FAR54K Bærekraftige campingplasser - utvikling og drift
Studiefakta
- StudienivåHøyere yrkesfaglig utdanning, nivå 5.1
- FagområdeReiseliv
- StudieprogramBærekraftige campingplasser - utvikling og drift
- Studiepoeng30
- StudiestedLillehammer, Svolvær
- StudieformDeltid
- Start2025 Vår
Om studiet
Hovedmålet med utdanningstilbudet er: «Å sikre kvalifiserte, kompetente og motiverte ansatte og ledere til campingnæringen i Norge».
Målet med studietilbudet er å gi studentene kunnskaper og ferdigheter som campingnæringen trenger i dag og i årene fremover.
Campingnæringen har vært i vekst over lang tid, og stadig nye målgrupper oppdager camping som ferie- og overnattingsform. Vertskapsrollen er fundamentet for svært mange campingplasser. Næringen har i de siste år blitt mer profesjonalisert og digitalisert, og utvikler seg stadig både produkt- og konseptmessig.
Utviklingen i campingnæringen har gått raskt. Mange bedrifter står overfor muligheter for vekst og utvikling. Dagens ledere må inneha flere roller og holde seg oppdatert på mange felt. Det å drifte en campingplass er et allsidig arbeid, med menneskelig kontakt, praktiske gjøremål og administrative oppgaver, samtidig som fremtidige strategier og planer skal utarbeides. Med økt vekst og krav til profesjonalisering er det behov for økt kompetanse. Dette gjelder både for eksisterende og nye ansatte og ledere innenfor campingnæringen.
Utdanningen vil gi en innføring i aktuelle arbeidsoppgaver som må utøves på en campingplass, samt innsikt i hvordan man kan drifte og utvikle en campingplass. Fagområdene er innenfor innovasjon, utvikling, markedsføring, økonomi, drift, vertskap, kommunikasjon og ledelse.
Utdanningstilbudet vil gi næringen et løft i profesjonaliseringen av næringen og kunnskap om og for bransjen.
Studiet er nett- og samlingsbasert. I tillegg er det praksisperioder hos campingbedrifter. Studiet er på deltid over ett år med totalt 30 studiepoeng.
Utdanningen tar i hovedsak utgangspunkt i norske forhold, men vil også hente kunnskap fra andre nordiske land. Utdanningen kan også være aktuell for andre nordiske land.
Studiet er et selvstendig studietilbud som gir 30 studiepoeng. Studiet kan også bygges på studiet «Reiseliv og opplevelser» levert av Nordland fagskole, som gir 60 studiepoeng.
Forankring og samarbeid med næringen
Studietilbudet er godt forankret i campingnæringen gjennom kartlegginger og møter med næringen.
Det er en unison tilbakemelding fra campingnæringen at et eget fagskoletilbud er positivt for næringen. For å løfte og profesjonalisere næringen er det behov for ansatte og ledere med relevant og oppdatert kompetanse.
I løpet av studietiden vil studentene ha to obligatoriske praksisperioder på campingplasser. Les mer om praksisperiodene i kapittel 6.
Målgrupper
Studiet passer for alle som ønsker å jobbe i eller drive en campingplass, eller som ønsker å lære mer om campingnæringen.
Hovedmålgrupper for fagskolestudiet Drift og utvikling av bærekraftige campingplasser er personer som;
- har ønske om å arbeide på en campingplass
- skal overta driften av en campingplass gjennom generasjonsskifter eller innleie
- ønsker eller har planer om å etablere eller kjøpe en campingvirksomhet
- allerede driver en campingplass
- ønsker kunnskap om campingnæringen
Sekundærmålgruppen er personer som ønsker å arbeide for og med camping- og reiselivsbransjen.
Opptakskrav
Opptaksgrunnlaget til fagskoleutdanning er fullført og bestått videregående opplæring (formalkrav). Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret, kan tas opp på grunnlag av tilsvarende realkompetanse.
