1MH102 Grunnleggende ernæring

    • Emnekode
      1MH102
    • Studiepoeng
      10
    • Undervisningssemestre
      2023 Høst
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Elverum
Emnets innhold
  • Energigivende næringsstoffer
  • Utvalgte mikronæringsstoffer
  • Fordøyelse, absorpsjon og metabolisme
  • Appetittregulering og energiomsetning
  • Matens ernæringsmessige kvalitet, kostberegning
  • Kostanbefalinger

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal kandidaten ha følgende læringsutbytte:

Kunnskap

Kandidaten

  • kan gjøre rede for de energigivende næringsstoffene og omsetningen av disse
  • har kunnskap om mikronæringsstoffer
  • kan forklare hvordan kroppens indre miljø påvirkes av mat under ulike forhold
Ferdigheter

Kandidaten

  • kan planlegge og tilberede måltider som er helsefremmende
Generell kompetanse

Kandidaten

  • kan vurdere om mat og måltider er satt sammen etter Helsedirektoratets anbefalinger
  • forstår sammenhengen mellom ernæring og helse
Arbeids- og undervisningsformer
  • Dialogbasert forelesning
  • Gruppearbeid
  • Praktisk arbeid på kjøkken
  • Seminar
  • Individuelt arbeid
  • Bruk av læringsplattform 
Arbeidskrav
  • Minimum 80 % deltakelse på praktisk undervisning
  • Individuell skriftlig oppgave med kostregistrering
Vurderinger
VurderingsordningKarakterskalaGruppe/individuellVarighetHjelpemidlerAndelKommentar
Skriftlig eksamen med tilsyn
ECTS - A-F
Individuell
4 Time(r)
Vurdering
  • 4 timers individuell skriftlig eksamen som vurderes med gradert bokstavkarakter fra A-F, der E er laveste ståkarakter.
Emnenavn på engelsk: 
Basic nutrition
Emnenavn på nynorsk: 
Grunnleggande ernæring
Fakultet
Fakultet for helse- og sosialvitenskap
Institutt
Institutt for folkehelse- og idrettsvitenskap
Fagområde
Helsefaglige utdanninger
Studieprogram
Årsstudium i mat, ernæring og helse
Emnenivå
Grunnleggende emner, nivå I (100-LN)