25TK84A EITKOMK Innføring i øl, mjød og sider

25TK84A EITKOMK Innføring i øl, mjød og sider

  • Emnebeskrivelse
    • Emnekode
      25TK84A EITKOMK
    • Studieprogram
      Øl-, mjød og siderproduksjon
    • Studiepoeng
      5
    • Studiested
      Geilo
    • Studienivå
      Fagskole nivå 5.1
    • Emneansvarlig
      Ole Kristian Thoresen
Undervisningssemestere
2022 Høst
Emnets innhold

Teamer:

  • Produksjonsformer
  • Teknologi
  • Historie
  • Sensorisk vurdering
  • Bransje og marked
Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten:

  • Har kunnskap om historie og utvikling av øl, mjød og sider
  • Har kunnskap om grunnleggende produksjon og råvarer
  • Kjenner metoder for sensorisk vurdering av øl, mjød og sider
  • Kan vurdere kjennetegn ved produsenter av øl, mjød og sider fra ulike regioner
  • Kan vurdere kjennetegn av sentrale typer av øl, mjød og sider
  • Har kunnskap om hygiene og rengjøring
  • Har kunnskap om markedsmessige forhold og kjennetegn ved bransjen
Ferdigheter

Kandidaten:

  • Kan gjøre rede for historie og utvikling av øl, mjød og sider
  • Kan gjøre rede for ulike produksjonsmetoder og teknologi
  • Kan gjennomføre sensorisk vurdering for øl, mjød og sider
  • Kan reflektere over egen og andres faglige utførelse innen produksjon av øl, mjød og sider
  • Kan finne og anvende teknisk informasjon og fagstoff for produkter og metoder
Generell kompetanse

Kandidaten:

  • Kan planlegge, dokumentere og gjennomføre produksjon av øl, mjød og sider på et grunnleggende nivå, alene eller som deltaker i gruppe, i tråd med de etiske krav, standarder og lover som gjelder
  • Kan uføre grunnleggende sensorisk testing av øl, mjød og sider
  • Kan innhente og formidle kunnskap om øl, mjød og sider
  • Kan delta i faglige fellesskap, utveksle synspunkter og henvise til fagstoff om faglige spørsmål
Arbeidsinnsats

Arbeidskrav

  • Arbeidskrav må levers for å få godkjent emnet, læreren bestemmer antall arbeidskrav i emnet
  • For å få studiepoeng må det gjennomføres en avsluttende vurdering i emnet
Vurdering
  • Innleverte arbeidskrav må være godkjent, læreren bestemmer antall arbeidskrav i emnet
  •  Avsluttende vurdering må gjennomføres for å få studiepoeng
Arbeids- og læringsaktiviteter
  • I innføringsdelen vil kandidater bli kjent med både den norske og internasjonale historien til øl, mjød og sider
  • Kandidaten vil i faglige fellesskap øke sin kunnskap om øl, mjød og sider gjennom produksjon, primært i mindre arbeidslag. Ulike arbeidslag vil utveksle erfaringer, smake og dele erfaring. Slik underbygges delingskulturen som preger næringen
  • Å smake og sanse produktet er en sentral kompetanse, både som grunnlag for egen forståelse, men også i formidling
  • Bransje- og markedskunnskap er sentralt, både for den som ønsker å spesialisere sin kunnskap og for den som ønsker faglig bredde, for eksempel i roller som vertskap for opplevelser knyttet til mat og drikke
Litteraturliste

Oppdaterte litteraturlister blir tilgjengelig ved studiestart.