20PS06B Planteproduksjon med fokus på grovfôr og beite
20PS06B Planteproduksjon med fokus på grovfôr og beite
- Emnebeskrivelse
- FagområdeLandbruksfag
- Emnekode20PS06B
- StudieprogramGrovfôrbasert husdyrproduksjon for fjellandbruket
- Studiepoeng16
- StudienivåFagskole, nivå 5.1
- Startsemester2023 Høst
Emnet gir en grunnleggende innføring i planteproduksjon med fokus på dyrking av gras og grønnfôr til produksjon av grovfôr og beitevekster.
- Jordbruk
- Gjødselplanlegging
- Plantevern og skadegjørere
- Plantekultur med dyrkingsteknikk, inkl. produksjonsøkonomi
- Planteforedling
Tema 1: Jordbruk
- Jordartenes bruksegenskaper
- Vann i jord
- Varmeforhold i jord
- Jordbiologi
- Jordstruktur
- Plantenæringsstoffene
- Kretsløpet til C, N, P og K; tap, binding og tilførsel i jord
- Kjemiske prosesser i jord
- Jordarbeiding
- Jordpakking og tiltak
Tema 2: Gjødselplanlegging
- Mangel og forgiftning av ulike plantenæringsstoffer, symptomer, tiltak
- Jordanalyser
- Organiske gjødselslag og mineralgjødselslag
- Kalk og virkninger av kalking
- Gjødselplanlegging med fokus på digitale verktøy
- Bruk av digitale verktøy og databaser til registreringer og bruk av ulike data i driften.
- Husdyrgjødsel og gjødselhandtering
Tema 3: Plantevern og skadegjørere
- Kulturveksters plass og egenskaper
- Skadegjøreres (ugras, sykdom og skadedyr) plass og egenskaper, grupper av skadegjørere
- Forebyggende og direkte tiltak mot skadegjørere, strategier, skadeterskler
- Integrert bekjemping
- Driftsform og skadegjørere
- De viktigste skadegjørerne i grovfôrvekster (jordbruksvekster)
- Etiske og helsemessige forhold vedrørende bruk av kjemiske plantevernmidler
- Plantevernkurs inngår som del av emnet
Tema 4: Plantekultur med dyrkingsteknikk, inkl. produksjonsøkonomi
- Gras og grønnfôr
- Vekstens egenskaper og kjennetegn
- Krav til jord og klima
- Nydyrking og erosjon
- Grøfting og vedlikehold av dreneringssystemer
- Overflateprofilering
- Konvensjonell og alternativ jordarbeiding,
- Økologisk planteproduksjon
- Dyrkingsteknikk;
- Kontroll, vedlikehold og innstilling av sentrale landbruksmaskiner
- Alternative vekster for framtida
- Sprøyteteknikk
- Spredningsteknikk for kalk og gjødsel
- Ensilering og lagring av grovfôr
- Vanningsteknikk
- Beite – innmarks- og utmarksbeite, bruk og stell av beite
- Grunnforhold og beite
- Organisering og samarbeidsløsninger på beiting
- Klimakalkulator
Tema 5: Planteforedling
- Planteforedling og sortsvalg
- Ekskursjon og orientering om feltforsøk og forsøksteknikk
Forelesning og oppgaver individuelt og i grupper
Laboratorieøvelser, ekskursjoner og befaringer.
Det forutsettes at studenten på egenhånd gjør seg kjent med lærestoffet som er nevnt i litteraturlista eller oppgis av lærer og som ikke direkte gjennomgås i plenum.
På samlingene vil det legges vekt på forelesninger ekskursjoner, gjennomførte oppgaver og laboratorieøvelser.
