25AR04F EIRLOPK Lokal og regional opplevelsesutvikling
25AR04F EIRLOPK Lokal og regional opplevelsesutvikling
- Emnebeskrivelse
- Emnekode25AR04F EIRLOPK
- StudieprogramReiseliv og opplevelsesutvikling
- Studiepoeng15
- StudiestedGeilo
- StudienivåFagskole nivå 5.2
- EmneansvarligSunniva Buseth Kåpvik
Temaer:
- Kulturbaserte opplever
- Kulinariske opplevelser
- Naturbaserte opplevelser
- Landskapet i et bærekraftig perspektiv
Kulturbaserte opplever
- (lokal)historiske kilder
- kulturminner
- lokale håndverkstradisjoner
- historiefortelling
- narrative metoder
Kulinariske opplevelser
- lokale kulinariske tradisjoner, produkter og råvarer
- økologisk produksjon og merkeordninger
- designprosessen
Naturbaserte opplevelser
- sti, løype og landskap
- tilrettelegging
- infrastrukturplanlegging og bærekraft
- lover, regler og avtaler
- fellesgodefinansiering
Landskapet i et bærekraftig perspektiv
- vern/bruk
- nasjonalparker
- allemannsretten
- fellesgodefinansiering
Kandidaten:
- har kunnskap om de lokale og regionale forhold som er grunnlag for utvikling av opplevelsesvirksomhet
- har kunnskap om hvordan kulturminner kan danne grunnlag for utvikling av opplevelsesvirksomhet
- har kunnskap om hvordan lokal flora og fauna kan gi grunnlag for opplevelsesaktiviteter
- har kunnskap om hvordan lokal tradisjonsvirksomhet og håndverkstradisjoner kan gi grunnlag for opplevelsesaktiviteter
- har kunnskap om betydningen av lokale kulinariske tradisjoner, produkter og råvarer og mulighetene dette gir i opplevelsesutvikling
- har kunnskap om lokalmatprodusenter, småskaleprodusenter og nisjeprodusenter
- har kunnskaper om fellesgoder slik som stier, løyper i landskapet og utvikling av disse
- har kunnskaper om grunneierens og det offentliges rolle i utviklingen av stier og løyper
- har kunnskaper om ansvar for forvaltningen av stier, løyper og landskap
- har kunnskaper om utvikling, forvaltning og kommersialisere av landskapet i et bærekraftig perspektiv
Kandidaten:
- kan gjøre rede for lokale og regionale forhold som er grunnlag for utvikling av opplevelsesvirksomhet
- kan gjøre rede for hvordan kulturminner kan danne grunnlag for utvikling av opplevelsesvirksomhet
- kan gjøre rede for hvordan lokal flora og fauna kan gi grunnlag for opplevelsesaktiviteter
- kan gjøre rede for hvordan lokal tradisjonsvirksomhet og håndverkstradisjoner kan gi grunnlag for opplevelsesaktiviteter
- kan gjøre rede for hvordan lokale kulinariske tradisjoner, produkter og råvarer kan danne grunnlag for opplevelsesutvikling
- kan gjøre rede for lokalmatprodusenter, småskaleprodusenter og nisjeprodusenter
- kan gjøre rede for utvikling av fellesgoder slik som stier og løyper i landskapet i et reiselivsperspektiv
- kan gjøre rede for grunneierens og det offentliges rolle i utviklingen av stier og løyper
- kan reflektere over ansvar for forvaltningen av stier, løyper og landskap
- kan gjøre rede for utvikling, forvaltning og kommersialisering av landskapet i et bærekraftig perspektiv
Kandidaten:
- kan planlegge og gjennomføre prosjekter innen opplevelsesutvikling i en etablert organisasjon og i en prosjektorganisasjon
- kan utveksle synpunkter med andre om opplevelsesturisme og delta i diskusjoner om utvikling av god praksis
- Gjennomføre obligatoriske arbeidskrav
Et obligatorisk arbeidskrav innebærer en faglig prøving og må være godkjent for å kunne få sluttvurdering i et emne. Arbeidskrav vurderes som «godkjent» eller «ikke godkjent».
I hvert emne skal det foretas en sluttvurdering av studenten i forhold til emnets læringsutbyttebeskrivelser. Det skal være en helhetsvurdering av studentens kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse.
Eksamen, se fagskolens forskrift.
- Forelesning/undervisning
- Praktisk øving
- Digitale arbeidsformer
- Gruppearbeid
- Prosjektarbeid
- Case
- Skriftlig arbeid til innlevering
- Praktisk orientert laboratorieundervisning
- Nettbasert undervisning (gjelder nettstudenter)
- Veiledning
Litteraturliste oppdateres ved studiestart.
Relevante internettsider blir oppgitt underveis.
Ann Jorid Pedersen (2012), Cappelen Damm: «Opplevelsesøkonomi»
Kamfjord, Georg (2022). Det helhetlige reiselivsproduktet bind 3, Kortreiste opplevelser.
Aktuelle artikler legges ut fortløpende.