20PS06A Driftsledelse og økonomi, emnekode
20PS06A Driftsledelse og økonomi, emnekode
- Emnebeskrivelse
- FagområdeLandbruksfag
- Emnekode20PS06A
- StudieprogramGrovfôrbasert husdyrproduksjon for fjellandbruket
- Studiepoeng13
- StudienivåFagskole, nivå 5.1
- Startsemester2025 Høst
Dette emnet tar for seg grunnleggende kunnskap om landbrukets rammevilkår, både nasjonale og internasjonale forhold som har betydning for å drive landbruksvirksomhet. Det blir gitt en innføring i bedriftsøkonomi for bonden, strategi og ledelse samt hvordan man bruker økonomiske oversikter til videre planlegging av foretakets utvikling. Dette emnet gir ferdigheter som trengs for å analysere, legge faglige planer og vurdere resultatene i foretaket. Ved å lære om økonomiske forhold, organisering av drifta, arbeidsledelse, behov for egen og ekstern kompetanse, vil en bli i bedre stand til å ta riktige beslutninger. Studentene får kjennskap til formelle, juridiske krav og offentlige bestemmelser knyttet til måten næringsvirksomheten drives på, som lover, forskrifter og bestemmelser om landbruksdrift, regnskap og arbeidsmiljø. Studentene får kunnskap om å utarbeide driftsplaner.
Landbrukets rammevilkår
Bedriftsøkonomi
Strategi og ledelse
Næringsutvikling og næringsetablering
Tema 1: Landbrukets rammevilkår
Internasjonale og nasjonale rammevilkår
- Utvikling og utviklingstrender for ressurssituasjon i tradisjonelle og nye landbruksbaserte næringer
- Rammevilkår, internasjonale organisasjoner og offentlige institusjoner og nettverk
- Norges forhold til WTO, EU og EØS innen landbruk og regional utvikling
- Målene i norsk landbrukspolitikk knyttet til både tradisjonelle og nye landbruksbaserte næringer
- Landbrukspolitikk og virkemiddelsystemet
- Landbruks- og regionalpolitikken i et framtidsperspektiv
- Landbrukets rolle i et miljø- og klimaperspektiv, klimamål og bærekraft
- Sentrale lover, forskrifter og retningslinjer for produksjon og omsetning av landbruksbaserte varer og tjenester (tradisjonelle og nye næringer)
- HMS, KSL, arbeidsmiljølov, revisjon og internkontroll
Tema 2: Bedriftsøkonomi
Økonomi og finansiering
- Nøkkeltall innen økonomi
- Driftsgranskingene
- Prosjektplaner og plan for hele driftsopplegget
- Budsjett og finansiering
- Risikovurdering
Regnskap
- Forholdet mellom privatøkonomi og bedriftens økonomi.
- Prinsipper i regnskapsføringen, forståelse av skatteregnskap og driftsregnskap
- Beskatning i landbruket
- Juridiske rammer; skatterett, MVA-loven
- Nøkkeltall for lønnsomhet, finansiell stilling og likviditet
Tema 3: Strategi og ledelse
- Interne rammebetingelser
- Strategiske vurderinger, ulike strategivalg
- Kartlegging av muligheter og begrensninger
- Sosiale rettigheter og arbeidsgiveransvar
- Ledelse og motivasjon
- Etikk og kvalitetssikring
- Organisasjonsformer
Tema 4: Næringsutvikling og næringsetablering
- Kartlegge og vurdere foretakets samlede ressurser (SWOT)
- Formelle krav til virksomheter
- Forretningsmodell og forretningsplaner
- Rådgivingstjenestene – innenfor tradisjonelt landbruk og nye næringer
- Ulike tilskuddsordninger og institusjoner
- Driftsplanlegging
Forelesninger, oppgaver/case individuelt og i grupper, samarbeidslæring/veiledning, problembasert læring/prosjektarbeid
Samlingene vil legge vekt på diskusjon og gjennomføring av problemorienterte oppgaver, faglige ekskursjoner/befaringer og bedriftsbesøk.
