MER1003 Trygg og bærekraftig mat
- EmnekodeMER1003
- Studiepoeng15
- Undervisningssemestre2025 Høst
- UndervisningsspråkNorsk
- UndervisningsstedElverum
- Forkunnskapskrav
Ingen spesielle krav.
Emnet gir kunnskaper og ferdigheter som hvordan matproduksjon og matforbruk påvirker både menneskers og planetens helse. Emnet er basert på prinsipper for trygg mat og bærekraftig mat/- og matproduksjon. Ulike perspektiv innenfor matforbruk er sentralt i emnet. Emnet gir grunnleggende kunnskaper om matlovgivning som regulerer matens verdikjede og matomgivelser. Matvarekunnskap, kjøkkenhygiene og forebygging av matrelaterte smittsomme sykdommer er gjennomgående temaer i emnet. Studentene får praktisk trening i håndtering av matvarer og tilberedning av mat fra samtlige matvaregrupper.
Læringsutbytte
Ved fullført emne skal studenten ha tilegnet seg følgende læringsutbytte:
Studenten
- kan gjøre rede for råvarers egenskaper og matlaging som begrep
- har kjennskap til metoder for bearbeiding, tilberedning, framstilling og oppbevaring av mat
- har kjennskap til matproduksjon
- har kunnskap om kjøkkenhygiene og mikrobiologi som grunnlag for forebygging av næringsmiddelbårne sykdommer
- kjenner til norsk matlovgiving
- kan gjøre rede for bærekraftig mat og utvikling av norsk matforbruk
Studenten
- kan ta vare på råvarer og matprodukter, tilberede og servere helsefremmende, trygg, bærekraftig og innbydende mat
- kan hente informasjon om matvarer og matlagingsmetoder
- kan praktisere god matvare- og kjøkkenhygiene
- kan diskutere aktuelle problemstillinger
Studenten
- kan diskutere faktorer som påvirker matens kvaliteter
- kan knytte sin kunnskap om mat og forbruk til etiske problemstillinger, helse og miljø
- Praktisk matlaging med digitale presentasjoner
- Digitale forelesninger
- Ekskursjon
- Individuelt arbeid
- Digitale læringsplattformer
- Innlevering av inntil seks forskjellige digitale matlagingsoppgaver
- Digital utstilling
- Digital historiefortelling
- Flervalgstest om trygg mat
Vurderingsordning | Karakterskala | Gruppe/individuell | Varighet | Hjelpemidler | Andel | Kommentar |
---|---|---|---|---|---|---|
Praktisk eksamen | ECTS - A-F | Individuell |
Individuell praktisk-muntlig eksamen som vurderes med graderte bokstavkarakter fra A-F, der E er laveste ståkarakter.