01TK85A EIRLTRK Produksjon og kvalitet

01TK85A EIRLTRK Produksjon og kvalitet

  • Emnebeskrivelse
    • Emnekode
      01TK85A EIRLTRK
    • Studieprogram
      Norsk tradisjonsdrikke som reiselivsprodukt
    • Studiepoeng
      10
    • Studiested
      Jessheim
    • Studienivå
      Fagskole nivå 5.1
    • Emneansvarlig
      Mette Marthinsen
Undervisningssemestere
2025 Høst
2026 Vår
Om emnet

Temaer:

  • Råvarekunnskap
  • Produksjonsprosess
  • Kvalitetssikring
  • Lover, regler og standarder
Emnets innhold

Råvarekunnskap

  • Råvareutvelgelse
  • Råvarebehandling
  • Begrepsbruk/fagterminologi

Produksjonsprosess

  • Utstyrskunnskap
  • Produksjonsprosesser
  • Håndtering og lagring av produkt
  • Økonomi
  • Bærekraft i produksjonsprosess

Kvalitetssikring

  • Oppskriftsutvikling
  • Tekniske vurderinger av produkt
  • Sensoriske vurderinger av produkt
  • Dokumentasjon

Lover, regler og standarder

  • Alkoholloven
  • Matloven
  • Generell forskrift for produksjon og omsetning mv. av næringsmidler
  • Serveringsloven
  • HMS og HACCP
Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten:

  • har kunnskap om produksjonsmetoder og produksjonsutstyr for produksjon av øl, mjød og sider
  • har kunnskap om råvarer og råvareproduksjon, herunder kvalitetskriterier for disse
  • har kunnskap om tekniske begreper knyttet til vurdering av kvalitet og produksjon av drikkevarer
  • har innsikt i relevante lover og regler for produksjon av norsk drikke, samt hvordan de påvirker produksjonen
  • har kunnskap om bærekraft i produksjon
Ferdigheter

Kandidaten:

  • kan anvende faglig kunnskap om ulike råvarer, og hvordan de best mulig kan benyttes i produksjon
  • kan finne informasjon om gjeldende lover, regler og standarder
  • kan kartlegge hvilke faktorer som påvirker produktets kvalitet, og behov for eventuelle tiltak
  • kan finne frem til aktuell lovgiving, og forstå dens relevans i produksjonen av norsk tradisjonsdrikke
Generell kompetanse

Kandidaten:

  • har forståelse for produktutvikling av norsk tradisjonsdrikke, i tråd med de etiske krav, lover og standarder som gjelder.
  • kan anvende fagkunnskap for å vurdere råvarenes kvalitet og hvordan de best kan brukes i produksjonen
  • kan anvende relevante faglige verktøy for å vurdere produkter både teknisk og sensorisk, og foreslå nødvendige tiltak på bakgrunn av vurderingene
Arbeidsinnsats

Det gjennomføres tre obligatoriske arbeidskrav i emnet. Disse vurderes til godkjent/ikke godkjent. Alle arbeidskrav må være vurdert til godkjent for å få sluttvurdering i emnet.

 

Oppmøteplikt

Minst 75% oppmøte på samlinger.

Vurdering

Avsluttende emnevurdering, arbeidskrav og refleksjonsnotat danner grunnlaget for emnekarakteren. Avsluttende emnevurdering vektes med 70% og øvrige arbeidskrav/refleksjonsnotat med 30%. Emnet vurderes med karakter A-F. 

Det gjennomføres ikke eksamen i emnet.

Arbeids- og læringsaktiviteter

Forelesninger, individuelle oppgaver som for eksempel PBL (problembasert læring), gruppearbeid, presentasjoner, refleksjoner og diskusjoner.

Litteraturliste

Relevante internettsider blir oppgitt underveis.

Litteraturliste deles ved studiestart.