VUCOLE Coachende lederskap
Coachende lederskap
- Studiepoeng15
- Heltid/deltidDeltid
- Startsemester2025 Vår
- UndervisningsspråkNorsk
- UndervisningsstedRena
Studiet har en praktisk fagprofil som innebærer en veksling mellom teori og praksis med utgangspunkt i studentenes egne erfaringer som ledere og/-eller medarbeidere. Et sentralt element i studiet er transformasjonen teori – praksis, som vektlegger oppbygging av refleksjonskompetanse. Hensikten er at studentene gjennom løpende praktisk arbeid kobler teoretisk kunnskap til lederpraksis i egen hverdag.
Studiet vektlegger den filosofiske tenkningen, som ligger til grunn for ledelse og coaching, og er basert på prinsippet om at mennesket er helt, ressurssterkt og har svarene selv. Coaching behandles her på bakgrunn av et humanistisk- eksistensialistisk perspektiv og samme tenkning som legges til grunn for tillitsbasert og relasjonell ledelse. Med coachende lederskap mener vi her en dialogisk tilnærming mellom leder og medarbeider(e), der hensikten er å stimulere og ansvarliggjøre den enkelte medarbeider til selv å finne sine egne motivasjonsfaktorer. Gjennom en coachende tilnærming tydeliggjøres konkrete handlingsalternativer og medarbeiderne utfordres til refleksjon og handling. Coachende lederskap behandles dermed ikke som teknikker eller metoder, men som en egen måte å se på ledelse, medarbeiderrollen, kommunikasjonsstiler og kultur i organisasjonen.
Studiet består av ett emne på 15 studiepoeng.
Studiet er en videreutdanning på 15 studiepoeng og tilbys som et samlingsbasert deltidsstudium over ett semester gjennom høgskolens bidrags- og oppdragsaktivitet.
Høgskolen i Innlandet hadde i samarbeid med Fagakademiet og Ressurssenter for omstilling i kommunene (RO), et nasjonalt oppdrag for Helsedirektoratet om praktisk lederopplæring for de kommunale helse- og omsorgstjenestene, i perioden 2012-2015.
I forlengelsen av oppdraget fra Helsedirektoratet har samarbeidspartene videreutviklet det halvårige studiet til et årsstudium på 60 studiepoeng under navnet «Årsstudium lederutdanning innen helse og omsorg».
Med bakgrunn i erfaringer fra ulike utdanningsprogrammer innenfor det tildelte oppdraget, har det kommet ønsker om mer kunnskap om ledelse for utvikling og endring. Dette har ført frem til utviklingen av denne studieplanen på 15 studiepoeng, som tar utgangspunkt i coachende lederskap som grunnlag for å skape utvikling og endring. Studiet er en påbygging til emner i årsstudiet. Studiet består av ett emne som gir kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse om metoder og sentrale teoretiske begrep knyttet til coachende lederskap innen helse- og omsorgstjenesten.
I dette studiet legges det til grunn at lederen ikke kan være coach, men coachende i sin tilnærming som leder.
Læringsutbytte
En kandidat med fullført kvalifikasjon har følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kandidaten
- har kunnskap om det teoretiske og faglige grunnlaget for coaching
- har kunnskap om arbeidsmodeller, metoder og virkemidler i coaching
- har kunnskap om hvordan coaching kan integreres i lederrollen for å skape lærings- og utviklingsprosesser i personer og grupper
- har kunnskap om perspektiver og tilnærminger i empowerment i arbeid med mennesker
Kandidaten
- kan anvende coachende kommunikasjon i lederrollen
- kan anvende coachingmodeller, -metoder og -tilnærminger i lederrollen
- kan anvende kritisk refleksjon over egen rolle i coachende lederskap
- kan være til hjelp i egen og andres myndiggjøring, læring og utvikling
Kandidaten
- kan drøfte problemstillinger knyttet til coachende lederskap
- har et bevisst forhold til holdninger, verdier, ansvar og etiske problemstillinger i utøvelse av coachende lederskap
- kan bidra til kritisk tenkning, selvinnsikt og refleksjon hos andre
Emnet er organisert i tre samlinger over 2 + 2 + 2 dager. Pedagogiske metoder, arbeids- og undervisningsformer som benyttes i emnet er:
- Temabaserte forelesninger
- Refleksjon og problembasert læring vektlegges gjennom case, ferdighetstrening, erfaringsutveksling, kreative gruppeprosesser- og oppgaver, eksperimentering, veiledning, tilbakemelding og feedback.
- Aktiv bruk av læringsplattform og andre digitale verktøy.
Det forutsettes aktiv deltakelse og kontinuerlig selvstudium i emnet. Gruppearbeid utgjør et sentralt pedagogisk element som arbeidsform. Mellom samlingene forutsettes det at studentene jobber med hjemmeoppgaver (Obligatorisk aktivitet) som en del av det pedagogiske opplegget.
Universitetets nettbaserte studiestøttesystem benyttes i undervisningen.
Det er ikke lagt opp til obligatorisk praksis, utover at det inngår praktiske øvelser som en del av studiet. Praktiske øvelser knyttes til studentens eget arbeidssted. Det forventes at studentene er tilknyttet eget arbeidssted enten som ledere eller har ønske om å bli ledere i helse- og omsorgstjenestene.
Studiet retter seg mot nåværende og potensielle ledere for virksomheter generelt og spesielt innen helse- og omsorgstjenesten.
Opptakskrav
Utdanningen tar sikte på å gi kompetanse til å arbeide med sentrale utfordringer innenfor ledelse i helse- og omsorgstjenesten.
Studiet har som mål å gi kandidatene en yrkesmessig og personlig basis for å kunne arbeide med ledelsesbasert coaching. Gjennom studiet skal studentene ha tilegnet seg kunnskap om ulike teorier og modeller for coachende lederskap. Videre skal studiet bidra til utvikling av en profesjonell lederrolle, samt styrke evnen til kritisk refleksjon i utøvelse av egen praksis.
Studiet kan, etter nærmere regler, inngå i bachelorgrader ved Universitetet i Innlandet.
Studiets internasjonale perspektiv ivaretas blant annet gjennom kulturelt mangfold, nasjonal og internasjonal faglitteratur, internasjonal forskning og praksis innenfor fagområdet.
Student-og lærerutveksling med utenlandske læreinstitusjoner er ikke relevant for dette studiet.
Studentene skal utvikle ferdigheter i å finne og utnytte faglige informasjonsressurser av høy kvalitet innen sine fagområder, både i utdanning og yrkesutøvelse. Informasjonskompetanse er evnen til å lokalisere, evaluere og bruke informasjon og fagstoff for egne behov. Dette er en faglig nøkkelkompetanse og basis for livslang læring. Universitetsbiblioteket tilbyr undervisning i informasjonskompetanse både på campus og på nett, se universitetets nettsider. Undervisningen vektlegger referanseteknikk, kildekritikk, plagiat og fagspesifikk søking. Det forventes at alle studenter har en kritisk holdning til informasjonskilder og bruker disse kildene på korrekt måte i alt skriftlig arbeid gjennom hele studiet. Brudd på reglene om kildebruk reguleres i universitetets studieforskrift.
Studiet er knyttet til et forskningsmiljø og vil bygge på relevant forskning og forskningsbasert kunnskap. Studentene deltar i utviklingsarbeid gjennom casearbeid og skriver refleksjonsnotat.