Studenten
- har kunnskaper om faguttrykk i og produksjon av grovfôr og bruk av innmarks og utmarksbeite og utnyttelse av gardens ressursgrunnlag
- har innsikt i relevant regelverk, kvalitetskrav og standarder samt krav til dokumentasjon innen grovfôrproduksjon og beitebruk
- har kunnskap om sammenhenger mellom biologi, agronomi, miljø, teknikk og økonomi i grovfôrproduksjon
- har kunnskap om oppbygging og egenskaper i jord, bruksegenskaper, driftsmåter og jordarbeidingsmetoder
- har kunnskap om sammenheng mellom næringsforsyning, plantevekst, kvalitet, økonomi og miljø
- har kunnskap om kulturveksters og skadegjøreres plass i økosystemet og hvordan skader forbygges og bekjempes på en økonomisk og miljømessig måte
- har kunnskap om beiteplanter i utmark og innmark og hvordan beitebruken påvirker framtidig beitekvalitet
- har kunnskaper og forståelse om faglige nettverk og behov for oppdatering og fornying kunnskap
- har kunnskaper om landbrukspolitiske mål og virkemidler som gjelder for produksjon av grovfôr og for utnyttelse av beiteressursene i utmark
- har kunnskaper om bærekraftig grovfôrproduksjon og beitebruk
Studenten
- kan anvende kunnskap om de ulike kulturvekstene og dens dyrkingsteknikk til å kunne oppnå avlinger av ønsket kvalitet og kvantitet samtidig som agronomiske og miljømessige hensyn ivaretas
- kan anvende relevante faglige verktøy, herunder digitale varslings-, informasjons-, planleggings- og dokumentasjonssystemer
- kan anvende landbruksmaskiner og utstyr som er relevante i produksjon av grovfôr og beite og i driftsbygninger for sau og storfe
- kan anvende fagkunnskapen til å veilede og gi råd om moderne og bærekraftig grovfôrproduksjon til andre aktører innen næringa
- kan utarbeide fullstendige gjødslings- og kalkingsplaner, samt grøfteplaner og andre relevante tiltaksplaner
- Kunne anvende digitale hjelpemidler for å utnytte beiteressursene i utmark
- har kunnskap om relevante nettverk, støtteapparat og kompetansemiljøer og kunne nyttiggjøre seg disse
- Kan finne informasjon om hvor relevant fagstoff kan hentes og vurdere hvilke informasjonskilder som er pålitelige og har god praktisk relevans
- kan identifisere nye utfordringer og tilpasse produksjonen til nye krav og regelverk inklusive endringer i klimatiske forhold
- kan identifisere skadesymptomer og iverksette tiltak
Studenten
- kan samarbeide med og kjenner til offentlig- og privat rådgivingstjeneste, som Norsk Landbruksrådgiving, Bioforsk, Matmerk, og andre aktuelle fagmiljø
- har kunnskap til å ta beslutninger for å nå egne og samfunnsmessige mål
- kan utvikle arbeidsmetoder og driftsopplegg til å produsere fôr av ønsket kvalitet på en bærekraftig måte
- kan kartlegge ressurser som vann, næringsstoffer, insekter og organismer samt klimatiske effekter som påvirker grovfôrproduksjonen
Følgende arbeidskrav gjelder:
· aktiv deltakelse i opplæringen
· bidra til læring i gruppen/klassen
· aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
· alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent.
Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.
Skøien, Svein (1997): Plantedyrking. Fagbokforlaget Vigmostad & Bjørke, ISBN 8276742483, side 9-145, 197-234
Dahlen, Ole Sigvart m/fl (2020): Kompendium gras og grasdyrking Grovfôrbasert husdyrproduksjon for fjellandbruket
Kristensen, H.K og Schmidt, G (2013): Maskiner til markarbeijde, Landbrugsforlaget ISBN 9788791566882, sidene 7-17, 34-118, 180-197
Jetne, Magnus (1987): Gras og grasdyrking. Landbruksforlaget, ISBN 9788252912043
Daugstad, K., Kristoffersen, A. & Nesheim, L (2012): Næringsinnhald i husdyrgjødsel - Analyser av husdyrgjødsel frå storfe, sau, svin og fjørfe 2006-2011 Bioforsk Rapport 7/2012
Grønnerød, Bjørn (1992): Eng og beitedyrking, PPK 230/231, Institutt for plantekultur, NLH
Skaland, Nils.1990: Grønnfôrvekster, 3 utgave Landbruksbokhandelen
Norsk Landbruksrådgivning/Nortura (2009): Innmarksbeite til oppdrett av kjøtproduksjon på storfe
Norsk Landbruksrådgiving/Nortura: Innmarksbeite til sau
Rekdal, Y. (2001): Husdyrbeite i fjellet. Vegetasjonstypar og beiteverdi, NIJOS-rapport 7/01, ISBN 82-7464-276-7
Todnem, Jørgen & Lunnan, Tor (2014): Utmarksbeite, fôrkvalitet til sau. Bioforskrapport 9
Matmerk: Ordninger innenfor Kvalitetssikring i landbruket (KSL); http://www.matmerk.no/matmerk/ksl
Norsk Landbruksrådgiving Nord-Norge: Grovfôrskolen http://nordnorge.nlr.no/grovforskolen/
Agropub: http://agropub.no/
Heggen, Heidi E, m/fl. (2005): Plantevern i fôrvekster, Integrert bekjempelse, ISDN 82-529-2839-0
Faglærer oppdaterer med nyere artikler og faktaark og forelesningsnotater mm