å dokumentere likeverdig kompetanse kan søker bli bedt om å gjennomføre og bestå en elektronisk fagtest som bygger på den Vg3- læreplanen som danner grunnlag for søkers arbeidserfaring.
eller
- dokumentasjon fra høyere utdanning som vurderes som relevant for utdanningen. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring.
Med relevant arbeidserfaring menes arbeidsoppgaver knyttet til f.eks bruk av digitale programmer og utstyr tilknyttet utøvelsen av de yrkesfaglige arbeidsoppgavene, deltakelse i test/utprøving av nye programvarer internt, prosjektdeltakelse i bestilling og implementering av nye digitale systemer og/eller digital sikkerhet på egen arbeidsplass m.m.
Gjennomført og bestått fagskoleutdanning kvalifiserer ikke til fag- eller svennebrev.
Utdanningstilbudets organisering
Utdanningen har en samlet normert studietid på et halvt år, men kan tilrettelegges som en deltidsutdanning over et år. Fagskoleutdanningen består av 3 emner. Emnene tas normalt i rekkefølge. Utdanningen kan gjennomføres som stedsbasert, nettbasert med samlinger eller nettbasert deltidsutdanning.
Studiets omfang og struktur
Avsluttende vurdering
Det benyttes karakterskalaen A, B, C, D, E og F, der A er beste karakter og F er ikke bestått gjennom hele utdanningen.
Sluttdokumentasjon
For fullført utdanning utstedes vitnemål. Vitnemål utstedes i henhold til gjeldende Lov om høyere yrkesfaglig utdanning og Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning. Utforming og innhold er fastsatt av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning (NOKUT).