25TK84B EITKOMK Produksjon og produktutvikling
25TK84B EITKOMK Produksjon og produktutvikling
- Emnebeskrivelse
- Emnekode25TK84B EITKOMK
- StudieprogramØl-, mjød og siderproduksjon
- Studiepoeng15
- StudiestedGeilo
- StudienivåFagskole nivå 5.1
- EmneansvarligOle Kristian Thoresen
Kandidaten:
- Har kunnskap om produksjonsmetoder, herunder råvarer og kvalitetsvurdering, for øl, mjød og sider
- Har kunnskap om lagring, holdbarhet og svinn av råvarer og ferdige produkt
- Kjenner sentrale former for tappeprosesser og tappeutstyr
- Har kunnskap om måleenheter, målemetoder og teknisk utstyr
- Har kunnskap om hygiene og rengjøring, herunder HACCP, lokale rutiner og sentralt regelverk for HMS.
- Har kunnskap om bruk av resepter
- Kjenner metoder for sensorisk testing
- Kan vurdere kjennetegn ved øl, mjød og sider ut fra stil, produksjonsmetode, ingredienser og land/region.
- Har kunnskap om bransjen og ulike markedssegment
- Har kunnskap om kalkyle og prisstrategier
Kandidaten:
- Kan gjøre rede for ulike råvarer, produksjonsprosess, tapping og lagring
- Kan redusere svinn gjennom produksjonsplanlegging og lagerstyring
- Kan reflektere over egen og andres faglige utførelse innen produksjon av øl, mjød og sider
- Kan gjennomføre og dokumentere rutiner i forhold til hygiene og renhold
- Kan gjennomføre sensorisk vurdering av øl, mjød og sider for å vurdere kvalitet, kjennetegn og avvik fra forventet standard
- Kan reflektere over kalkyle og se sammenheng mellom pris og konsumenters betalingsvillighet
- Kan finne og anvende teknisk informasjon og fagstoff for produkter og metoder
Kandidaten:
- Kan planlegge, dokumentere og gjennomføre produksjon, tapping og lagring av øl, mjød og sider, alene eller som deltaker i gruppe, i tråd med de etiske krav, standarder og lover som gjelder
- Kan planlegge, dokumentere og gjennomføre produktutvikling av øl, mjød og sider, alene eller som deltaker i gruppe, i tråd med de etiske krav, standarder og lover som gjelder
- Kan vurdere, planlegge, dokumentere, gjennomføre og evaluere rutiner for hygiene og renhold
- Kan gjennomføre smakstester i forbindelse med produktutvikling
- Kan kalkulere et produkt og vurdere lønnsomhet
- Kan formidle kunnskap om de forskjellige prosessenes påvirkning på smak og kvalitet i det ferdige produktet
- Kan organisere smakspanel og andre former for uttesting og markedsdialog
- Kan vurdere aktuelle koblinger mellom mat og drikke og involvere matfaglig kompetanse i utvikling av drikke
Arbeidskrav:
- Arbeidskrav må levers for å få godkjent emnet, læreren bestemmer antall arbeidskrav i emnet
- For å få studiepoeng må det gjennomføres en avsluttende vurdering i emnet
- Innleverte arbeidskrav må være godkjent, læreren bestemmer antall arbeidskrav i emnet
- Avsluttende vurdering må gjennomføres for å få studiepoeng
- I dette emnet vil kandidaten arbeide med produksjon, tapping og lagring av øl, mjød og sider ved Fagskolen Viken sitt produksjonsanlegg på Geilo
- Bærekraft er sentralt og omfatter blant annet svinn, gjenbruk, innkjøp og bruk av lokale råvarer
- Lagring og emballering skal ivareta produktets kvalitet, være tilpasset ulike markeder og oppfylle standarder slik at produktet kan distribueres til aktuelle markeder
- I dette emnet vil kandidatene arbeide med utvikling av egne resepter for øl, mjød og sider. Det gjennomføres testproduksjoner som vurderer gjennom sensorisk testing og med smakspanel
- Hygiene og renhold er en sentral faktor i alle former for næringsmiddelproduksjon, herunder kunnskap om ulike forhold som har betydning for den mikrobiologiske kvaliteten på produktet
- Lønnsomhetsvurdering og kalkyler bidrar til økonomisk bærekraft og er med på å avgjøre om et produkt kan kommersialiseres. Kunnskap om prisstrategier og markedsgrupper bidrar til lønnsomhet