Handverksysting

  • Studiefakta

    • Fagområde
      Grøne og gastronomiske utdanningar
    • Studiepoeng
      60
    • Studienivå
      Høgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.1
    • Studieform
      Nett
    • Startsemester
      2023 Haust

Handverksysting

Om studiet

Fagskulestudiet Handverksysting – verdiskaping i mjølkeforedling er ei utdanning meint for dei som skal starte eiga verksemd med lokal foredling av mjølk, dei som skal overta drifta av ei slik bedrift og dei som ønsker seg ei utdanning for å bli arbeidstakar i ei slik bedrift. Utdanninga inneheld emne innan mjølkeforedling;

  • utval og kontroll av råvarer
  • teknologi for framstilling av mange ulike produkt som er relevante for lokal foredling
  • kvalitetsstyring
  • marknadsføring og økonomistyring

Det finst inga utdanning på vidaregåandeskule-nivå innan mjølkeforedlingsemna. Dei som har starta med lokal foredling av mjølk, har stort sett gått tre vekers ystekurs på Sogn Jord og Hagebruksskule eller kortare kurs andre stader. Mange av dei erfarne ysteria har klart å utvikle svært gode produkt, og det er god marknad for desse produkta. Men dei som treng å utvide produksjonen har store problem med å finne kompetent arbeidskraft. Det er også vanskelegare å kome inn på marknaden for nye produsentar. Ysting er i seg sjølv eit avansert handverk som krev omtanke i alle trinn og kor det er lett å gjera feil. Etablering av næringsmiddelverksemd er underlagt eit omfattande byråkrati. Kvalitetsnivået i delikatessemarknaden er krevjande for ein nybyrjar, og det blir også stadig høgare terskel for dokumentasjon og registrering for å kome inn i daglegvarebransjen. Vi har sett at dei som har gått inn i bransjen med berre eit par kurs som ballast, har brukt veldig lang tid på å få til ein berekraftig økonomi i bedrifta. Med meir kompetanse ved oppstart, trur vi marknadsetableringa vil gå raskare.

Utdanninga er samlingsbasert med nettundervising mellom samlingane. Mykje av undervisinga er praktisk, og vert gjennomført i det nye ysteriet på Sogn Jord og Hagebruksskule. Nokre av samlingane vil bli gjennomført ved treningsmeieriet til Byåsen videregående skole. Med desse fasilitetane, vil studentane få sjå eit breitt utval av utstyr og metodar, som gjev dei godt grunnlag for å ta val for eiga bedrift. I tillegg får vi nytta oss av kompetansemiljøa både i Trøndelag og på Vestlandet. Emna innan marknadsføring og økonomistyring er utvikla og utprøvd av Fagskulen i Trøndelag i samband med fagskulestudiet “Verdiskaping i lokalmat”. Tilsaman gjev dette grunnlag for eit godt læringsutbytte.

Mykje av studiet er nettbasert og det blir lagt til rette for å gjennomføre uavhengig av kvar ein bur.

Læringsutbyte

Kunnskapsdepartementet har fastsett "Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring" (NKR). Ei toårig utdanning på fagskulenivå skal vere på nivå 5.2 i NKR. For alle utdanningar vert det utarbeidd læringsutbyttebeskrivingar (LUB) for utdanninga som heilskap og for kvart emne. Ein bruker då omgrepa overordna LUB og emne LUB.

Læringsutbyttebeskrivinga viser dei kvalifikasjonane studenten minst skal ha etter fullført utdanning.