Kandidaten
- har god oversikt over og en presis forståelse av faguttrykk som brukes innen driftsledelse og økonomi i landbruket
- har kunnskap om hvordan en forretningside utvikles
- har innsikt i lover og forskrifter som gjelder for næringsdrivende
- har innsikt i Landbrukets HMS-tjeneste og kvalitetskrav (KSL-standarder), samt andre relevante kvalitetskrav og prissystemer
- har kjennskap til norsk og europeisk landbruks- og næringspolitikk og gjeldende mål og virkemidler
- har kunnskap om krav ved etablering, drift/ utvikling og avvikling av næringsvirksomhet
- har kunnskap om, og kan begrunne ulike strategivalg ut fra valgte produksjon av varer og tjenester, samt ulike markeder innen landbruksrelaterte næringer
- har kjennskap til ulike finansieringsformer og kunne gjøre rede for virksomheters finansieringsbehov på kort- og lang sikt
- har kunnskap om relevante nettverk, støtteapparat og kompetansemiljøer og kunne nyttiggjøre seg disse
- har kunnskap om virksomhetens bidrag og forpliktelser til sysselsetting og verdiskaping i samfunnet
- har kjennskap til etiske dilemmaer knyttet til arealbruk og produksjon av landbruksbaserte varer og tjenester
- har innsikt i muligheter og utfordringer innen klima- og miljøspørsmål og hvordan både tradisjonelle og nye næringer kan bidra til måloppnåelse innenfor disse områdene
Kandidaten
- kan anvende enkel SWOT-analyse eller tilsvarende verktøy for et landbruksforetak
- kan utarbeide enkel budsjett og finansieringsplan
- kan beregne nøkkeltall for lønnsomhet
- kan finne og nytte relevant informasjon, regler og lover for å utvikle landbruksrelatert næringsvirksomhet og benytte denne kunnskapen i ulike rådgivings- og beslutningssituasjoner
- kan finne fram til aktuelle rådgivende fagmiljø innenfor ulike spesialfelt og selv nytte disse
- kan kartlegge og identifisere bedriftens styrker, svakheter, muligheter og trusler, og vurdere mulige tiltak for å møte disse
- kan benytte foretakets økonomiske oversikter, som regnskap og balanse, til å vurdere foretakets næringsvirksomhet i forhold til målsettingene
Kandidaten
- forstår og kan kommunisere hvordan nasjonal og lokal vare- og tjenesteproduksjon inngår som en samfunnsoppgave, og hvordan produksjon basert på landbrukets ressurser påvirker klima, miljø og kultur
- har kunnskap om hvordan ressurser på egen gard kan utnyttes til å etablere lokalmat-produksjon og opplevelsesaktiviteter
- har forståelse for etiske dilemmaer innen både tradisjonelle og nye landbruksrelaterte næringer, som bruk av plantevernmidler, medisiner i dyreholdet og forvaltning av arealer og bygningsmasse
- har kunnskap og ferdigheter knyttet til miljø- og kulturmessige forhold som samlet bidrar til å ta framtidsrettede og gode etiske beslutninger for å nå både foretakets og samfunnsmessige mål
- kan bygge relasjoner med yrkeskollegaer og andre næringsdrivende samt kunder og kundegrupper
- kan som leder, utvikle gode arbeidsmetoder og arbeidsrutiner for virksomheten
Felles arbeidskrav for alle studier ved Fagskolen Innlandet
- Aktiv deltakelse i opplæringen
- Deltagelse i gruppearbeid, herunder prosjekter og fremføringer i tråd med gruppeavtale.
- Sørge for å stille faglig forberedt til undervisning, også etter fravær
- Minst 80% oppmøte til all fysisk undervisning (på emnenivå)
- Bidra til læring i gruppen/klassen
- Aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
- Alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer, presentasjoner og eventuelle lab-øvelser, simulering og ekskursjoner i emnet skal være gjennomført og godkjent.
Aktivitet | Varighet | Studieform |
---|---|---|
Undervisning/veiledning | 65 Time(r) | Nettbasert med samlinger |
Lærerstyrte aktiviteter mellom samlinger | 63 Time(r) | Nettbasert med samlinger |
Selvstudium | 210 Time(r) | Nettbasert med samlinger |
Sending, Aage (2009): Økonomistyring for LØM-fagene. Fagbokforlaget. ISBN 9788245008678
Hjertnes, Frode (2009): Markedsføring, organisasjon og leiing for LØM-fagene. Fagbokforlaget. ISBN 9788245008159
Dahlen, Ole Sigvart 2019: Kompendium Økonomi og driftsplanlegging for Grovfôrbasert husdyrproduksjon for fjellandbruket
Norsk landbrukssamvirke (2013): Norsk matproduksjon – en komplett verdikjede. Hefte
Norges Bondelag (2013): Landbrukspolitikk- opplæringshefte. ISBN 9788277121130
Innovasjon Norge: Forretningsplan; http://www.innovasjonnorge.no/Bygg-en-bedrift/Forretningsplan/
Altinn.no: Dokumentmaler for forretningsplan, protokoller vedtekter og diverse andre administrative oppgaver i en bedrift. https://www.altinn.no/no/Starte-og-drive-bedrift/Dokumentmaler/
Hovland, Ivar (2016): Handbok for driftsplanlegging 2016/17. ISBN 9788217016939
NIBIO BOK/S-106-17: Driftsgranskingar i jord- og skogbruk. ISBN 9788217020196. Utdrag oppdateres av faglærer
Faglærer oppdaterer med aktuelle artikler og rapporter