64PS15D Bedriftsøkonomi - Økonomistyring
Emnefakta
- FagområdeGrøne og gastronomiske utdanningar
- Studiepoeng7
- StudienivåHøgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.1
- StudiestadFørde
- StudieprogramHandverksysting
- Startsemester2026 Haust
Om emnet
- Økonomistyring og sentrale begreper
- Grunnleggende regnskap
- Priskalkyler og driftsregnskap
- Budsjettering
- Dekningspunkt- og investeringsanalyser
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten:
- har kunnskap om økonomistyring, grunnleggende regnskap og innsikt i sentrale begreper innen bedriftsøkonomi
- har kunnskap om priskalkyler, driftsregnskap og budsjettering og hvordan dette kan anvendes av lokalmatprodusenter
- har innsikt i lønnsomhetsanalyser og hvordan relevante verktøy kan brukes i dekningspunkt- og investeringsanalyser
Ferdigheter
Studenten:
-
kan sette opp priskalkyler og enkle driftsregnskap, gjennomføre avviksanalyse og iverksette relevante tiltak
-
kan sette opp relevante hovedbudsjetter og gjennomføre enkle dekningspunkt- og investeringsanalyser
-
kan foreta valg av selskapsform som er realistisk for egen bedrift.
-
har grunnleggende kunnskap om oppbygging av eget regnskap og bruk av regnskapet inn i økonomiske kalkyler som pris og budsjettering
Generell kompetanse
Studenten:
- har forståelse for lokalmatprodusenters verdiskaping og prinsipper innen økonomistyring.
- har utviklet en etisk grunnholdning til økonomistyring
Vurdering
Mappevurdering:
- Fire individuelle innleveringar, med lik vekting.
Karakter i emnet vert sett ut frå ei heilskapleg vurdering.
Arbeidsmengde
Aktivitet | Varighet | Studieform |
---|---|---|
Undervisning | 54 Time(r) | |
Sjølvstudium | 183 Time(r) |
Arbeidskrav
Ingen
Fagressursar
Litteraturliste Bedriftsøkonomi - Økonomistyring
Holan Mette og Høiseth Per (2019), Økonomistyring, Fagbokforlaget. ISBN 9788245032093
Berg Terje og Sending Aage, Grunnleggende bokføring og regnskapsforståelse. Fagbokforlaget. ISBN: 9788245033038
Ekstra litteratur:
MENON-PUBLIKASJONER NR. 40/2013, Lokalmatens betydning for distriktsnorge. Https://www.menon.no/wp-content/uploads/05lokalmatens-betydning-for-distrikts-no...
Alle studieprogram som bruker dette emnet
- Handverksysting