MER1003 Matvarekunnskap og matteknologi
- EmnekodeMER1003
- Studiepoeng15
- Undervisningssemestre2024 Høst
- UndervisningsspråkNorsk
- UndervisningsstedElverum
- Forkunnskapskrav
Ingen spesielle krav.
- Matvarekunnskap og utvikling av matvareforbruk i Norge
- Matlagingsmetoder og teknikker– eksempler
- Tilsetningsstoffer, fremmede stoffer og toksiner i mat
- Bærekraftig mat
- Matens verdikjede
- Matmerking
- Matvareemballasje
- Grunnleggende mikrobiologi
- Mat- og kjøkkenhygiene
- Næringsmiddelbårne sykdommer
- Matlovgivning
Læringsutbytte
Ved fullført emne skal kandidaten ha tilegnet seg følgende læringsutbytte:
Kandidaten
- Kan gjøre rede for matvarers og matvaregruppers egenskaper
- Matlaging, matteknologi og trygg mat som begrep
- Har kjennskap til metoder for produksjon, oppbevaring, bearbeiding, tilberedning og framstilling av mat
- Har kunnskaper i kjøkkenhygiene og mikrobiologi
- Har kunnskap om forebygging av næringsmiddelbårne sykdommer
- Kjenner til norsk matlovgiving
- Kjennskap til ulike matomgivelser
- Kan gjøre rede for matens verdikjede
Kandidaten
- Kan ta vare på matvarer og matprodukter, tilberede og servere helsefremmende, trygg, bærekraftig og innbydende mat
- Kan bruke matmerking for å hente informasjon om matvarer
- Kan praktisere god matvare- og kjøkkenhygiene
Kandidaten
- Kan diskutere faktorer som påvirker matens kvaliteter
- Kan knytte sin kunnskap om matvarer og matteknologi til etiske problemstillinger, helse og miljø
- Praktisk matlaging
- Forelesning
- Utstilling
- Ekskursjon
- Individuelt arbeid
- Gjennomføring og dokumentasjon av minst 80% av praktiske matlagingsoppgaver
- Gjennomføring og dokumentasjon av praktisk oppgave med matutstilling
- Historiefortelling av matens verdikjede
- Hygienetest
- Demonstrering av praktisk ferdighet
Vurderingsordning | Karakterskala | Gruppe/individuell | Varighet | Hjelpemidler | Andel | Kommentar |
---|---|---|---|---|---|---|
Praktisk eksamen | ECTS - A-F | Individuell |
Individuell praktisk-muntlig eksamen som vurderes med graderte bokstavkarakter fra A-F, der E er laveste ståkarakter.
Pensum
Ingen pensumliste tilgjengelig for dette emnet