Kunnskap

Studenten:

·         har kunnskap om råvarer, produksjonsprosessar og problemløysing ved vidareforedling av mjølk

·         har innsikt i regelverk og retningsliner som sikrar kvalitet og mattryggleik til handverksmessig framstilte mjølkeprodukt

·         har kunnskap om bedriftsøkonomi, verdiskaping og relevante verktøy som anvendes innan økonomistyring og marknadsetablering

·         kan oppdatere den yrkesfaglege kunnskapen sin innan foredling av mjølk og marknadsføring av mjølkeprodukt

·         har kunnskap om matvarebransjen i Norge og forstår kva rolle lokalprodusert mat har i eit samfunns- og verdiskapingsperspektiv

Ferdigheter

Studenten:

·         kan anvende fagleg kunnskap om råvarer og produksjonsprosessar for å framstille produkt innanfor krava i regelverket

·         kan finne fram til relevante reguleringar og informasjon om lokalmatmarknaden og bransjen

·         kan velgje ut og anvende råvarer, utstyr, metodar og emballasje for å utvikle prosessar og produkt som stettar krava i marknaden og frå myndigheitene og dei økonomiske behova i verksemda

Generell kompetanse

Studenten:

·         kan utføre produksjon, marknadsføring og sal i tråd med dei kvalitetsmessige krava og etiske forventingane samfunnet har til lokalmatbransjen

·         kan bygge relasjonar, kommunisere og samarbeide med leverandørar av varer og tenester, andre lokalmatprodusentar og kundegruppene i verdikjeda fram til sluttbrukaren

Opptak

Det generelle grunnlaget for opptak til studium ved Fagskulen Vestland er at søkjar skal ha fullført og bestått vidaregåande opplæring med relevant fagbrev/sveinebrev.

Søkjarar som kan dokumentere at dei skal gjennomføre fagprøve etter opptaksfristen, kan tildelast plass på vilkår om bestått prøve.

Opptak på grunnlag av realkompetansevurdering

Søkjarar som ikkje fyller dei generelle opptakskrava, og som har fylt 23 år, kan søkje om opptak på grunnlag av realkompetanse. Realkompetansen må oppfylle læreplanmål i videregående opplæring innen relevant programområde, i tillegg til kompetanse i felles allmenne fag som tilsvarer VG1 og VG2 i yrkesfaglig utdanningsprogram.

Sjå Forskrift om opptak ved Fagskulen Vestland, 2022, §2 på www.lovddata.no for utfyllande informasjon om opptak.

Organisering av studiet

Utdanninga har slik gjennomføringsmodell:

  • Eitt-årig utdanning fordelt over to år som nettbasert studium med samling

Arbeidsmengde i Handverksysting

EmnebeskrivelseUndervisningSjølvstudiumSum
64PS15A Mjølkeforedling og grunnleggande produksjon - innføring147497644
64PS15B Marknadsføring64216280
64PS15C Mjølkeforedling - utdjuping i kvalitetsarbeid95321416
64PS15D Bedriftsøkonomi - Økonomistyring54183237
64PS15E Hovudprosjekt Handverksysting2895123
Sum38813121700

Læringsformer

I vårt arbeid som læringsleiar vil mange undervisningsformer og læringsaktivitetar verte brukte. Prinsippet om variasjon i undervisninga gjer at vi nyttar mange læringsaktivitetar. Studentane får høve til å medverke når læringsaktivitetane vert bestemt. Det faglege innhaldet i undervisninga vil i mange høve styre læringsaktiviteten.

I nettstudium med samling nyttar vi dei pedagogiske prinsippa vi har skissert over. Vi nyttar digital kommunikasjon for å gjennomføre læringsaktivitetane i periodane utanom samling. Det vert lagt vekt på rettleiing og oppfølging gjennom dialog.

