25TK84B EITKOMK Produksjon og produktutvikling

25TK84B EITKOMK Produksjon og produktutvikling

  • Emnebeskrivelse
    • Emnekode
      25TK84B EITKOMK
    • Studieprogram
      Øl-, mjød og siderproduksjon
    • Studiepoeng
      15
    • Studiested
      Geilo
    • Studienivå
      Fagskole nivå 5.1
    • Emneansvarlig
      Ole Kristian Thoresen
Undervisningssemestere
2022 Høst
2023 Vår
Emnets innhold

Temaer:

  • Produksjon
  • Tapping
  • Lagring
  • Produktutvikling
  • Sensorisk testing
  • Smakspanel
Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten:

  • Har kunnskap om produksjonsmetoder, herunder råvarer og kvalitetsvurdering, for øl, mjød og sider
  • Har kunnskap om lagring, holdbarhet og svinn av råvarer og ferdige produkt
  • Kjenner sentrale former for tappeprosesser og tappeutstyr
  • Har kunnskap om måleenheter, målemetoder og teknisk utstyr
  • Har kunnskap om hygiene og rengjøring, herunder HACCP, lokale rutiner og sentralt regelverk for HMS.
  • Har kunnskap om bruk av resepter   
  • Kjenner metoder for sensorisk testing
  • Kan vurdere kjennetegn ved øl, mjød og sider ut fra stil, produksjonsmetode, ingredienser og land/region.
  • Har kunnskap om bransjen og ulike markedssegment
  • Har kunnskap om kalkyle og prisstrategier
Ferdigheter

Kandidaten:

  • Kan gjøre rede for ulike råvarer, produksjonsprosess, tapping og lagring
  • Kan redusere svinn gjennom produksjonsplanlegging og lagerstyring
  • Kan reflektere over egen og andres faglige utførelse innen produksjon av øl, mjød og sider
  • Kan gjennomføre og dokumentere rutiner i forhold til hygiene og renhold
  • Kan gjennomføre sensorisk vurdering av øl, mjød og sider for å vurdere kvalitet, kjennetegn og avvik fra forventet standard
  • Kan reflektere over kalkyle og se sammenheng mellom pris og konsumenters betalingsvillighet
  • Kan finne og anvende teknisk informasjon og fagstoff for produkter og metoder
Generell kompetanse

Kandidaten:

  • Kan planlegge, dokumentere og gjennomføre produksjon, tapping og lagring av øl, mjød og sider, alene eller som deltaker i gruppe, i tråd med de etiske krav, standarder og lover som gjelder
  • Kan planlegge, dokumentere og gjennomføre produktutvikling av øl, mjød og sider, alene eller som deltaker i gruppe, i tråd med de etiske krav, standarder og lover som gjelder
  • Kan vurdere, planlegge, dokumentere, gjennomføre og evaluere rutiner for hygiene og renhold
  • Kan gjennomføre smakstester i forbindelse med produktutvikling
  • Kan kalkulere et produkt og vurdere lønnsomhet
  • Kan formidle kunnskap om de forskjellige prosessenes påvirkning på smak og kvalitet i det ferdige produktet
  • Kan organisere smakspanel og andre former for uttesting og markedsdialog
  • Kan vurdere aktuelle koblinger mellom mat og drikke og involvere matfaglig kompetanse i utvikling av drikke
Arbeidsinnsats

Arbeidskrav:

  • Arbeidskrav må levers for å få godkjent emnet, læreren bestemmer antall arbeidskrav i emnet
  • For å få studiepoeng må det gjennomføres en avsluttende vurdering i emnet
Vurdering
  • Innleverte arbeidskrav må være godkjent, læreren bestemmer antall arbeidskrav i emnet
  •  Avsluttende vurdering må gjennomføres for å få studiepoeng
Arbeids- og læringsaktiviteter
  • I dette emnet vil kandidaten arbeide med produksjon, tapping og lagring av øl, mjød og sider ved Fagskolen Viken sitt produksjonsanlegg på Geilo
  • Bærekraft er sentralt og omfatter blant annet svinn, gjenbruk, innkjøp og bruk av lokale råvarer
  • Lagring og emballering skal ivareta produktets kvalitet, være tilpasset ulike markeder og oppfylle standarder slik at produktet kan distribueres til aktuelle markeder
  • I dette emnet vil kandidatene arbeide med utvikling av egne resepter for øl, mjød og sider. Det gjennomføres testproduksjoner som vurderer gjennom sensorisk testing og med smakspanel
  • Hygiene og renhold er en sentral faktor i alle former for næringsmiddelproduksjon, herunder kunnskap om ulike forhold som har betydning for den mikrobiologiske kvaliteten på produktet  
  • Lønnsomhetsvurdering og kalkyler bidrar til økonomisk bærekraft og er med på å avgjøre om et produkt kan kommersialiseres.  Kunnskap om prisstrategier og markedsgrupper bidrar til lønnsomhet
Litteraturliste

Litteraturlister blir tilgjengelig ved studiestart.