Formalkrav
- Generell studiekompetanse
- Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev, svennebrev eller vitnemål fra yrkesutdanning innen:
- Salg, service og reiseliv
- Reiselivsfaget
- Salgsfaget
- Restaurant og matfag
- Kokkfaget
- Servitørfaget
- Ferskvarehandlerfaget
- Institusjonskokkfaget
- Industriell matproduksjon
- Sjømatproduksjon
- Bakerfaget
- Konditorfaget
- Naturbruk
- Anleggsgartner
- Gartnerfaget
- Informasjonsteknologi & medieproduksjon
- IT-driftsfaget
- IT-utviklerfaget
- Innholdsproduksjonsfaget
- Mediedesignfaget
- Medieteknikkfaget
- Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign
- Frisørfaget
- Blomsterdekoratørfaget
- Profileringsdesignfaget
- Helse- og oppvekstfag
- Aktivitørfaget
- Barne- og ungdomsarbeiderfaget
- Helsearbeiderfaget
- Bygg- og anleggsteknikk
- Brannforebyggerfaget
- Byggdrifterfaget
- Renholdsoperatørfaget
- Tømrerfaget
- Anleggsmaskinførerfaget
- Anleggsrørleggerfaget
- Murer- og flisleggerfaget
- Rørleggerfaget
- Snekkerfaget
- Maler- og overflateteknikkfaget
- Elektrikerfaget
Realkompetanse
I tillegg kan søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret tas opp på grunnlag av realkompetanse. Realkompetanse er en måte å få opptak til høyere utdanning på, selv om du ikke fyller kravene til generell studiekompetanse. Eksempler på realkompetanse er kunnskaper og ferdigheter tilegnet gjennom utdanning, lønnet eller ulønnet arbeid, organisasjonserfaring, fritidsaktiviteter eller på annen måte. Andre fag- og svennebrev enn de som er nevnt over vil også kunne være en del av en realkompetansevurdering.
Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fagprøve i løpet av det påfølgende semesteret etter opptaksfristen kan tildeles plass på vilkår av bestått prøve.
Søkere med utenlandsk utdanning
Søkere med utdanning tilsvarende norsk videregående opplæring, eller med realkompetanse fra de andre nordiske landene, vurderes ut fra kravene iht. § 2-3.
Søkere utenfor Norden må, ved autorisert translatør, dokumentere likeverdig opplæring og praksis. Søkerne må ha bestått eller ha likeverdig realkompetanse i fellesfagene tilsvarende Vg1 og Vg2 i yrkesfaglige utdanningsprogram. De må også oppfylle krav om relevant praksis eller utdanning fra hjemlandet. Søkere må ha kunnskaper tilsvarende nivå B2 i «Test i norsk – høyere nivå» iht. §2-4 og §2-6 (Forskrift for Høyere yrkesfaglig utdanning ved Nordland fagskole).
Poengberegning og rangering reguleres av Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning ved Nordland fagskole, §2-6 og §2-7.
Søknad
Utdanningen er organisert gjennom Samordna opptak som fastsetter regler for søkning, søknadsfrister og kunngjøring av opptak, se www.samordnaopptak.no.
Søknader til studier med ledige studieplasser etter søknadsfrist ved det samordnede opptak til fagskoleutdanning sendes Nordland fagskole sammen med dokumentasjonen. Skolen vurderer og evt. godkjenner søkerens kompetanse. Søknader mottatt etter søknadsfrist, vurderes med fortløpende opptak.
Poengberegning og rangering ved opptak
Det er fastsatt nasjonale regler for poengberegning og rangering ved opptak. Dette er beskrevet i Forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning, https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2019-07-11-1005, kap. 3.
Studiemodeller
Arbeidsformer
Undervisningsformen er nettbasert med obligatoriske samlinger. I tillegg er det praksisperioder hos campingbedrifter.