  • Aktuelle undervisningsformer og læringsaktivitetar er:
  • Førelesingar
  • Dialogprega undervisning med erfaringsdeling
  • Praksisorientert undervisning med arrangerte og tilrettelagde øvingar
  • Gruppeoppgåver og individuelle oppgåver med rettleiing
  • Munnleg framføring
  • Presentasjonar
  • Prosjektarbeid med tverrfagleg fokus
  • Ekskursjonar/studieturar
  • Praktisk arbeid
  • Mappemetodikk (utviklingsmappe, resultatmappe)
  • Refleksjon over eige og andre sitt arbeid
  • Læringsnotat
  • Medstudentvurdering
  • Vurdering som læring
  • Vurdering for læring
  • Fagsamtalar
  • Sjølvstudium
  • Nettstøtta læring med videosnuttar
  • Digitalt støtta læring og rettleiing
  • Ulike former for arbeid i grupper

Undervisningsformer

Undervisninga ved Fagskulen Vestland tek utgangspunkt i nyare pedagogisk forsking. Våre lærarar har fokus på å vere læringsleiarar og på den måten gjennomføre effektiv læring for studentane. Å vere læringsleiar er i hovudsak å legge til rette for at studentane vert aktivisert i læringsarbeidet. Vi vel å aktivisere studentane samstundes som vi kortar ned einvegsdialog der læraren føreles i lengre periodar. Sentrale element i vår pedagogikk er læraren sin relasjon og dialog med studentane og studentane sin eigenaktivitet og eigenvurdering.

Læringsaktivitetane skal vere relevante og målretta i høve til læringsutbyttebeskrivingane for utdanninga. I det pedagogiske arbeidet vektlegg vi i tillegg til fagleg utvikling, at studentane utviklar evne til sjølvstendig arbeid, kommunikasjon, samarbeid og praktisk yrkesutøving. Vi vel òg å legge vekt på at studentane skal utvikle evne til å sjå teknologien i eit breiare samfunns- og miljøperspektiv og at dei skal kunne foreta etiske refleksjonar.

Vi ser det som vesentleg å nytte tovegs dialog i undervisninga. Når fagstoff vert presentert av læraren kan han nytte studentane sine praktiske erfaringar. Erfaringane er gode å knytte til teorien og det skaper gode diskusjonar i klassen. Vi bygger på denne måten opp det som er særprega ved fagskuleutdanninga.

Vurdering

Vurdering ved Fagskulen Vestland har fleire mål. Vurderinga skal kunne måle kompetansen til studentane og fremje læring.

Når vurderinga skal måle kompetanse vert omgrepet sluttvurdering nytta. Sluttvurderinga skal måle kompetansen på slutten av undervisning av eit emne. For å måle kompetanse nyttar vi mellom anna munnleg utspørjing, vurderingsmappe, prosjektoppgåver, gruppeoppgåver, innleveringar, læringsnotat og liknande.

Når vurdering vert nytta som reiskap for at studentane skal lære meir er det ei formativ vurdering eller ei undervegsvurdering. Denne vurderinga skal vere slik at studentane kan nytte vurderingane til å oppdatere seg og arbeide med dei områda der dei har manglande kompetanse. Vurderinga skal vere retta mot kva studenten kan gjere betre. På denne måten vert vurdering ei rettleiing for studentane. Denne forma for vurdering vert nytta mellom anna i vurderingssituasjonar som testar, oppgåver, prosjektarbeid, gruppeoppgåver, innleveringar, fagsamtalar, framføringar og læringsnotat. Vurderinga kan vere både skriftleg og munnleg. I mange samanhengar gir det godt utbytte for studenten at det vert nytta skriftleg tilbakemelding som vert følgt opp munnleg.

Når vurdering skal vere ein læringsmetode vert omgrepet «vurdering som læring» nytta. Typisk for denne vurderinga er at studentane vurderer sitt eige arbeid eller medstudentar sitt arbeid. Noko av dei mest effektive læringsmetodane er når studentar skal sette seg inn i andre studentar sitt arbeid og gi vurdering av dette arbeidet. Når studenten skal forklare medstudentane sitt arbeid oppstår det ofte gode drøftingar og refleksjonar.

Ved å nytte vurdering som metode ønskjer vi at studentane skal kunne lære like mykje av kvarandre som av læraren. Vi ønskjer med dette å fremme ein aktivitet som gjer studenten medviten om sin eigen kompetanse. På denne måten vert læringa meir effektiv.

