64PS15D Bedriftsøkonomi - Økonomistyring

  • Emnefakta

    • Fagområde
      Grøne og gastronomiske utdanningar
    • Studiepoeng
      7
    • Studienivå
      Høgare yrkesfagleg utdanning, nivå 5.1
    • Studiestad
      Førde
    • Studieprogram
      Handverksysting
    • Startsemester
      2024 Haust

Om emnet

Økonomistyring

  • Økonomistyring og sentrale begreper
  • Grunnleggende regnskap
  • Priskalkyler og driftsregnskap
  • Budsjettering
  • Dekningspunkt- og investeringsanalyser

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten:

  • har kunnskap om økonomistyring, grunnleggende regnskap og innsikt i sentrale begreper innen bedriftsøkonomi
  • har kunnskap om priskalkyler, driftsregnskap og budsjettering og hvordan dette kan anvendes av lokalmatprodusenter
  • har innsikt i lønnsomhetsanalyser og hvordan relevante verktøy kan brukes i dekningspunkt- og investeringsanalyser

Ferdigheter

Studenten:

  •  kan gjennomføre en enkel regnskapsanalyse, kartlegge bedriftens økonomiske situasjon og vurdere behov for iverksetting av tiltak
  • kan sette opp priskalkyler og enkle driftsregnskap, gjennomføre avviksanalyse og iverksette relevante tiltak
  • kan sette opp relevante hovedbudsjetter og gjennomføre enkle dekningspunkt-og investeringsanalyser

Generell kompetanse

Studenten:

  • har forståelse for lokalmatprodusenters verdiskaping og prinsipper innen økonomistyring.
  • har utviklet en etisk grunnholdning til økonomistyring

Vurdering

Mappevurdering.

Arbeidsmengde

AktivitetVarighetStudieform
Undervisning
54 Time(r)
Sjølvstudium
183 Time(r)

Arbeidskrav

Fem innleveringar.

Fagressursar

 

Litteraturliste Bedriftsøkonomi - Økonomistyring

Forfattar og årstal

Tittel

Forlag

ISBN

Holan Mette & Høiseth Per (2019)

Økonomistyring

Fagbokforlaget

9788245032093

Berg Terje & Sending Aage (2019)

Grunnleggende bokføring og regnskapsforståelse

Fagbokforlaget

9788245033038

Ekstra litteratur

MENON-PUBLIKASJON NR. 40/2013

Lokalmatens betydning for distrikts-Norge

https://www.menon.no/wp- content/uploads/05lokalmatens-betydning-for- distrikts-norge.pdf

Alle studieprogram som bruker dette emnet

  • Handverksysting

Emneansvarlig

Andrid Solaas