01TK60B EITKBKF Produksjons- og bedriftsledelse Baker- og konditorfaget
01TK60B EITKBKF Produksjons- og bedriftsledelse Baker- og konditorfaget
- Emnebeskrivelse
- Emnekode01TK60B EITKBKF
- StudieprogramSpesialisering baker- og konditorfaget
- Studiepoeng10
- StudiestedSørumsand
- StudienivåFagskole nivå 5.1
- EmneansvarligOle Kristian Thoresen
Temaer
2a. Ledelse
- Aktuelt lovverk innenfor organisering og ledelse i baker- og konditorfaget
- Etikk (kunder og medarbeidere)
- Situasjonsanalyse, mål, strategier og planer
- Faglig kommunikasjon, presentasjonsteknikk
- Organisasjonsteori/struktur-Organisasjonsutvikling
- Motivasjonsteori
- Psykososialt arbeidsmiljø (trivsel, mobbing, konflikthåndtering og stress)
- Organisasjonskultur
- Ledelse (ledelsesteorier, teamledelse)
- Personalledelse
- Bærekraft (strategisk ledelse, endringsledelse og ansvarlig ledelse)
2b. Økonomi
- Bedriftsetablering
- Kostnads-, inntekt- og regnskapsforståelse
- Regnskapsanalyse
- Budsjettering (resultatbudsjett, likviditetsbudsjett, budsjettkontroll)
- Kalkyler (bidrags-, selvkost-, for- og etterkalkyle)
- Avviksanalyser
- Lønnsomhetsbetraktninger (dekningspunktanalyser, investeringsanalyser)
- Konkurs og oppbud
- Økonomisk perspektiv på bærekraftstiltak (kostnadseffektivitet, effektiv ressursbruk, optimalisert produksjon)
2c. Markedsføring
- Kjøpsatferd i privat og bedriftsmarked
- Markedsplan (segmentering, konkurransemidler)
- Handlingsplaner med integrert økonomi- og ledelsesplan
- Bærekraft i produkter, tjenester, merkevarebygging og omdømme
Studenten:
- har kunnskap om organisasjonsteori, organisasjonskultur, ledelsesteori og motivasjonsteori
- har innsikt i aktuelle lover innenfor LØM-emnet og forstår hvilken betydning disse har for bedriftens arbeidsbetingelser
- har kunnskap om kjøpsatferd, merkevarebygging og markedsplanlegging
- har kunnskap om sentrale økonomibegreper, bedriftsetablering, enkle kalkyler, lønnsomhetsbetraktninger, budsjettering og regnskapsanalyse
- har erfaringsbasert kunnskap om bransjens økonomiske utvikling og bransjens ledelsesutfordringer, med bevissthet om betydning av bærekraftige strategier for å møte fremtidige krav og forventninger
- har kunnskap om bærekraftige prinsipper, teorier og praksiser innen ledelse, økonomi og markedsføring som er relevante for baker- og konditorbransjen
Studenten
- kan forstå og analysere et regnskap, og kan anvende denne informasjon for iverksetting av tiltak ved avvik fra budsjett og planer
- kan utarbeide et budsjett og sette opp enkle kalkyler
- kan gjøre rede for og vurdere menneskelige, arbeidsmiljømessige, etiske og økonomiske utfordringer i lys av gjeldende lovkrav og bedriftens og bransjens behov
- kan anvende relevante ledelsesverktøy og -teknikker for å analysere og håndtere bærekraftige utfordringer og muligheter i baker- og konditorbedrifter
- kan utarbeide en markedsplan og sette opp handlingsplaner for å gjennomføre denne
- kan innhente, formidle og presentere faglig informasjon, ideer og løsninger både muntlig og skriftlig
- kan kartlegge en bedrifts arbeidsbetingelser, identifisere faglige problemstillinger, utarbeide mål og iverksette begrunnede tiltak
Studenten
- kan innen gitte tidsfrister, alene og i samarbeid med andre planlegge, gjennomføre, dokumentere og levere arbeidsoppgaver og prosjekter innenfor LØM-emnet.
- kan kommunisere på en tydelig og forståelig måte, og kan utveksle faglige synspunkter med medarbeidere, kunder og andre interessenter
- har kompetanse i effektiv bruk av IKT og kan bruke regneark til å løse oppgaver innenfor økonomistyring
- kan utarbeide og følge opp planer
- kan utøve personalledelse og lede medarbeidere
- kan behandle medarbeidere, kunder og andre med respekt
- kan utøve samfunnsansvar og bidra til organisasjonsutvikling
- skal kunne integrere bærekraftige prinsipper og verdier i beslutningsprosesser og praksis knyttet til ledelse, økonomi og markedsføring
Arbeidskrav
- Det skal i emnet gjennomføres inntil to arbeidskrav.
- Arbeidskravene er skriftlig eller muntlige arbeidsoppdrag.
- Arbeidskravene gjennomføres i gruppe eller individuelt.
Emnet avsluttes med eksamen, individuelt eller i gruppe, med avsluttende muntlig refleksjonsinnlegg. For å kunne avlegge eksamen må samtlige arbeidskrav være godkjent.
Arbeidskravene vurderes til godkjent/ikke godkjent.
Mappevurdering, prosessevaluering, tester og avsluttende eksamen danner grunnlaget for individuell emnekarakter.
I totalvurderingen av emne vil det legges vekt på skriftlige oppgaver, muntlige framføringer, arbeidsprosess og gruppesamarbeid.