01TK02M EITKKMFH24 Matkjemi

01TK02M EITKKMFH24 Matkjemi

  • Emnebeskrivelse
    • Emnekode
      01TK02M EITKKMFH24
    • Studieprogram
      Matteknikk
    • Studiepoeng
      8
    • Studiested
      Fredrikstad
    • Studienivå
      Fagskole nivå 5.2
    • Emneansvarlig
      Ole Kristian Thoresen
Undervisningssemestere
2024 Høst
2025 Vår
2025 Høst
2026 Vår
2026 Høst
2027 Vår
Emnets innhold

Temaer

Oppdateres innen skolestart

Læringsutbytte
Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om struktur, funksjon og egenskaper til vann og makro- næringsstoffer (proteiner, lipider, karbohydrater) i mat  
  • har kjennskap til struktur og funksjon til mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler)   
  • har kunnskap om funksjonelle grupper og klassifisering av organiske forbindelser som inngår i makro næringsstoffer  
  • har kunnskap om isomeri i relevante organiske forbindelser  
  • har kjennskap til oppbygningen av viktige bindingstyper i lipider, karbohydrater, proteiner og vann  
  • har kunnskap om de typiske kjemiske reaksjoner som har betydning for dannelse og nedbrytning av proteiner, lipider, karbohydrater og vitaminer   
  • kjenne til sentrale tilsetningsstoffer i næringsmidler, klassifisering og regelverk for bruk  
  • har kunnskap om næringsstoffenes betydning utfra et ernæringsperspektiv   
  • har kunnskap om analyseteknikker innen matkjemi    
  • kan navngi og tegne grunnleggende organiske og matkjemiske strukturer 
Ferdigheter

Studenten

  • kan anvende kunnskap om makro og-mikronæringsstoffer til å forklare hvordan de påvirker tekstur og kvalitet i mat   
  • kan anvende og gjøre rede for valg av analyseteknikker innen analyse av næringsstoffer, vann, salt og nedbrytningsprodukter i matvarer, samt kunne tolke resultater   
  • kan finne aktuelle kjemikalier i et stoffkartotek, samt anvende kjemikalier i henhold til sikkerhetsdatablad   
  • kan foreta beregninger i forhold til tilsetningsstoffer  
  • kan reflektere over analysearbeid innen analyser av råstoff og ferdig prosesserte produkter og drøfte i samråd med andre   
  • kan finne, vurdere og henvise til fagstoff innen matkjemi  
Generell kompetanse

Studenten

  • kan planlegge, gjennomføre og dokumentere laboratoriearbeid innen matkjemi, alene og som deltaker av gruppe i tråd med etiske krav og retningslinjer innenfor laboratoriearbeid   
  • kan delta i diskusjoner om utvikling av næringsmidler og om betydningen av prosessering for matens kjemiske sammensetning og næringsverdi   
  • har tilegnet seg et fundament for å kunne forstå kjemiske prosesser i mat og kan bidra til tolkning av kvalitetsanalyser   
  • kan forklare problemstillinger rundt matkjemi og egne funn til andre i en organisasjon 
Arbeidsinnsats

Arbeidskrav

  • Det skal i emnet gjennomføres obligatoriske arbeidsoppdrag 
  • Avsluttende emnetest 
  • Individuelt refleksjonsnotat om egen læring i emnet  

Alle arbeidskrav må være vurdert til godkjent for å få en sluttvurdering

Eksamen

Det avholdes ikke eksamen i emnet.

Oppmøteplikt

Minst 80% oppmøte på samlinger.

Vurdering

Arbeidskrav

Arbeidskrav vurderes til godkjent/ikke godkjent

Avsluttende emnetest, arbeidsoppdrag, prosess og refleksjonsnotat danner grunnlaget for emnekarakteren. I sluttvurderingen vektes avsluttende emnetest 70% og arbeidsoppdrag/prosess 30%.

Forkunnskapskrav

Redskapsemnene realfaglige redskap og kommunikasjon må være påbegynt.  

Grunnlagsemnene Kjemi og Prosessteknologi må være påbegynt, det anbefales at de er bestått. 

Arbeids- og læringsaktiviteter

Forelesninger, individuelle oppgaver, gruppearbeid og veiledning

Litteraturliste

Litteraturliste blir oppdatert ved skolestart.