Vannkjemi, mikrobiologi og fiskehelse innen akvakultur Nordnes og Austevoll
Studiefakta
- FagområdeMarin
- Studiepoeng30
- StudienivåHøgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.1
- StudiestadAustevoll, Nettbasert studium
- StudieformNett
- Startsemester2023 Haust
Vannkjemi, mikrobiologi og fiskehelse innen akvakultur Nordnes og Austevoll
Om studiet
Denne utdanning innen akvakultur har fokus på vannkjemi, mikrobiologi, fiskebiologi og fiskehelse. Utdanningen skal gi studentene grunnleggende forståelse for kjemiske, fysiske og biologiske prosesser som er relevant for havbruksnæringen. Det legges vekt på at studentene skal kunne ha forståelse for koblingen mellom ulike kjemiske, biologiske og fysiske parameter og forstå hva som er konsekvensene dersom disse endrer seg. Studenten skal kunne utføre en risikovurdering basert på hva som skjer dersom det fysiske, kjemiske eller biologiske miljøet endrer seg, og treffe tiltak for å unngå skader på mennesker, marine arter samt skade på det ytre miljø.
Kunnskap
Studenten:
- har kunnskap om kjemiske, biologiske og fysiske faktorer som er viktig for en bærekraftig produksjon av sjømat
- har kunnskaper om begreper, prosesser og måleinstrumenter innen akvakultur
- har innsikt i relevante regelverk, standarder, samt krav til kvalitet og en bærekraftig produksjon av sjømat
- kan oppdatere sine yrkesfaglige kunnskaper og forstå sjømatnæringen i et samfunns- og verdiskapingsperspektiv
Ferdigheter
Studenten:
- kan avvende kunnskaper innen vannkjemi, mikrobiologi og fiskehelse på både praktiske og teoretiske problemstillinger
- kan anvende relevante måle- og analyseverktøy, samt benytte ulike metoder og teknikker innen vannkjemi, mikrobiologi og fiskehelse for sjømatproduksjon
- kan finne informasjon og fagstoff som er relevant for sjømatproduksjon
- kan kartlegge og identifisere faglige problemstillinger og behov for tiltak for en optimal sjømatproduksjon og kunne løse ulike problemer som kan oppstå
- kan utvikle og optimalisere arbeidsmetoder og sikre en etisk forsvarlig og bærekraftig produksjon av sjømat
Generell kompetanse
Studenten:
- har forståelse for en etisk forsvarlig og bærekraftig sjømatproduksjon
- har utviklet en etisk grunnholdning i utøvelsen av yrket
- kan utføre arbeidet etter behov fra sjømatbransjen
- kan bygge relasjoner med fagfeller, og på tvers av fagområder, samt med kunder og utstyrsleverandører
- kan utvikle arbeidsmetoder, produkter og/eller tjenester av relevans for sjømatnæringen
Opptak
Generelt om opptak
Opptak av studenter til Fagskulen Vestland skjer gjennom Samordna opptak for fagskole.
Ordinær søknadsfrist til fagskoleutdanning er 15. april. Retningslinjer for søking finnes på hjemmesiden.
Formelle opptakskrav
Grunnlag for opptak til utdanningen er a) eller b) under:
- fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev/svennebrev/vitnemål fra relevant yrkesutdanning fra videregående skole. Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fagprøven etter søknadsfristen kan få studieplass på vilkår. Studenten mister plassen om han/hun ikke består eller ikke fullfører fagprøven.
- realkompetanse tilsvarende læreplanmål i videregående opplæring innen relevant programområde, i tillegg til kompetanse i felles allmenne fag som tilsvarer VG1 og VG2 i yrkesfaglig utdanningsprogram. Søker må ha fylt 23 år innen det året han/hun søker studieplass.
Relevant yrkesutdanning
Utdanninger som kvalifiserer for opptak er:
Utdanningsprogram Naturbruk, programområde Akvakultur:
- Akvakulturfaget
Utdanningsprogram Naturbruk, programområde Fiske og fangst:
- Fiske og fangst
Opptak på grunnlag av realkompetansevurdering
Undervisningsformer
Arbeidsformene skal være relevante og hensiktsmessige i henhold til læringsutbyttebeskrivelsene for utdanningen. Studentene skal utvikle evne til å se teknologien i et bredere samfunns- og miljøperspektiv og kunne foreta etiske refleksjoner.
Studentene har praktisk erfaring innen egne fagområder, som gir anledning til å legge til rette for erfaringsbaserte læringsformer. Variasjon i valg av læringsmetoder er nødvendig for å oppnå en helhetlig kompetanse som omfatter både kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse.Gjennom pedagogisk ledelse skal studentene motiveres til selvstendighet og aktiv refleksjon over egen læringsprosess. Det forutsettes at studentene viser initiativ og tar ansvar for egen læring og felles læringsmiljø.
Arbeids- og læringsformer for nettstøttet studium
Fagskulen Vestland nytter primært læringsplattform (LMS) og skybasert programvare, men også webkonferanse, for samhandling i den nettbaserte undervisningen.