Fagskulen Vestland nyttar arbeidskrav i dei fleste emne. Føremål med arbeidskrav er å sikre progresjonen i læringa og ein jamn arbeidsinnsats gjennom studiet. Arbeidskrav inngår i den formative delen av læreprosessen. Arbeidskrav kan bestå av ulike læringsaktivitetar og kan vere individuelle eller i gruppe. Dei mest vanlege er innleveringar, munnlege presentasjonar, læringsnotat, medstudentvurdering av læringsnotat, og laboratorieøvingar. Faglærar vurderer arbeidskrava. For å få sluttvurdering må studenten ha utført dei arbeidskrava som vert kravd i emnet og arbeidskrava må vere godkjende. Dersom studenten ikkje har levert arbeidskravet innan fristen for innlevering, vert arbeidskravet ikkje godkjent. Studentane har høve til å kontakte lærar før innleveringsfristen. Lærar kan i slike tilfelle lage avtalar med studentane. Til vanleg vert det gitt fleire oppgåver enn det som er arbeidskrav. På denne måten kan studenten oppnå det tal arbeidskrav som vert kravd i emnet.

Hovudprosjekt er ein sentral del av studiet. Studentane vil møte prosjekt som arbeidsform når dei skal ut i arbeidslivet. Hovudprosjektet vil difor bli god trening og eit nyttig reiskap. Sjølv om hovudprosjektet skal vere sjølvvalt, ønskjer fagskulen at studentane i størst mogleg grad samarbeider med næringslivet. Det skaper større realisme og gjer prosjektet meir relevant. Prosjektoppgåva skal uansett knytast til aktuelle tema i næringslivet.
Prosjektgruppene er sjølv ansvarlege for gjennomføring av prosjektet. Dei har høve til å få rettleiing av lærar i hovudprosjekt-emnet og i noko grad av faglærarane i andre emne. I tillegg får studentane utlevert ei rettleiande prosjekthandbok. Lærarane har rolle som rettleiarar. Kvar enkelt student må ta sjølvstendige avgjersler til beste for gruppa. Eksterne personar i næringslivet kan nyttast ved behov.

Sluttvurdering

Studentane får èin karakter for kvart emne. Emnekarakter gir utrykk for kompetanse som er oppnådd i ulike vurderingssituasjonar i emnet.

I kvart emne skal det gjerast ei sluttvurdering av studenten etter læringsutbyttet i emnet. Vurderingsgrunnlag og -kriterium er beskrive i den enkelte studieplanen. Det skal vere ei heilskapsvurdering av kunnskapane, ferdigheitene og den generelle kompetansen til studenten i alle tema i emnet.
Det er lærarane i emnet som gjer sluttvurderinga. Om vurderingsforma i emnet er ein eksamen, vert det i tillegg oppnemnde ein medsensor (sjå kapittel 7.2 Eksamen).

Arbeidskrav må vere godkjende før studenten kan få endeleg karakter i eit emne.

Sjå Forskrift om studium ved Fagskulen Vestland, 2022, §5-3 på www.lovdata.no for utfyllande informasjon om klage på emnekarakter.

Vurdering vert gjennomført slik at fagskulen kan vurdere på eit sikkert grunnlag om studenten har nådd læringsutbyttet i studieplanen for utdanninga, jf. fagskoleloven § 21 første ledd.

Det skal nyttast bokstavkaraktar frå A til F. Karakteren A er beste karakter, og F inneber at emnet eller eksamen ikkje er bestått.

Sjå Forskrift om studium ved Fagskulen Vestland, 2022, §3 på www.lovdata.no for utfyllande informasjon om vurdering og eksamen.

 

Sluttdokumentasjon

Studentane som fullfører og består fagskuleutdanning, får eit vitnemål som dokumentasjon.