For å utvikle studentens kunnskap, ferdigheter og generelle kompetanse er undervisningen delt opp i:
- Undervisning på nett, inkludert gruppearbeid og prosjektarbeid
- Praksis i bedrift
- Selvstendig arbeid med oppgaver og egenstudier
- Arbeid i læringsgrupper på skolen og på nett
Undervisningen består av:
- Nettbasert læringsarbeid og forelesninger av emneansvarlig lærer og gjestelærere/gjesteforelesere
- Samling med klasseromsundervisning med lærer/gjestelærere/gjesteforelesere, samt bedriftsbesøk til campingplasser/reiselivsbedrifter
- Arbeid i læringsgrupper med veiledning fra emneansvarlig lærer og medstudenter, på samling og på nett
- Individuelt arbeid med veiledning fra emneansvarlig lærer
- Praksis med aktiv deltakelse i campingbedrifter
Den nettbaserte undervisningen foregår ved bruk av videomøteverktøyet Zoom eller annet egnet digitalt klasserom, hvor man har kontakt mellom studenter og lærere i sanntid. Siden utdanningen er tilrettelagt for studenter i arbeid, vil det også kunne åpnes for at studentene følger nettundervisningen individuelt på andre tidspunkt. Det gjøres opptak av de forelesningsbaserte delene av læringsarbeidet, som tilgjengeliggjøres for alle studenter, slik at kandidater som eventuelt er forhindret fra å delta vil kunne holde seg oppdatert asynkront. Samtykke til videoopptak innhentes i forbindelse med oppstart av studiet.
Det legges vekt på at utdanningen er praktisk orientert. I praksisperioden arbeides med oppgaver som binder de teoretiske perspektivene fra undervisningen og pensum sammen med erfaringer fra praksisfeltet.
Alle arbeidskrav leveres på skolens gjeldende læringsplattform. Emneansvarlig lærer og praksisveileder støtter studenten i læringsprosessen og i arbeidet med oppgaver, vil være samtalepartner og veilede studenten forbi barrierer i den faglige utviklingen. Digitale læringsplattformer som for eksempel It’s Learning (pr. januar 2023), Zoom, Office 365 eller andre relevante digitale verktøy kan brukes i kommunikasjon mellom lærer og student, og studenter imellom.
Praksis
Se emne 4
Læringsutbytte
Studiets overordnede mål er å:
- bidra til økt bærekraftig fokus, kvalitet og standard på campingplasser
- bidra til rekruttering av ansatte og ledere av campingplasser og for andre overnattings- og reiselivsanlegg
- styrke kompetansen til ansatte og ledere i campingnæringen
- bidra til at campingnæringen og andre reiselivsbedrifter klarer å holde på dyktige ansatte
- øke kunnskapen om og for campingnæringen, og øke profesjonaliteten i bransjen
- bidra til økt yrkesstolthet, selvtillit, trygghet, samhold og fellesskap i en bærekraftig campingnæring
- bidra til å etablere og styrke et felles faglig begrepsapparat og en tydeligere forståelse av campingnæringens rolle i reiselivsnæringen
- styrke omdømmet for campingnæringen
- bidra til levende lokalsamfunn, lokalt eierskap og stabile arbeidsplasser i distrikter og byer
Læringsutbytter
Kunnskap
Kandidaten har etter fullført utdanning;
- kunnskap om oppbygning, drift, produktleveranser og opplevelsesprodukter på en campingplass
- kunnskap om campingnæringens rolle og posisjon i reiselivsnæringen
- forståelse for viktigheten av å drifte og utvikle en camping- og reiselivsbedrift etter bærekraftige prinsipper
- kunnskap om bærekraftig produkt- og forretningsutvikling for en campingplass
- kunnskap om prissetting og budsjettering, og innsikt i økonomiske nøkkeltall for campingnæringen
- kunnskap om trender, målgruppetilpasning, salg og markedsføring for campingnæringen
- kunnskap om digital og fysisk kommunikasjon, og viktigheten av godt vertskap
- kunnskap om ledelsesteori, personalledelse og hvordan skape en god bedriftskultur
- innsikt i relevant regelverk, lover og standarder som er gjeldende for campingnæringen
- innsikt i organiseringen av campingnæringen og aktuelle samarbeidspartnere
- forståelse for det helhetlige reiselivsproduktet og campingnæringens betydning i et samfunns- og verdiskapingsperspektiv
Ferdigheter
Kandidaten kan etter fullført utdanning;
- bruke sin faglige kunnskap i etableringen eller videreutviklingen av en bærekraftig campingplass