Lærerstyrt undervisning og forelesning
En undervisningsform der lærer presenterer og diskuterer et faglig emne med utgangspunkt i studieplan og pensum. Det blir holdt obligatoriske forelesninger på samlingene. Nettbaserte forelesninger ved FiH kan tilbys både asynkrone og synkrone. Asynkrone forelesninger er videosnutter / opptak av forelesninger som legges ut på læringsplattformen og kan sees på et passende tidspunkt.
Læringsressurser
Undervisningsmateriell legges tilgjengelig for studentene på læringsplattform eller via skybaserte tjenester. Læringsressurser kan inkludere dokumenter, lenker til nettsider, videosnutter, opptak av forelesninger m.m.
Gruppearbeid
Gruppearbeid kan være både lærer- og studentdrevet, og innebærer at mindre grupper samarbeider om løsning av en oppgave eller prosjekt. Gruppene kan samhandle via samskrivingsverktøy eller i nettmøter i et virtuelt møterom ved hjelp av webkonferanse.
Veiledning
Veiledning kan forgå både gruppevis eller mellom den enkelte student og lærer. Veiledning tilbys både under samlinger og på nett. Via læringsplattform eller skybasert programvare får studentene tilbakemelding på studentarbeid som f.eks. skriftlige besvarelser eller muntlige presentasjoner. Tilbakemeldingen kan gis både skriftlig, og ved hjelp av videoopptak eller lydfil. Det tilbys også veiledning i sanntid via webkonferanserom hvor student og lærer kan møtes til fastsatte tidspunkt.
Selvstudium
Selvstudium er studentarbeidet utover det fastsatte undervisningstilbudet. Dette inkluderer lesing av pensumlitteratur, bruk av læringsressurser, arbeid med oppgaver etc.
Vurdering
Vurdering blir gjennomført med emnekarakter for hvert emne, i samsvar med læringsutbyttebeskrivelser. Vurderingene blir gjort på grunnlag av arbeidskravene for emnet. For å bestå emnet må arbeidskravene være oppnådd. Vurderingene bygger på innleveringer, lab, mappevurdering og prøver, spesifisert under hvert emne
Sluttvurdering
Eksamen
Studentene skal gjennomføre eksamen i alle emnene. For å bli oppmeldt til eksamen, må studenten ha bestått emnet, jf. Forskrift for Fagskolen i Hordaland.
Studentene skal sikrest en upartisk vurdering av deres kunnskaper og ferdigheter, derfor blir eksterne fagkyndige personer oppnevnt som sensor.
Karakterskala
Vurdering gjennomføres slik at skolen kan vurdere på et sikkert grunnlag om studenten har tilegnet seg kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse som er beskrevet i det overordnete læringsutbytte. Det skal benyttes bokstavkarakter fra A til F. Karakteren A er beste karakter, og E er dårligste karakter for å bestå eksamen. Karakteren F innebærer at emnet ikke er bestått.
Sluttdokumentasjon
Studenter som fullfører og består utdanningen vil få utdelt vitnemål. Vitnemålet skal inneholde:
- fagskolens, utdanningens og kandidatens navn
- beskrivelse av karaktersystemet som benyttes
- karakterene kandidaten har oppnådd
- det overordnede læringsutbyttet for utdanningen
- utdanningens emner og eventuell praksis
- om utdanningen er underlagt skikkethetsvurdering eller ikke
- nivå i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring (5.1)
- antall studiepoeng
Karakterutskrift
En student som ikke har fullført hele utdanningen kan be om en karakterutskrift som viser fullførte og beståtte emner og eksamener. Etter fullført, men ikke bestått utdanning, utstedes det også karakterutskrift.
Tilknytningskrav for utstedelse av vitnemål
For at en fagskole skal kunne utstede vitnemål eller annen dokumentasjon for fullført utdanning, må minst 30 av studiepoengene som skal inngå i beregningsgrunnlaget være avlagt ved fagskolen. Det er normalt den siste fagskolen som har en student før fullført utdanningsløp, som har ansvaret for å utstede vitnemålet
Pensumliste
Vannkjemi, mikrobiologi og fiskehelse innen akvakultur Nordnes og Austevoll
Emnebeskrivelse | Pensumliste |
---|---|
58PH05A Grunnleggende vannkjemi og vannbehandling | Grunnleggende vannkjemi og vannbehandling Vannkvalitet og smoltproduksjon Bidragsyter/medforfatter: Bjerknes, Vilhelm,; Liltved, Helge, Sider: 240 s. Utgivelsesår: cop. 2007 ISBN: 9788280900180 |
58PH05B Grunnleggende mikrobiologi og biologisk filterteknologi | Grunnleggende mikrobiologi og biologisk filterteknologi Campbell biology Forfatter: Lisa A. Urry Bidragsyter/medforfatter: Michael L Cain (Michael Lee), 1956-; Steven Alexander Wasserman; Peter V. Minorsky; Jane B. Reece; Neil A. Campbell 1946-2004. Utgivelsesår: 2017 - Utgave: Eleventh edition. |
58PH05C Fiskehelse | Fiskehelse: Litteraturliste kommer |