MER1002 Grunnleggende ernæring og folkehelsearbeid

    • Studiepoeng
      10
    • Undervisningssemestre
      2023 Høst
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Elverum
    • Forkunnskapskrav

      Ingen spesielle krav.

Emnets innhold
  • Energigivende næringsstoffer 
  • Utvalgte mikronæringsstoffer 
  • Energibalanse 
  • Fordøyelse og absorpsjon  
  • Appetittregulering og energiomsetning 
  • Matens ernæringsmessige kvalitet 
  • Kostplanlegging  
  • Kostanbefalinger 

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal kandidaten ha følgende læringsutbytte: 

Kunnskap

Kandidaten 

  • har kunnskap om sammenhengen mellom kosthold og ernæring i et individ perspektiv  
  • kan gjøre rede for kjemisk oppbygging, kilder, behov og omsetning av de energigivende og de viktigste ikke-energigivende næringsstoffene  
  • kan forklare hvordan kroppens indre miljø påvirkes av mat under ulike forhold 
Ferdigheter

Kandidaten 

  • Kan tilberede helsefremmende måltid 
  • kan bruke digitale verktøy i planlegging, tilberedning og vurdering av helsefremmende måltider
Generell kompetanse

Kandidaten 

  • kan vurdere om mat og måltider er satt sammen etter Helsedirektoratets anbefalinger 
  • forstår sammenhengen mellom mat og helse 
Arbeids- og undervisningsformer
  • Forelesning 
  • Praktisk oppgave om helsefremmende mat og måltider 
  • Kostberegning 
  • Individuelt arbeid  
Arbeidskrav
  • Skriftlig oppgave med kostregistrering 
  • Individuell muntlig presentasjon av et helsefremmende måltid  
Vurdering

3 timers individuell skriftlig eksamen som vurderes med gradert bokstavkarakter fra A-F, der E er laveste ståkarakter. 

Vurderinger
VurderingsordningKarakterskalaGruppe/individuellVarighetHjelpemidlerAndelKommentar
Skriftlig eksamen med tilsyn
ECTS - A-F
Individuell
3 Time(r)
Fakultet
Fakultet for helse- og sosialvitenskap
Institutt
Institutt for folkehelse- og idrettsvitenskap