20PS06A Driftsledelse og økonomi, emnekode
20PS06A Driftsledelse og økonomi, emnekode
- Emnebeskrivelse
- FagområdeLandbruksfag
- Emnekode20PS06A
- StudieprogramGrovfôrbasert husdyrproduksjon for fjellandbruket
- Studiepoeng13
- StudienivåFagskole, nivå 5.1
- Startsemester2024 Høst
Dette emnet tar for seg grunnleggende kunnskap om landbrukets rammevilkår, både nasjonale og internasjonale forhold som har betydning for å drive landbruksvirksomhet. Det blir gitt en innføring i bedriftsøkonomi for bonden, strategi og ledelse samt hvordan man bruker økonomiske oversikter til videre planlegging av foretakets utvikling.
Landbrukets rammevilkår
Bedriftsøkonomi
Strategi og ledelse
Næringsutvikling og næringsetablering
Tema 1: Landbrukets rammevilkår
Internasjonale rammevilkår
- Utvikling og utviklingstrender for ressurssituasjon i tradisjonelle og nye landbruksbaserte næringer i Europa
- Rammevilkår, internasjonale organisasjoner og offentlige institusjoner, internasjonale nettverk
- Norges forhold til WTO, EU og EØS innen landbruk og regional utvikling
Nasjonale rammevilkår
- Målene i norsk landbrukspolitikk knyttet til både tradisjonelle og nye landbruksbaserte næringer
- Landbrukspolitikk og virkemidler
- Landbruks- og regionalpolitikken i et framtidsperspektiv
- Virkemiddelsystemet, herunder offentlige institusjoner, regelverk, retningslinjer og økonomiske virkemidler
- Spesielle programmer/satsingsområder – nasjonalt og regionalt
- De ulike markedsordningene innen tradisjonelle og nye næringer
Andre rammebetingelser
- Landbrukets rolle i et miljø- og klimaperspektiv. Muligheter og utfordringer
- Sentrale lover, forskrifter og retningslinjer for produksjon og omsetning av landbruksbaserte varer og tjenester (tradisjonelle og nye næringer)
- HMS, KSL, arbeidsmiljølov, revisjon og internkontroll
Tema 2: Bedriftsøkonomi
Økonomi og finansiering
- Prosjektplaner og plan for hele driftsopplegget
- Budsjett og finansiering
- Risikovurdering
Regnskap
- Forholdet mellom privatøkonomi og bedriftens økonomi.
- Prinsipper i regnskapsføringen, forståelse av skatteregnskap og driftsregnskap
- Beskatning av inntekt og formue
- Juridiske rammer; skatterett, MVA-loven
- Nøkkeltall for lønnsomhet, finansiell stilling og likviditet
Tema 3: Strategi og ledelse
- Interne rammebetingelser
- Strategiske vurderinger, ulike strategivalg
- Kartlegging av muligheter og begrensninger
- Sosiale rettigheter og arbeidsgiveransvar
- Ledelse og motivasjon
- Etikk og kvalitetssikring
- Organisasjonsformer
Tema 4: Næringsutvikling og næringsetablering
- Kartlegge og vurdere foretakets samlede ressurser
- Krav til etablering og avvikling av virksomheter
- Forretningsidé
- Rådgivingstjenestene – innenfor tradisjonelt landbruk og nye næringer
- Ulike tilskuddsordninger og institusjoner
Forelesninger, oppgaver/case individuelt og i grupper, samarbeidslæring/veiledning, problembasert læring/prosjektarbeid
Samlingene vil legge vekt på diskusjon og gjennomføring av problemorienterte oppgaver, faglige ekskursjoner/befaringer og bedriftsbesøk.
