01TK02M EITKKMFH24 Matkjemi
01TK02M EITKKMFH24 Matkjemi
- Emnebeskrivelse
- Emnekode01TK02M EITKKMFH24
- StudieprogramMatteknikk
- Studiepoeng8
- StudiestedFredrikstad
- StudienivåFagskole nivå 5.2
- EmneansvarligOle Kristian Thoresen
Studenten
- har kunnskap om struktur, funksjon og egenskaper til vann og makro- næringsstoffer (proteiner, lipider, karbohydrater) i mat
- har kjennskap til struktur og funksjon til mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler)
- har kunnskap om funksjonelle grupper og klassifisering av organiske forbindelser som inngår i makro næringsstoffer
- har kunnskap om isomeri i relevante organiske forbindelser
- har kjennskap til oppbygningen av viktige bindingstyper i lipider, karbohydrater, proteiner og vann
- har kunnskap om de typiske kjemiske reaksjoner som har betydning for dannelse og nedbrytning av proteiner, lipider, karbohydrater og vitaminer
- kjenne til sentrale tilsetningsstoffer i næringsmidler, klassifisering og regelverk for bruk
- har kunnskap om næringsstoffenes betydning utfra et ernæringsperspektiv
- har kunnskap om analyseteknikker innen matkjemi
- kan navngi og tegne grunnleggende organiske og matkjemiske strukturer
Studenten
- kan anvende kunnskap om makro og-mikronæringsstoffer til å forklare hvordan de påvirker tekstur og kvalitet i mat
- kan anvende og gjøre rede for valg av analyseteknikker innen analyse av næringsstoffer, vann, salt og nedbrytningsprodukter i matvarer, samt kunne tolke resultater
- kan finne aktuelle kjemikalier i et stoffkartotek, samt anvende kjemikalier i henhold til sikkerhetsdatablad
- kan foreta beregninger i forhold til tilsetningsstoffer
- kan reflektere over analysearbeid innen analyser av råstoff og ferdig prosesserte produkter og drøfte i samråd med andre
- kan finne, vurdere og henvise til fagstoff innen matkjemi
Studenten
- kan planlegge, gjennomføre og dokumentere laboratoriearbeid innen matkjemi, alene og som deltaker av gruppe i tråd med etiske krav og retningslinjer innenfor laboratoriearbeid
- kan delta i diskusjoner om utvikling av næringsmidler og om betydningen av prosessering for matens kjemiske sammensetning og næringsverdi
- har tilegnet seg et fundament for å kunne forstå kjemiske prosesser i mat og kan bidra til tolkning av kvalitetsanalyser
- kan forklare problemstillinger rundt matkjemi og egne funn til andre i en organisasjon
Arbeidskrav
- Det skal i emnet gjennomføres obligatoriske arbeidsoppdrag
- Avsluttende emnetest
- Individuelt refleksjonsnotat om egen læring i emnet
Alle arbeidskrav må være vurdert til godkjent for å få en sluttvurdering
Eksamen
Det avholdes ikke eksamen i emnet.
Arbeidskrav
Arbeidskrav vurderes til godkjent/ikke godkjent
Avsluttende emnetest, arbeidsoppdrag, prosess og refleksjonsnotat danner grunnlaget for emnekarakteren. I sluttvurderingen vektes avsluttende emnetest 70% og arbeidsoppdrag/prosess 30%.
Redskapsemnene realfaglige redskap og kommunikasjon må være påbegynt.
Grunnlagsemnene Kjemi og Prosessteknologi må være påbegynt, det anbefales at de er bestått.