20PS06A Driftsledelse og økonomi, emnekode

20PS06A Driftsledelse og økonomi, emnekode

  • Emnebeskrivelse
    • Fagområde
      Landbruksfag
    • Emnekode
      20PS06A
    • Studieprogram
      Grovfôrbasert husdyrproduksjon for fjellandbruket
    • Studiepoeng
      13
    • Studiested
      Hvam
    • Studienivå
      Fagskole, nivå 5.1
    • Startsemester
      2021 Høst
Introduksjon

Driftsledelse og økonomi består av følgende temaer:

  1. Landbrukets rammevilkår
  2. Bedriftsøkonomi
  3. Strategi og ledelse
  • Næringsutvikling og næringsetablering
Emnets innhold

Tema 1: Landbrukets rammevilkår

Internasjonale rammevilkår

  • Utvikling og utviklingstrender for ressurssituasjon i tradisjonelle og nye landbruksbaserte næringer i Europa 
  • Rammevilkår, internasjonale organisasjoner og offentlige institusjoner, internasjonale nettverk
  • Norges forhold til WTO, EU og EØS innen landbruk og regional utvikling

Nasjonale rammevilkår

  • Målene i norsk landbrukspolitikk knyttet til både tradisjonelle og nye landbruksbaserte næringer
  • Landbrukspolitikk og virkemidler
  • Landbruks- og regionalpolitikken i et framtidsperspektiv
  • Virkemiddelsystemet, herunder offentlige institusjoner, regelverk, retningslinjer og økonomiske virkemidler
  • Spesielle programmer/satsingsområder – nasjonalt og regionalt
  • De ulike markedsordningene innen tradisjonelle og nye næringer

Andre rammebetingelser

  • Landbrukets rolle i et miljø- og klimaperspektiv. Muligheter og utfordringer
  • Sentrale lover, forskrifter og retningslinjer for produksjon og omsetning av landbruksbaserte varer og tjenester (tradisjonelle og nye næringer)
  • HMS, KSL, arbeidsmiljølov, revisjon og internkontroll

 

Tema 2: Bedriftsøkonomi

Økonomi og finansiering

  • Prosjektplaner og plan for hele driftsopplegget
  • Budsjett og finansiering
  • Risikovurdering

Regnskap

  • Forholdet mellom privatøkonomi og bedriftens økonomi.
  • Prinsipper i regnskapsføringen, forståelse av skatteregnskap og driftsregnskap
  • Beskatning av inntekt og formue.
  • Juridiske rammer; skatterett, MVA-loven
  • Nøkkeltall for lønnsomhet, finansiell stilling og likviditet

 

Tema 3: Strategi og ledelse

  • Interne rammebetingelser
  • Strategiske vurderinger, ulike strategivalg.
  • Kartlegging av muligheter og begrensninger
  • Sosiale rettigheter og arbeidsgiveransvar
  • Ledelse og motivasjon
  • Etikk og kvalitetssikring
  • Organisasjonsformer

 

Tema 4: Næringsutvikling og næringsetablering 

  • Kartlegge og vurdere foretakets samlede ressurser
  • Krav til etablering og avvikling av virksomheter
  • Forretningsidé
  • Rådgivingstjenestene – innenfor tradisjonelt landbruk og nye næringer
  • Ulike tilskuddsordninger og institusjoner
Arbeids- og læringsaktiviteter

Forelesninger, oppgaver/case individuelt og i grupper, samarbeidslæring/veiledning, problembasert læring/prosjektarbeid

Gruppeoppgave som følger landbruksbedriften gjennom hele prosessen.

Samlingene vil legge vekt på diskusjon og gjennomføring av problemorienterte oppgaver, faglige ekskursjoner/befaringer og bedriftsbesøk.

Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten

  • har god oversikt over og en presis forståelse av faguttrykk som brukes innen driftsledelse og økonomi i landbruksrelaterte næringer
  • har kunnskap om hvordan en forretningside utvikles
  • har innsikt i lover og forskrifter som gjelder for næringsdrivende
  • har innsikt i Landbrukets HMS-tjeneste og kvalitetskrav (KSL-standarder), samt andre relevante kvalitetskrav
  • har innsikt i mottakeres kvalitetskrav og prissystemer
  • har kjennskap til norsk og europeisk landbruks- og næringspolitikk og gjeldende mål og virkemidler
  • har kunnskap om krav ved etablering, drift/ utvikling og avvikling av næringsvirksomhet
  • har kunnskap om, og kan begrunne ulike strategivalg ut fra valgte produksjon av varer og tjenester samt ulike markeder innen landbruksrelaterte næringer
  • har kjennskap til ulike finansieringsformer og kunne gjøre rede for virksomheters finansieringsbehov på kort- og lang sikt.
  • har kunnskap om relevante nettverk, støtteapparat og kompetansemiljøer og kunne nyttiggjøre seg disse
  • har kunnskap om virksomhetens bidrag og forpliktelser til sysselsetting og verdiskaping i samfunnet
  • har kjennskap til etiske dilemmaer knyttet til arealbruk og produksjon av landbruksbaserte varer og tjenester på internasjonalt, nasjonalt og lokalt nivå
  • har innsikt i muligheter og utfordringer innen klima- og miljøspørsmål og hvordan både tradisjonelle og nye næringer kan bidra til måloppnåelse innenfor disse områdene
Ferdigheter

