MER1003 Matvarekunnskap og matteknologi

    • Emnekode
      MER1003
    • Studiepoeng
      15
    • Undervisningssemestre
      2023 Høst
    • Undervisningsspråk
      Norsk
    • Undervisningssted
      Elverum
    • Forkunnskapskrav

      Ingen spesielle krav.

Emnets innhold
  • Matvarekunnskap og utvikling av matvareforbruk i Norge 
  • Matlagingsmetoder og teknikker– eksempler 
  • Tilsetningsstoffer, fremmede stoffer og toksiner i mat 
  • Bærekraftig mat 
  • Matens verdikjede 
  • Matmerking 
  • Matvareemballasje 
  • Grunnleggende mikrobiologi 
  • Mat- og kjøkkenhygiene 
  • Næringsmiddelbårne sykdommer 
  • Matlovgivning   

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal kandidaten ha tilegnet seg følgende læringsutbytte: 

Kunnskap

Kandidaten 

  • Kan gjøre rede for matvarers og matvaregruppers egenskaper  
  • Matlaging, matteknologi og trygg mat som begrep 
  • Har kjennskap til metoder for produksjon, oppbevaring, bearbeiding, tilberedning og framstilling av mat 
  • Har kunnskaper i kjøkkenhygiene og mikrobiologi 
  • Har kunnskap om forebygging av næringsmiddelbårne sykdommer 
  • Kjenner til norsk matlovgiving  
  • Kjennskap til ulike matomgivelser 
  • Kan gjøre rede for matens verdikjede 
Ferdigheter

 Kandidaten 

  • Kan ta vare på matvarer og matprodukter, tilberede og servere helsefremmende, trygg, bærekraftig og innbydende mat 
  • Kan bruke matmerking for å hente informasjon om matvarer 
  • Kan praktisere god matvare- og kjøkkenhygiene 
Generell kompetanse

 Kandidaten 

  • Kan diskutere faktorer som påvirker matens kvaliteter 
  • Kan knytte sin kunnskap om matvarer og matteknologi til etiske problemstillinger, helse og miljø 
Arbeids- og undervisningsformer
  • Praktisk matlaging 
  • Forelesning 
  • Utstilling 
  • Ekskursjon 
  • Individuelt arbeid 
Arbeidskrav
  • Gjennomføring og dokumentasjon av minst 80% av praktiske matlagingsoppgaver   
  • Gjennomføring og dokumentasjon av praktisk oppgave med matutstilling    
  • Historiefortelling av matens verdikjede 
  • Hygienetest 
  • Demonstrering av praktisk ferdighet 
Vurderinger
VurderingsordningKarakterskalaGruppe/individuellVarighetHjelpemidlerAndelKommentar
Praktisk eksamen
ECTS - A-F
Individuell
Vurdering

Individuell praktisk-muntlig eksamen som vurderes med graderte bokstavkarakter fra A-F, der E er laveste ståkarakter. 

Fakultet
Fakultet for helse- og sosialvitenskap
Institutt
Institutt for folkehelse- og idrettsvitenskap
Fagområde
Helsefaglige utdanninger
Studieprogram
Årsstudium i mat, ernæring og helse, heldigitalisert
Emnenivå
Grunnleggende emner, nivå I (100-LN)