48AEERNÆR1 Ernæring, helse og kostholdsveiledning

    • Studiepoeng
      20
    • Undervisningssemestre
      2024 Vår
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Elverum
    • Forkunnskapskrav

      ingen spesielle

Emnets innhold
  • Makro- og mikronæringsstoffer
  • Energimetabolismen
  • Fordøyelse og fordøyelsesorganer
  • Nordiske anbefalinger (NNR)
  • Kosthold i henhold til næringsstoffanbefalinger
  • Kosthold i ulike livsfaser
  • Overfølsomhetsreaksjoner
  • Livsstilssykdommer
  • Kosthold i forhold til fysisk aktivitet
  • Antropometriske målinger
  • Mattrygghet
  • Matvarekunnskap
  • Matvarenes mikrobiologi
  • Motedietter
  • Kildekritikk og litteratursøk

Læringsutbytte

Etter endt emne skal studenten ha følgende læringsutbytte:

Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om makro- og mikronæringsstoffer
  • har kunnskap om hvordan kroppen omdanner maten til energi (ATP)
  • har kunnskap om fordøyelsessystemet anatomi og funksjon
  • har kunnskap om kroppens næringsbehov opp mot offisielle anbefalinger
  • har kunnskap om metoder og begreper innen epidemiologisk forsking
  • har kunnskap om livsstilssykdommer og kostholdets betydning for utviklingen av disse
  • har kunnskap om ernæringsbehovet i ulike livsfaser
  • har kunnskap om vanlige intoleranser og allergier
  • har kunnskap om ulike varianter av forstyrret spiseatferd
  • har kunnskap om vanlige motedietter
  • har kunnskap om ernæringens betydning i forbindelse med fysisk aktivitet
  • har kunnskap om mathygiene og matvarenes mikrobiologi
Ferdigheter

Studenten

  • kan beregne energiforbruk og energibehov med utgangspunkt i ulike aktivitetsnivåer
  • kan vurdere og drøfte artikler og utsagn, samt utviske kildekritikk
Generell kompetanse

Studenten

  • kan forstå næringsstoffenes betydning for opprettholdelse av normale kroppslige funksjoner

og inneha kunnskapen til å optimalisere og tilrettelegge kostholdet til enkeltindivider og grupper

Arbeids- og undervisningsformer

Undervisningen vil foregå som videoforelesninger, direktestrømming, interaktive oppgaver, instruksjonsfilmer, videodemonstrasjoner, selvstudium og quizoppgaver.

Arbeidskrav
  • 3 quizoppgaver (tidsbegrenset digital prøve med 80% riktige svar)
  • Test i informasjons- og kildekompetanse (80% riktige svar)
Vurdering

6 timers individuell hjemmeeksamen som vurderes med graderte karakter fra A-F, der E er laveste beståtte karakter.

Vurderinger
VurderingsordningKarakterskalaGruppe/individuellVarighetHjelpemidlerAndelKommentar
Hjemmeeksamen
ECTS - A-F
Individuell
6 Time(r)
Emnet overlapper med
NavnStudiepoengDatoKommentar
48ERNÆR1 Ernæring, helse og kostholdsveiledning
15
Fakultet
Fakultet for helse- og sosialvitenskap