På vitnemålet står utdanning, eventuell fordjuping og tittel på hovudprosjektet. Vitnemålet inneheld dei emna som inngår i utdanninga. To-årig utdanning på heiltid og tre-årig nettutdanning med samling utgjer 120 studiepoeng. I kvart emne står det omfang i form av studiepoeng og oppnådd karakter. For at det skal kunne skrivast ut vitnemål, må heile studiumet vere fullført og bestått.

Etter avbroten utdanning eller ikkje bestått utdanning vert det skrive ut ei karakterutskrift som dokumentasjon på kva enkeltemne som er bestått.

Vitnemålet vert merka med Vocational Diploma VC, med tanke på internasjonalt bruk. Vitnemålet vil i tillegg innehalde overordna læringsutbyttebeskriving.

Emneinnhold i Handverksysting

EmnebeskrivelseInnholdStudiepoeng
64PS15A Mjølkeforedling og grunnleggande produksjon - innføring

Tema 1.1 Grunnleggande mjølkeforedling (1. samling i Aurland)

·         Hygiene i ysteriet inkl. personleg hygiene

·         Introduksjon om gode og dårlege bakteriar i mjølk

·         Surleiksmåling og pH-måling

·         Loggføring i ysteriet

·         Separering, produksjon av rømme og smør

·         Produksjon av yoghurt og surmjølk

·         Prinsipp for sur- og søtmjølksysting: produksjon av ulike ostetypar, skjørost, ferskost, fetaost, trad. kvitost og brunost

Tema 1.2 Mjølkeforedling i praksis og teori (andre samling i Aurland og resten av første år)

·         Tradisjonsostar: Koking av gamalost og ysting av pultost

·         Ysting av kvitmuggost, blåmuggost og ulike kvitostar

·         Produksjon av kokost og ricotta/brestost

·         Syrekulturar typar og metodar

·         Salting av ost

·         Osteløype

·         Mjølkekjemi

·         Helseskadelege og kvalitetsforringande mikroorganismar i mjølkeprodukt

·         Modning av ost, stell av ost på lager og ulike modningsmikroorganismar

(Framhald same tema, undervisast på samlingar i trondheim + studietur)

·         Varmebehandling av mjølk - metodar, fordelar og ulemper

·         Ysting av gaudaost

·         Introduksjon om fareanalyse og kritiske styringspunkt

·         Produksjon av smør

·         Produksjon av steikost og Mozzarella

·         Innreiing og arbeidsmetodar i ulike ysteri 

·        Tjukkmjølk på Røros, gubb på Avdem, Cheddar på Hindrum

21
64PS15B Marknadsføring

Tema 2.1 Marked og markedsføring

  •         Markeder og markedsforståelse
  •         Kjøpsatferd og markedsføring
  •          Markedssegmentering og valg av målgruppe

Tema 2.2 Konkurransemidler

  •          Produkt, produktutvikling og produktpolitikk
  •          Prissetting og prispolitikk
  •          Distribusjon
  •          Markedskommunikasjon og salg

Tema 2.3 Markedsinformasjon og bransjekunnskap

  •         Innsamling av markedsinformasjon
  •         Sekundærkilder, bransjeundersøkelser og rapporter
  •          Kunnskap om matvarebransjen og benchmarking

Tema 2.4 Strategi og markedsplanlegging

  •          Situasjonsanalyse og markedsplanlegging
  •         Markedsstrategi
9
64PS15C Mjølkeforedling - utdjuping i kvalitetsarbeid
  •         Fareanalyse og kritiske styringspunkt
  •          Lover og forskrifter som regulerer småskala mjølkeforedling
  •          Merking av ost
  •          Analyseplan av produkt og råvarer
  •         Val av emballasjemateriale og pakkemetodar. Alternative emballasjetypar til dei ulike produkta
  •          Arbeid med kulturar, alternative metodar for produksjon av dei ulike ostetypane - produktutvikling
  •          Sensorikk
  •          Kvalitetsarbeid på lager
  •         Utforming av ysteri
  •          Val av utstyr
  •          HMS (usikker om dette tema skal vera med)
13
64PS15D Bedriftsøkonomi - Økonomistyring

