25AR04F EIRLOPK Lokal og regional opplevelsesutvikling

25AR04F EIRLOPK Lokal og regional opplevelsesutvikling

  • Emnebeskrivelse
    • Emnekode
      25AR04F EIRLOPK
    • Studieprogram
      Reiseliv og opplevelsesutvikling
    • Studiepoeng
      15
    • Studiested
      Geilo
    • Studienivå
      Fagskole nivå 5.2
    • Emneansvarlig
      Sunniva Buseth Kåpvik
Undervisningssemestere
2021 Høst
2022 Vår
2022 Høst
2023 Vår
Om emnet

Temaer: 

  • Kulturbaserte opplever
  • Kulinariske opplevelser
  • Naturbaserte opplevelser
  • Landskapet i et bærekraftig perspektiv

 

Emnets innhold

Kulturbaserte opplever

  • (lokal)historiske kilder
  • kulturminner
  • lokale håndverkstradisjoner
  • historiefortelling
  • narrative metoder

Kulinariske opplevelser

  • lokale kulinariske tradisjoner, produkter og råvarer
  • økologisk produksjon og merkeordninger
  • designprosessen

Naturbaserte opplevelser

  • sti, løype og landskap
  • tilrettelegging
  • infrastrukturplanlegging og bærekraft
  • lover, regler og avtaler
  • fellesgodefinansiering

Landskapet i et bærekraftig perspektiv

  • vern/bruk
  • nasjonalparker
  • allemannsretten
  • fellesgodefinansiering
Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten:

  • har kunnskap om de lokale og regionale forhold som er grunnlag for utvikling av opplevelsesvirksomhet
  • har kunnskap om hvordan kulturminner kan danne grunnlag for utvikling av opplevelsesvirksomhet
  • har kunnskap om hvordan lokal flora og fauna kan gi grunnlag for opplevelsesaktiviteter
  • har kunnskap om hvordan lokal tradisjonsvirksomhet og håndverkstradisjoner kan gi grunnlag for opplevelsesaktiviteter
  • har kunnskap om betydningen av lokale kulinariske tradisjoner, produkter og råvarer og mulighetene dette gir i opplevelsesutvikling
  • har kunnskap om lokalmatprodusenter, småskaleprodusenter og nisjeprodusenter
  • har kunnskaper om fellesgoder slik som stier, løyper i landskapet og utvikling av disse
  • har kunnskaper om grunneierens og det offentliges rolle i utviklingen av stier og løyper
  • har kunnskaper om ansvar for forvaltningen av stier, løyper og landskap
  • har kunnskaper om utvikling, forvaltning og kommersialisere av landskapet i et bærekraftig perspektiv
Ferdigheter

Kandidaten:

  • kan gjøre rede for lokale og regionale forhold som er grunnlag for utvikling av opplevelsesvirksomhet
  • kan gjøre rede for hvordan kulturminner kan danne grunnlag for utvikling av opplevelsesvirksomhet
  • kan gjøre rede for hvordan lokal flora og fauna kan gi grunnlag for opplevelsesaktiviteter
  • kan gjøre rede for hvordan lokal tradisjonsvirksomhet og håndverkstradisjoner kan gi grunnlag for opplevelsesaktiviteter
  • kan gjøre rede for hvordan lokale kulinariske tradisjoner, produkter og råvarer kan danne grunnlag for opplevelsesutvikling
  • kan gjøre rede for lokalmatprodusenter, småskaleprodusenter og nisjeprodusenter
  • kan gjøre rede for utvikling av fellesgoder slik som stier og løyper i landskapet i et reiselivsperspektiv
  • kan gjøre rede for grunneierens og det offentliges rolle i utviklingen av stier og løyper
  • kan reflektere over ansvar for forvaltningen av stier, løyper og landskap
  • kan gjøre rede for utvikling, forvaltning og kommersialisering av landskapet i et bærekraftig perspektiv
Generell kompetanse

Kandidaten:

  • kan planlegge og gjennomføre prosjekter innen opplevelsesutvikling i en etablert organisasjon og i en prosjektorganisasjon
  • kan utveksle synpunkter med andre om opplevelsesturisme og delta i diskusjoner om utvikling av god praksis
Arbeidsinnsats
  • Gjennomføre obligatoriske arbeidskrav 

 Et obligatorisk arbeidskrav innebærer en faglig prøving og må være godkjent for å kunne få sluttvurdering i et emne. Arbeidskrav vurderes som «godkjent» eller «ikke godkjent». 

Vurdering

I hvert emne skal det foretas en sluttvurdering av studenten i forhold til emnets læringsutbyttebeskrivelser. Det skal være en helhetsvurdering av studentens kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse. 

Eksamen, se fagskolens forskrift.

Arbeids- og læringsaktiviteter
  • Forelesning/undervisning
  • Praktisk øving 
  • Digitale arbeidsformer
  • Gruppearbeid
  • Prosjektarbeid
  • Case
  • Skriftlig arbeid til innlevering
  • Praktisk orientert laboratorieundervisning
  • Nettbasert undervisning (gjelder nettstudenter)
  • Veiledning
Litteraturliste

Litteraturliste oppdateres ved studiestart.

Relevante internettsider blir oppgitt underveis.

 

Ann Jorid Pedersen (2012), Cappelen Damm: «Opplevelsesøkonomi»

Kamfjord, Georg (2022). Det helhetlige reiselivsproduktet bind 3, Kortreiste opplevelser.

Aktuelle artikler legges ut fortløpende.