Kandidaten
- har god oversikt over og en presis forståelse av faguttrykk som brukes innen driftsledelse og økonomi i landbruksrelaterte næringer
- har kunnskap om hvordan en forretningside utvikles
- har innsikt i lover og forskrifter som gjelder for næringsdrivende
- har innsikt i Landbrukets HMS-tjeneste og kvalitetskrav (KSL-standarder), samt andre relevante kvalitetskrav og prissystemer
- har kjennskap til norsk og europeisk landbruks- og næringspolitikk og gjeldende mål og virkemidler
- har kunnskap om krav ved etablering, drift/ utvikling og avvikling av næringsvirksomhet
- har kunnskap om, og kan begrunne ulike strategivalg ut fra valgte produksjon av varer og tjenester samt ulike markeder innen landbruksrelaterte næringer
- har kjennskap til ulike finansieringsformer og kunne gjøre rede for virksomheters finansieringsbehov på kort- og lang sikt
- har kunnskap om relevante nettverk, støtteapparat og kompetansemiljøer og kunne nyttiggjøre seg disse
- har kunnskap om virksomhetens bidrag og forpliktelser til sysselsetting og verdiskaping i samfunnet
- har kjennskap til etiske dilemmaer knyttet til arealbruk og produksjon av landbruksbaserte varer og tjenester på internasjonalt, nasjonalt og lokalt nivå
- har innsikt i muligheter og utfordringer innen klima- og miljøspørsmål og hvordan både tradisjonelle og nye næringer kan bidra til måloppnåelse innenfor disse områdene
Kandidaten
- kan anvende enkel SWOT-analyse eller tilsvarende verktøy for et landbruksforetak
- kan utarbeide enkel budsjett – og finansieringsplan
- kan beregne nøkkeltall for lønnsomhet
- kan finne og nytte relevant informasjon, regler og lover for å utvikle landbruksrelatert næringsvirksomhet og benytte denne kunnskapen i ulike rådgivings- og beslutningssituasjoner
- kan finne fram til aktuelle rådgiver-/fagmiljø innenfor ulike spesialfelt og selv nytte disse
- kan kartlegge og identifisere bedriftens styrke, svakheter, muligheter og trusler, og vurdere mulige tiltak for å møte disse
- kan benytte foretakets økonomiske oversikter, som regnskap og balanse, til å vurdere foretakets næringsvirksomhet i forhold til målsettingene
Kandidaten
- forstår- og kan kommunisere hvordan nasjonal og lokal vare- og tjenesteproduksjon inngår som en samfunnsoppgave, og hvordan produksjon basert på landbrukets ressurser påvirker miljø og kultur nasjonalt og lokalt
- har kunnskap om hvordan ressurser på egen gard kan utnyttes til å etablere lokalmat-produksjon og opplevelsesaktiviteter
- har forståelse for etiske dilemmaer innen både tradisjonelle og nye landbruksrelaterte næringer, som bruk av plantevernmidler, medisiner i dyreholdet og forvaltning av arealer og bygningsmasse
- har kunnskap og ferdigheter knyttet til miljø- og kulturmessige forhold som samlet bidrar til å ta framtidsrettede og gode etiske beslutninger for å nå både foretakets og samfunnsmessige mål
- kan bygge relasjoner med yrkeskollegaer og andre næringsdrivende samt kunder og kundegrupper
- kan som leder utvikle gode arbeidsmetoder og arbeidsrutiner for virksomheten
Felles arbeidskrav for alle studier ved Fagskolen Innlandet
- Aktiv deltakelse i opplæringen
- Deltagelse i gruppearbeid, herunder prosjekter og fremføringer i tråd med gruppeavtale.
- Sørge for å stille faglig forberedt til undervisning, også etter fravær
- Minst 80% oppmøte til all fysisk undervisning (på emnenivå)
- Bidra til læring i gruppen/klassen
- Aktiv deltakelse på veilednings- og evalueringsmøter
- Alle obligatoriske innleveringer, prøver, fremføringer, presentasjoner og eventuelle lab-øvelser, simulering og ekskursjoner i emnet skal være gjennomført og godkjent.
Sending, Aage (2009): Økonomistyring for LØM-fagene. Fagbokforlaget. ISBN 9788245008678
Hjertnes, Frode (2009): Markedsføring, organisasjon og leiing for LØM-fagene. Fagbokforlaget. ISBN 9788245008159
Dahlen, Ole Sigvart 2019: Kompendium Økonomi og driftsplanlegging for Grovfôrbasert husdyrproduksjon for fjellandbruket
Norsk landbrukssamvirke (2013): Norsk matproduksjon – en komplett verdikjede. Hefte
Norges Bondelag (2013): Landbrukspolitikk- opplæringshefte. ISBN 9788277121130
Innovasjon Norge: Forretningsplan; http://www.innovasjonnorge.no/Bygg-en-bedrift/Forretningsplan/
Altinn.no: Dokumentmaler for forretningsplan, protokoller vedtekter og diverse andre administrative oppgaver i en bedrift. https://www.altinn.no/no/Starte-og-drive-bedrift/Dokumentmaler/
Hovland, Ivar (2016): Handbok for driftsplanlegging 2016/17. ISBN 9788217016939
NIBIO BOK/S-106-17: Driftsgranskingar i jord- og skogbruk. ISBN 9788217020196. Utdrag oppdateres av faglærer
Faglærer oppdaterer med aktuelle artikler og rapporter