Økonomistyring

  • Økonomistyring og sentrale begreper
  • Grunnleggende regnskap
  • Priskalkyler og driftsregnskap
  • Budsjettering
  • Dekningspunkt- og investeringsanalyser
7
64PS15E Hovudprosjekt Handverksysting10
Sum60

Pensumliste

Handverksysting

EmnebeskrivelsePensumliste
64PS15A Mjølkeforedling og grunnleggande produksjon - innføring

Faglitteratur Mjølkeforedling og grunnleggande produksjon - innføring

 

Forfattar og årstal

Tittel

Forlag

ISBN

Nordbø & Ballhaus (2017)

Ysting

Fagbokforlaget

9788211026187

Sundin & Lepage (2019)

Mejeriboken

Eldrimner

 

64PS15B Marknadsføring

 

Litteraturliste Marknadsføring

Forfattar og årstal

Tittel

Forlag

ISBN

Holan Mette (2019)

Markedsføringsledelse

Fagbokforlaget

9788245032079

Furu Nina(2021)

Digital markedsføring og kommunikasjon

Cappelens Damm akademisk

9788202700317

Ekstra litteratur

Nygaard Arne (2019)

Grønn markedsføringsledelse

Vigmostad & Bjørke AS

9788245024289

Hilde Bjørkhaug Hilde & Reidar & Vik Jostein (2015)

Norsk matmakt i endring

Fagbokforlaget

9788245017526

64PS15C Mjølkeforedling - utdjuping i kvalitetsarbeid

 

Litteraturliste Mjølkeforedling - utdjuping i kvalitetsarbeid

Forfattar og årstal

Tittel

Forlag

ISBN

Nordbø & Ballhaus (2017)

Ysting

Fagbokforlaget

9788245032079

Baudonnel, Nordbø og Ballhaus

Kompendium om bygningar og utstyr

 

 

Norsk Gardsost

Nasjonale retingsliner for småskala mjølkeforedling

 

 

 

 

Stiftelsen Norsk Mat

SJEKKLISTER MED VEILEDNING

Egenrevisjon

lokalmat.no

 

 

 

Ekstralitteratur Mjølkeforedling, emne 1 og 3

Forfattar og årstal

Tittel

Forlag

ISBN

Caldwell, Gianaclis (2013)

Mastering Artisan Cheesemaking: The Ultimate Guide for Home-Scale and Market Producers

Chelsea Green Publishing Company

9781603583329

Caldwell, Gianaclis (2014)

The Small-scale Cheese Business: The Complete Guide to Running a Successful Farmstead Creamery

Chelsea Green Publishing Company

9781603585491

Hagenes, Kirsti.(2010)

Produksjon av meieriprodukter

Larvik, Baneforlaget, utg 2.

9788291448497

64PS15D Bedriftsøkonomi - Økonomistyring

 

Litteraturliste Bedriftsøkonomi - Økonomistyring

Forfattar og årstal

Tittel

Forlag

ISBN

Holan Mette & Høiseth Per (2019)

Økonomistyring

Fagbokforlaget

9788245032093

Berg Terje & Sending Aage (2019)

Grunnleggende bokføring og regnskapsforståelse

Fagbokforlaget

9788245033038

Ekstra litteratur

MENON-PUBLIKASJON NR. 40/2013

Lokalmatens betydning for distrikts-Norge

https://www.menon.no/wp- content/uploads/05lokalmatens-betydning-for- distrikts-norge.pdf

64PS15E Hovudprosjekt Handverksysting

 

Litteraturliste Hovudprosjekt Handverksysting

Forfattar og årstal

Tittel

Forlag

ISBN

Dalland, Olav (2017)

Metode og oppgaveskriving

Gyldendal Akademisk

9788205500709