20PS06B Planteproduksjon med fokus på grovfôr og beite

20PS06B Planteproduksjon med fokus på grovfôr og beite

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      20PS06B
    • Studieprogram
      Grovfôrbasert husdyrproduksjon for fjellandbruket
    • Studiepoeng
      16
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.1
    • Startsemester
      2023 Høst
Introduksjon

Emnet gir en grunnleggende innføring i planteproduksjon med fokus på dyrking av gras og grønnfôr til produksjon av grovfôr og beitevekster.

Tema
  • Jordbruk 
  • Gjødselplanlegging
  • Plantevern og skadegjørere
  • Plantekultur med dyrkingsteknikk, inkl. produksjonsøkonomi
  • Planteforedling
Emnets innhold

Tema 1: Jordbruk

  • Jordartenes bruksegenskaper
  • Vann i jord
  • Varmeforhold i jord
  • Jordbiologi
  • Jordstruktur
  • Plantenæringsstoffene
  • Kretsløpet til C, N, P og K; tap, binding og tilførsel i jord
  • Kjemiske prosesser i jord
  • Jordarbeiding
  • Jordpakking og tiltak

Tema 2: Gjødselplanlegging

  • Mangel og forgiftning av ulike plantenæringsstoffer, symptomer, tiltak
  • Jordanalyser
  • Organiske gjødselslag og mineralgjødselslag
  • Kalk og virkninger av kalking
  • Gjødselplanlegging med fokus på digitale verktøy
  • Bruk av digitale verktøy og databaser til registreringer og bruk av ulike data i driften.
  • Husdyrgjødsel og gjødselhandtering

Tema 3: Plantevern og skadegjørere

  • Kulturveksters plass og egenskaper
  • Skadegjøreres (ugras, sykdom og skadedyr) plass og egenskaper, grupper av skadegjørere
  • Forebyggende og direkte tiltak mot skadegjørere, strategier, skadeterskler
  • Integrert bekjemping
  • Driftsform og skadegjørere
  • De viktigste skadegjørerne i grovfôrvekster (jordbruksvekster)
  • Etiske og helsemessige forhold vedrørende bruk av kjemiske plantevernmidler
  • Plantevernkurs inngår som del av emnet

Tema 4: Plantekultur med dyrkingsteknikk, inkl. produksjonsøkonomi

  • Gras og grønnfôr
  • Vekstens egenskaper og kjennetegn
  • Krav til jord og klima
  • Nydyrking og erosjon
  • Grøfting og vedlikehold av dreneringssystemer
  • Overflateprofilering
  • Konvensjonell og alternativ jordarbeiding,
  • Økologisk planteproduksjon
  • Dyrkingsteknikk;
  • Kontroll, vedlikehold og innstilling av sentrale landbruksmaskiner
  • Alternative vekster for framtida
  • Sprøyteteknikk
  • Spredningsteknikk for kalk og gjødsel
  • Ensilering og lagring av grovfôr
  • Vanningsteknikk
  • Beite – innmarks- og utmarksbeite, bruk og stell av beite
  • Grunnforhold og beite
  • Organisering og samarbeidsløsninger på beiting
  • Klimakalkulator

Tema 5: Planteforedling

  • Planteforedling og sortsvalg
  • Ekskursjon og orientering om feltforsøk og forsøksteknikk
Arbeids- og læringsaktiviteter

Forelesning og oppgaver individuelt og i grupper

Laboratorieøvelser, ekskursjoner og befaringer.

Det forutsettes at studenten på egenhånd gjør seg kjent med lærestoffet som er nevnt i litteraturlista eller oppgis av lærer og som ikke direkte gjennomgås i plenum.

På samlingene vil det legges vekt på forelesninger ekskursjoner, gjennomførte oppgaver og laboratorieøvelser.

Læringsutbytte
Kunnskap

Studenten

  • har kunnskaper om faguttrykk i og produksjon av grovfôr og bruk av innmarks og utmarksbeite og utnyttelse av gardens ressursgrunnlag
  • har innsikt i relevant regelverk, kvalitetskrav og standarder samt krav til dokumentasjon innen grovfôrproduksjon og beitebruk
  • har kunnskap om sammenhenger mellom biologi, agronomi, miljø, teknikk og økonomi i grovfôrproduksjon
  • har kunnskap om oppbygging og egenskaper i jord, bruksegenskaper, driftsmåter og jordarbeidingsmetoder
  • har kunnskap om sammenheng mellom næringsforsyning, plantevekst, kvalitet, økonomi og miljø
  • har kunnskap om kulturveksters og skadegjøreres plass i økosystemet og hvordan skader forbygges og bekjempes på en økonomisk og miljømessig måte
  • har kunnskap om beiteplanter i utmark og innmark og hvordan beitebruken påvirker framtidig beitekvalitet
  • har kunnskaper og forståelse om faglige nettverk og behov for oppdatering og fornying kunnskap
  • har kunnskaper om landbrukspolitiske mål og virkemidler som gjelder for produksjon av grovfôr og for utnyttelse av beiteressursene i utmark
  • har kunnskaper om bærekraftig grovfôrproduksjon og beitebruk
Ferdigheter

