2MMAHE30 Mat og helse 1

    • Studiepoeng
      30
    • Undervisningssemestre
      2025 Høst
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Hamar
Emnets innhold
  • Fagets egenart, historisk utvikling og samfunnsoppgave
  • Grunnleggende mikrobiologi, matvare og kjøkkenhygiene
  • Matlovgivning og trygg mat
  • Matvarekunnskap, matkvalitet og matvareforbruk i Norge
  • Matlagingsteknikker og produksjonsprosesser
  • Matens verdikjede
  • Bærekraftig og etisk matvareforbruk
  • Mat og måltider i et kulturperspektiv
  • Kostanbefalinger og kostholdsplanleggeren
  • Næringsstoffer og deres omsetning
  • Ernæringsutfordringer blant barn
  • Didaktiske og fagdidaktiske modeller
  • Fagdidaktiske overveielser og refleksjoner
  • Læreplananalyse og tilpasset opplæring
  • Kostholdsinformasjon og undervisningsmateriell
  • Food literacy og nutrition literacy

Læringsutbytte

Kunnskap

Kandidaten

-har kunnskap om fagets historie og har bred kunnskap om sentrale styringsdokumenter for faget

-har kunnskap om matvarer og deres betydning i norsk kosthold

-har kunnskap om ulike bearbeidingsmåter og matteknologiske prosesser

-har kunnskap om kjøkkenhygiene

-har kunnskap om kulturelle variasjoner i mat og måltider

-har kunnskap om viktige kostholdsutfordringer blant barn og unge og hvordan skolen kan tilrettelegge for et helsefremmende kosthold

-har kunnskap om hvordan didaktiske modeller kan anvendes i planlegging, gjennomføring og vurdering av elevenes læringsarbeid i mat og helse

Ferdigheter

Ferdigheter:

Kandidaten

-kan planlegge, gjennomføre og vurdere undervisning i mat og helse med fokus på begynneropplæring, grunnleggende ferdigheter og elevers ulike behov og grunngi faglige og didaktiske valg

-kan anvende ulike matlagingsmetoder til å lage mat med fokus på helse, kulturelt mangfold og bærekraftig forbruk

-kan lage trygg mat, og redusere matsvinn og smitte gjennom mat

-kan bruke digitale verktøy og medier i undervisningen

-kan kritisk vurdere kostholdsinformasjon og undervisningsmateriell opp mot eksisterende forskning

-kan bruke fagbegreper og finne fram til, anvende og vurdere forskningsbasert kunnskap med relevans for faget mat og helse

Generell kompetanse

Kandidaten

-kan se faget mat og helse i et tids- og samfunnsmessig perspektiv og forstå hvordan faget kan bidra til å utjevne sosial ulikhet i helse

-kan forstå, utøve og utvikle egen profesjonalitet som lærer i mat og helse og har innsikt i relevante fag- og profesjonsetiske problemstillinger

-kan anvende faget mat og helse som læringsmiljø og danningsarena

Arbeids- og undervisningsformer

Praktisk matlaging individuelt og i grupper med didaktisk refleksjon

  • Dialogbasert forelesning
  • Gruppearbeid og seminar
  • Utstilling og ekskursjon
  • Arbeid med digitale verktøy og media
  • Praksis?
  • Selvstudium
Obligatoriske aktiviteter
  • Praktisk gruppeoppgave med utstilling og soppsertifikat
  • Demonstrasjon av praktisk ferdighet i par
  • Individuell skriftlig oppgave med kostregistrering
  • Gruppeoppgave om matens verdikjede
  • Gruppeoppgave om studentstyrt undervisning
  • Individuell didaktisk oppgave
  • 75 % obligatorisk frammøte til undervisning i henhold til undervisningsplanen
  • Flervalgstest i hygiene
Eksamen

4 timers individuell skoleeksamen (oktober)

Individuell praktisk- muntlig eksamen (desember)

Vurderes med gradert bokstavkarakter fra A- F, der E er laveste ståkarakter

Eksamen
VurderingsordningKarakterskalaGruppe/individuellVarighetHjelpemidlerAndelKommentar
Skriftlig eksamen med tilsyn
ECTS - A-F
Individuell
4 Time(r)
40%
Praktisk eksamen
ECTS - A-F
Individuell
60%
Fakultet
Fakultet for lærerutdanning og pedagogikk