Kandidaten

  • kan anvende enkel SWOT-analyse eller tilsvarende verktøy for et landbruksforetak
  • kan utarbeide enkel budsjett – og finansieringsplan
  • kan beregne nøkkeltall for lønnsomhet
  • kan finne og nytte relevant informasjon, regler og lover for å utvikle landbruksrelatert næringsvirksomhet og benytte denne kunnskapen i ulike rådgivings- og beslutningssituasjoner
  • kan finne fram til aktuelle rådgiver-/fagmiljø innenfor ulike spesialfelt og selv nytte disse
  • kan kartlegge og identifisere bedriftens styrke, svakheter, muligheter og trusler, og vurdere mulige tiltak for å møte disse
  • kan benytte foretakets økonomiske oversikter, som regnskap og balanse, til å vurdere foretakets næringsvirksomhet i forhold til målsettingene
Generell kompetanse

Kandidaten

  • forstår- og kan kommunisere hvordan nasjonal og lokal vare- og tjenesteproduksjon inngår som en samfunnsoppgave, og hvordan produksjon basert på landbrukets ressurser påvirker miljø og kultur nasjonalt og lokalt
  • har kunnskap om hvordan ressurser på egen gard kan utnyttes til å etablere lokalmat-produksjon og opplevelsesaktiviteter
  • har forståelse for etiske dilemmaer innen både tradisjonelle og nye landbruksrelaterte næringer, som bruk av plantevernmidler, medisiner i dyreholdet og forvaltning av arealer og bygningsmasse
  • har kunnskap og ferdigheter knyttet til miljø- og kulturmessige forhold som samlet bidrar til å ta framtidsrettede og gode etiske beslutninger for å nå både foretakets og samfunnsmessige mål
  • kan bygge relasjoner med yrkeskollegaer og andre næringsdrivende samt kunder og kundegrupper
  • kan som leder utvikle gode arbeidsmetoder og arbeidsrutiner for virksomheten
Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav gjelder;

  • Gjennomføre 2 obligatoriske innleveringsoppgaver, refleksjonsnotat og dokumentere øvrige obligatoriske aktiviteter i arbeidsmappa
  • Obligatorisk deltakelse på ekskursjoner/befaringer og bedriftsbesøk.
Vurdering
  • Det skal gjennomføres mappevurdering. Vurderingsmappa skal inneholde dokumentasjon på utvalgte obligatoriske aktiviteter og refleksjonsnotat. Refleksjonsnotatet er bestått ved innlevering.
    Se pkt. 2.4 Mappemetodikk
  • Dokumentasjonen skal vurderes av faglærer. Faglærer gir studenten tilbakemelding
  • Det gis en sluttkarakter i emnet som baseres på innhold i vurderingsmappa
Arbeidsinnsats

 

Litteratur

Sending, Aage (2009): Økonomistyring for LØM-fagene. Fagbokforlaget. ISBN 9788245008678

Hjertnes, Frode (2009): Markedsføring, organisasjon og leiing for LØM-fagene. Fagbokforlaget. ISBN 9788245008159

Dahlen, Ole Sigvart 2019: Kompendium Økonomi og driftsplanlegging for Grovfôrbasert husdyrproduksjon for fjellandbruket

Norsk landbrukssamvirke (2013): Norsk matproduksjon – en komplett verdikjede. Hefte

Norges Bondelag (2013): Landbrukspolitikk- opplæringshefte. ISBN 9788277121130

Innovasjon Norge: Forretningsplan; http://www.innovasjonnorge.no/Bygg-en-bedrift/Forretningsplan/

Altinn.no: Dokumentmaler for forretningsplan, protokoller vedtekter og diverse andre administrative oppgaver i en bedrift. https://www.altinn.no/no/Starte-og-drive-bedrift/Dokumentmaler/

Hovland, Ivar (2016): Handbok for driftsplanlegging 2016/17. ISBN 9788217016939

NIBIO BOK/S-106-17: Driftsgranskingar i jord- og skogbruk. ISBN 9788217020196. Utdrag oppdateres av faglærer

Faglærer oppdaterer med aktuelle artikler og rapporter