Studenten

  • kan anvende kunnskap om de ulike kulturvekstene og dens dyrkingsteknikk til å kunne oppnå avlinger av ønsket kvalitet og kvantitet samtidig som agronomiske og miljømessige hensyn ivaretas
  • kan anvende relevante faglige verktøy, herunder digitale varslings-, informasjons-, planleggings- og dokumentasjonssystemer
  • kan anvende landbruksmaskiner og utstyr som er relevante i produksjon av grovfôr og beite og i driftsbygninger for sau og storfe
  • kan anvende fagkunnskapen til å veilede og gi råd om moderne og bærekraftig grovfôrproduksjon til andre aktører innen næringa
  • kan utarbeide fullstendige gjødslings- og kalkingsplaner, samt grøfteplaner og andre relevante tiltaksplaner
  • Kunne anvende digitale hjelpemidler for å utnytte beiteressursene i utmark
  • har kunnskap om relevante nettverk, støtteapparat og kompetansemiljøer og kunne nyttiggjøre seg disse
  • Kan finne informasjon om hvor relevant fagstoff kan hentes og vurdere hvilke informasjonskilder som er pålitelige og har god praktisk relevans
  • kan identifisere nye utfordringer og tilpasse produksjonen til nye krav og regelverk inklusive endringer i klimatiske forhold
  • kan identifisere skadesymptomer og iverksette tiltak 
Generell kompetanse

Studenten

  • kan samarbeide med og kjenner til offentlig- og privat rådgivingstjeneste, som Norsk Landbruksrådgiving, Bioforsk, Matmerk, og andre aktuelle fagmiljø
  • har kunnskap til å ta beslutninger for å nå egne og samfunnsmessige mål
  • kan utvikle arbeidsmetoder og driftsopplegg til å produsere fôr av ønsket kvalitet på en bærekraftig måte
  • kan kartlegge ressurser som vann, næringsstoffer, insekter og organismer samt klimatiske effekter som påvirker grovfôrproduksjonen
Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder:

· aktiv deltakelse i opplæringen

· bidra til læring i gruppen/klassen

· aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter

· alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer og eventuelle lab-øvelser i emnet skal være gjennomført og godkjent.

Lærer i emnet fastsetter vurderingskriterier og vurderer om arbeidskravet er godkjent eller ikke.

Pensumlitteratur
20PS06B Planteproduksjon med fokus på grovfôr og beite
Litteratur

Skøien, Svein (1997): Plantedyrking. Fagbokforlaget Vigmostad & Bjørke, ISBN 8276742483, side 9-145, 197-234

Dahlen, Ole Sigvart m/fl (2020): Kompendium gras og grasdyrking Grovfôrbasert husdyrproduksjon for fjellandbruket

Kristensen, H.K og Schmidt, G (2013): Maskiner til markarbeijde, Landbrugsforlaget ISBN 9788791566882, sidene 7-17, 34-118, 180-197

Jetne, Magnus (1987): Gras og grasdyrking. Landbruksforlaget, ISBN 9788252912043

Daugstad, K., Kristoffersen, A. & Nesheim, L (2012): Næringsinnhald i husdyrgjødsel - Analyser av husdyrgjødsel frå storfe, sau, svin og fjørfe 2006-2011 Bioforsk Rapport 7/2012

Grønnerød, Bjørn (1992): Eng og beitedyrking, PPK 230/231, Institutt for plantekultur, NLH

Skaland, Nils.1990: Grønnfôrvekster, 3 utgave Landbruksbokhandelen

Norsk Landbruksrådgivning/Nortura (2009): Innmarksbeite til oppdrett av kjøtproduksjon på storfe

Norsk Landbruksrådgiving/Nortura: Innmarksbeite til sau

Rekdal, Y. (2001): Husdyrbeite i fjellet. Vegetasjonstypar og beiteverdi, NIJOS-rapport 7/01, ISBN 82-7464-276-7

Todnem, Jørgen & Lunnan, Tor (2014): Utmarksbeite, fôrkvalitet til sau. Bioforskrapport 9

Matmerk: Ordninger innenfor Kvalitetssikring i landbruket (KSL); http://www.matmerk.no/matmerk/ksl

Norsk Landbruksrådgiving Nord-Norge: Grovfôrskolen http://nordnorge.nlr.no/grovforskolen/

Agropub: http://agropub.no/

Heggen, Heidi E, m/fl. (2005): Plantevern i fôrvekster, Integrert bekjempelse, ISDN 82-529-2839-0

Faglærer oppdaterer med nyere artikler og faktaark og forelesningsnotater mm