64PS15D Bedriftsøkonomi - Økonomistyring

  • Emnefakta

    • Fagområde
      Grøne og gastronomiske utdanningar
    • Studiepoeng
      7
    • Studienivå
      Høgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.1
    • Studiestad
      Førde
    • Studieprogram
      Handverksysting
    • Startsemester
      2026 Haust

Om emnet

  •         Økonomistyring og sentrale begreper
  •         Grunnleggende regnskap
  •         Priskalkyler og driftsregnskap
  •         Budsjettering
  •         Dekningspunkt- og investeringsanalyser

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten:

  •         har kunnskap om økonomistyring, grunnleggende regnskap og innsikt i sentrale begreper innen bedriftsøkonomi
  •         har kunnskap om priskalkyler, driftsregnskap og budsjettering og hvordan dette kan anvendes av lokalmatprodusenter
  •         har innsikt i lønnsomhetsanalyser og hvordan relevante verktøy kan brukes i dekningspunkt- og investeringsanalyser

Ferdigheter

Studenten:

  •  kan sette opp priskalkyler og enkle driftsregnskap, gjennomføre avviksanalyse og iverksette relevante tiltak

  • kan sette opp relevante hovedbudsjetter og gjennomføre enkle dekningspunkt- og investeringsanalyser

  • kan foreta valg av selskapsform som er realistisk for egen bedrift.

  • har grunnleggende kunnskap om oppbygging av eget regnskap og bruk av regnskapet inn i økonomiske kalkyler som pris og budsjettering

Generell kompetanse

Studenten:

  •          har forståelse for lokalmatprodusenters verdiskaping og prinsipper innen økonomistyring.
  •          har utviklet en etisk grunnholdning til økonomistyring

Vurdering

Mappevurdering:

  • Fire individuelle innleveringar, med lik vekting.

Karakter i emnet vert sett ut frå ei heilskapleg vurdering.

Arbeidsmengde

AktivitetVarighetStudieform
Undervisning
54 Time(r)
Sjølvstudium
183 Time(r)

Arbeidskrav

Ingen

Fagressursar

 

Litteraturliste Bedriftsøkonomi - Økonomistyring

Holan Mette og Høiseth Per (2019), Økonomistyring, Fagbokforlaget. ISBN 9788245032093

Berg Terje og Sending Aage, Grunnleggende bokføring og regnskapsforståelse. Fagbokforlaget. ISBN: 9788245033038

Ekstra litteratur:

MENON-PUBLIKASJONER NR. 40/2013, Lokalmatens betydning for distriktsnorge. Https://www.menon.no/wp-content/uploads/05lokalmatens-betydning-for-distrikts-no...

 

Alle studieprogram som bruker dette emnet

  • Handverksysting

Emneansvarlig

Andrid Solaas