- bruke sin faglige kunnskap til å identifisere bærekraftige tiltak som bidrar til innovasjon, økt lønnsomhet og kvalitetsheving av en campingplass
- kommunisere i vertskapsrollen, service og ledelse
- utarbeide nødvendige økonomiske kalkyler som prissetting og årsbudsjett for en campingplass
- utføre driftsoppgaver på en campingplass
- finne og anvende relevante faglige begreper, informasjon, verktøy og digitale ressurser som er relevante for praktiske problemstillinger på en campingplass
- samarbeide med camping- og reiselivsbedrifter og andre relevante samarbeidspartnere
- følge gjeldende lover og forskrifter for campingplasser
- reflektere over egen faglig utøvelse og rolle innen camping- og reiselivsnæringen
- gjøre rede for sine faglige valg knyttet til drift og utvikling av en campingbedrift
Generell kompetanse
Kandidaten;
- kan utvikle campingplasser i en bærekraftig, innovativ og lønnsom retning
- har forståelse for vertskapets betydning for god service og opplevelseskvalitet
- kan bygge og vedlikeholde gode relasjoner til kolleger/ansatte, gjester og samarbeidspartnere
- har utviklet en etisk og profesjonell grunnholdning i yrkesutøvelsen
- har innsikt i viktige yrkesetiske problemstillinger for campingnæringen som ledelse, HMS, kommunikasjon, kundebehandling og bærekraft
- kan identifisere og utføre relevante arbeidsoppgaver på en campingplass
- kan utvikle og planlegge nye bærekraftige produkt-, drifts- og servicetiltak for en campingplass
- kan oppdatere sin yrkeskunnskap innenfor campingnæringen og anvende kunnskapen i praksis
- kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre med bakgrunn fra fagfeltet og gjennom dette bidra til kvalitetsheving, samarbeid og utvikling av god praksis
- kan bidra til bedriftsutvikling som styrker bærekraftige lokalsamfunn og helårlige arbeidsplasser
Vurderingsformer
For alle skriftlige oppgaver og innleveringer benyttes elektroniske mapper på skolens gjeldende læringsplattform (pr. desember 2022 er Its Learning skolens læringsplattform). Hvert arbeidskrav (innlevering) inneholder informasjon om innleveringsfrist, vurderingsform og vurderingskriterier.
Vurderingsformene på studiet varierer fra emne til emne. Hvilke vurderingsformer som gjelder for et respektivt emne står beskrevet på emnenivå.
Praksis: Praksis er beskrevet i eget kapittel i studieplanen.
Eksamen: For å kunne gå opp til eksamen kreves det at kandidaten har fått godkjent gjeldende arbeidskrav i emnet, samt registrert 80 % fremmøte i undervisningen og i praksisperioden. Se ellers oversikt over hva som kreves for å gå opp til eksamen under hvert emne.
Eksamensformene varierer fra emne til emne. Se emnebeskrivelsene for beskrivelse av eksamensform i hvert enkelt emne.
Skolen har egen forskrift om opptak, eksamen, disiplinære sanksjoner og klagehåndtering. (www.lovdata.no).
Beskrivelse av karakterskala:
Symbol | Betegnelse | Beskrivelse av vurderingskriterier |
A | Fremragende | Fremragende prestasjon som klart utmerker seg. Kandidaten viser svært god vurderingsevne og stor grad av selvstendighet. |
B | Meget god | Meget god prestasjon. Kandidaten viser meget god vurderingsevne og selvstendighet. |
C | God | Jevnt god prestasjon som er tilfredsstillende på de fleste områder. Kandidaten viser jevn vurderingsevne og selvstendighet på de viktigste områdene. |
D | Nokså god | En akseptabel prestasjon med noen vesentlige mangler. Kandidaten viser en viss grad av vurderingsevne og selvstendighet. |
E | Tilstrekkelig | Prestasjonen tilfredsstiller minimumskravene, men heller ikke mer. Kandidaten viser liten vurderingsevne og selvstendighet. |
F | Ikke bestått | Prestasjon som ikke tilfredsstiller de faglige minimumskravene. Kandidaten viser både manglende vurderingsevne og selvstendighet. |
Sluttdokumentasjon
Etter fullført og bestått fagskoleutdanning i Drift og utvikling av campingplasser utstedes det vitnemål. Vitnemålet omfatter de emner som inngår i utdanningen, med emnets omfang i studiepoeng og de karakterene som er oppnådd.
Ved bestått eksamen i enkeltemner kan det ved forespørsel til skoleledelsen utstedes karakterutskrift.