1MH102 Grunnleggende ernæring

    • Studiepoeng
      10
    • Undervisningssemestre
      2024 Høst
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Elverum
    • Forkunnskapskrav

      Ingen spesielle krav

Emnets innhold

Emnet gir grunnleggende innføring i helsefremmende kosthold. Dette innebærer kunnskap om oppbygging og utnyttelse av energigivende næringsstoffer, utvalgte mikronæringsstoffer i kroppen og deres kilder i kosten. I tillegg vil studenten lære om apetittregulering og energibehov.

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal studenten ha følgende læringsutbytte:

Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om sammenhengen mellom kosthold og ernæring i et individperspektiv
  • kan gjøre rede for oppbyging, kilder, behov og omsetning av energigivende næringsstoffer
  • har kunnskap om mikronæringsstoffer
  • kan forklare hvordan kroppens indre miljø påvirkes av mat under ulike forhold
Ferdigheter

Studenten

  • kan planlegge og tilberede helsefremmende måltider
  • kan bruke digitale verktøy i planlegging og vurdering av helsefremmende kosthold
Generell kompetanse

Studenten

  • kan planlegge måltider som er i tråd med Helsedirektoratets kostråd og anbefalinger
  • forstår sammenhengen mellom ernæring og helse
Arbeids- og undervisningsformer
  • Forelesning
  • Gruppearbeid
  • Praktisk arbeid på kjøkken
  • Seminar
  • Individuelt arbeid
  • Bruk av læringsplattform 
Arbeidskrav
  • Krav om minst 80 % deltakelse på undervisningstimer som defineres som obligatoriske
  • Individuell skriftlig oppgave med kostregistrering
Vurdering
  • 4 timers individuell skriftlig eksamen som vurderes med gradert bokstavkarakter fra A-F, der E er laveste ståkarakter.
Vurderinger
VurderingsordningKarakterskalaGruppe/individuellVarighetHjelpemidlerAndelKommentar
Skriftlig eksamen med tilsyn
ECTS - A-F
Individuell
4 Time(r)
  • Ingen hjelpemidler
Fakultet
Fakultet for helse- og sosialvitenskap
Institutt
Institutt for folkehelse- og idrettsvitenskap