MER1004 Matkultur

    • Studiepoeng
      10
    • Undervisningssemestre
      2024 Vår
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Elverum
    • Forkunnskapskrav

      Ingen spesielle krav.

Emnets innhold
  • Matkultur og matsosiologi – historisk utvikling 
  • Utvikling av matkultur - eksempler fra ulike tidsepoker 
  • Mat og identitet 
  • Måltidet, arena for sosialisering og dannelse 
  • Mat, livssyn og religion 
  • Mat og kjønn  
  • Mat og estetikk 
  • Grunnleggende prinsipper for menyplanlegging 
  • Matvare- og produktkunnskap, matlagingsteknikker og serveringsmåter

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal kandidaten ha følgende læringsutbytte: 

Kunnskap

 Kandidaten 

  • kan beskrive mat i et kulturperspektiv 
  • har kunnskap om sentrale teorier og begreper innen matkultur og matsosiologi 
  • kan forklare hvordan mat og matvaner avspeiler identitet, kulturell tilhørighet og etnisitet 
  • kan diskutere mat og måltidets estetiske kvalitet 
  • Kan beskrive matens symbolfunksjon i ulike sammenhenger 
Ferdigheter

Kandidaten 

  • kan diskutere, planlegge, tilberede, anrette og servere måltider som illustrerer matens kulturelle dimensjoner 
Generell kompetanse

Kandidaten 

  • Kan formidle matkultur gjennom ulike uttrykksformer 
Arbeids- og undervisningsformer
  • Praktisk matlaging med presentasjoner
  • Forelesning
  • Individuelt arbeid med veiledning
Arbeidskrav
  • Gjennomføring og dokumentasjon av minst 80% av praktiske oppgaver 
  • Individuell skriftlig oppgave 
  • Praktiske oppgaver 
Vurdering

Individuell muntlig eksamen som vurderes med godkjent/ ikke godkjent.  

Vurderinger
VurderingsordningKarakterskalaGruppe/individuellVarighetHjelpemidlerAndelKommentar
Muntlig eksamen
Bestått - Ikke bestått
Individuell
Fakultet
Fakultet for helse- og sosialvitenskap
Institutt
Institutt for folkehelse- og idrettsvitenskap