1MH203-1 Matpedagogikk

    • Emnekode
      1MH203-1
    • Studiepoeng
      10
    • Undervisningssemestre
      2025 Vår
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Forkunnskapskrav

      Det anbefales godkjent karakter i alle andre emner i studiet.

Emnets innhold

Matpedagogikk handler om læringssituasjoner der studenten, målgruppe og fagets innhold møtes. I dette emnet settes kunnskap fra emnene trygg og bærekraftig mat, grunnleggende ernæring, matkultur, samfunnsernæring og folkehelse i pedagogisk sammenheng. Sentrale begrep i emnet er mat, pedagogikk, undervisning, læring og kommunikasjon. En viktig del i emnet er selvvalgt praksis. 

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal studenten ha følgende læringsutbytte:

Kunnskap

Studenten

  • kan gjøre rede for sentrale matpedagogiske begrep
  • har kunnskap om hvordan matvaner utvikles og kan endres
  • har kjennskap til historisk utvikling av helsefremmende og forebyggende arbeid med hensyn til kostholdsopplysning
  • har kjennskap til et utvalg av kommunikasjons- og læringsteorier og health/nutrition literacy
  • har kjennskap til ulike arenaer og aktører for matrelatert formidling
Ferdigheter

Studenten

  • kan tilrettelegge, planlegge, gjennomføre, analysere og vurdere matpedagogiske læringsprosesser, og undervisning på ulike arenaer og til ulike målgrupper
  • kan analysere og diskutere mat-, ernæring- og kostholdskommunikasjon 
Generell kompetanse
  • kan formidle og kritisk reflektere over matpedagogiske problemstillinger
Arbeids- og undervisningsformer
  • Studentstyrt undervisning
  • Forelesning
  • Gruppearbeid
  • Selvstudium
  • Bruk av læringsplattform 
Obligatoriske aktiviteter
  • Krav om minst 80 % deltakelse på undervisningstimer som defineres som obligatoriske
  • Studentstyrt undervisning
  • Individuell presentasjon av framstilling av mat i media
  • Skriftlig individuelt refleksjonsnotat
  • Praksisperiode over 5 dager med muntlig framlegg
Eksamen
VurderingsordningKarakterskalaGruppe/individuellVarighetHjelpemidlerAndelKommentar
Praktisk eksamen
ECTS - A-F
Individuell
Eksamen

Individuell praktisk/-muntlig eksamen som vurderes med graderte bokstavkarakterer fra A - F, der E er laveste ståkarakter.

Emnenavn på engelsk: 
Food Pedagogy
Emnenavn på nynorsk: 
Matpedagogikk
Fakultet
Fakultet for helse- og sosialvitenskap
Institutt
Institutt for folkehelse- og idrettsvitenskap
Fagområde
Helsefaglige utdanninger
Studieprogram
Årsstudium i mat, ernæring og helse
Emnenivå
Grunnleggende emner, nivå I (100-LN)