01TK02L EITKKMFH24 Matkunnskap - melk og vegetabilier
01TK02L EITKKMFH24 Matkunnskap - melk og vegetabilier
- Emnebeskrivelse
- Emnekode01TK02L EITKKMFH24
- StudieprogramMatteknikk
- Studiepoeng8
- StudiestedFredrikstad
- StudienivåFagskole nivå 5.2
- EmneansvarligOle Kristian Thoresen
Studenten
- har kunnskap om råstoffene som inngår i melk -og vegetabil produkter
- har kunnskap om videreforedlingsmetoder, lagringsbetingelser og emballering som inngår i melk- og vegetabilier
- har kunnskap om produktkvalitet samt forståelse for hvordan fremstilling og behandling av råstoffet påvirker sluttproduktets kvalitet og holdbarhet
- har kunnskap om beregning ved matproduksjon
- har kunnskap om prosesser og konserveringsmetoder anvendt ved fremstilling av melk- og vegetabilske produkter
- har kunnskap om sensorikk og sensoriske analyser anvendt i bedømmelse av matkvalitet
- kan vurdere hvordan prosesseringsbetingelser kan påvirke produktkvalitet
- har kjennskap til norsk melk-, og vegetabilbransjes mattradisjoner og framtidige utviklingsmuligheter
- har innsikt i bærekraftig produksjon gjennom hele verdikjeden fra fremstilling av råstoff til produkt og kunne tilegne seg oppdatert kunnskap
Studenten
- kan gjøre rede for valg av ulike prosesstrinn, prosesslinjer og konserveringsmetoder anvendt ved fremstilling av ulike melke -og vegetabilske produkter
- kan vurdere ulike videreforedlingsmetoder, emballerings -og oppbevaringsmetoder med tanke på produktkvalitet, holdbarhet og bærekraft
- kan utføre beregninger ved produksjon
- kan anvende kunnskap om råvareegenskaper og produksjonsprosesser for å praktisere prosessforbedringer og produktutvikling
- kan anvende kunnskap om råvare -og ferdigvarekvalitet av melk og vegetabilier oppimot lovverket og vurdere hvilke tiltak som gjennomføres i en produksjonsprosess
- kan planlegge, gjennomføre og vurdere en enkel sensorisk analyse, samt evaluere og formidle resultater av analysen
- kan oppdatere sin kunnskap innen melk og vegetabilier
- kan reflektere over bærekrafts utfordringer knyttet til melk og vegetabilier
Studenten
- kan planlegge og gjennomføre prosjekter for prosessering av råvarer alene eller i samarbeid med andre i tråd med etiske krav og regelverk
- kan se sammenhengen mellom råvare -og ferdigvarekvalitet av melk og vegetabilier og vurdere produksjonsmetoder som bør anvendes
- kan kommunisere om melk- og vegetabilfaglige problemstillinger med andre i bransjen og delta i diskusjon om utvikling av produksjon og prosessforbedringer
- kan bidra til å utvikle produksjonsprosesser innen melk og vegetabil produksjoner som bidrar til en bærekraftig verdiskapning
Arbeidskrav
- Det skal i emnet gjennomføres obligatoriske arbeidsoppdrag
- Avsluttende emnetest
- Individuelt refleksjonsnotat om egen læring i emnet
Alle arbeidskrav må være vurdert til godkjent for å få en sluttvurdering
Eksamen
Det avholdes ikke eksamen i emnet.
Arbeidskrav
Arbeidskrav vurderes til godkjent/ikke godkjent
Avsluttende emnetest, arbeidsoppdrag, prosess og refleksjonsnotat danner grunnlaget for emnekarakteren. I sluttvurderingen vektes avsluttende emnetest 70% og arbeidsoppdrag/prosess 30%.
Redskapsemnene realfaglige redskap og kommunikasjon må være påbegynt.
Grunnlagsemnene Kjemi og Prosessteknologi må være påbegynt, det anbefales at de er bestått.
Fordypningsemnene Matkjemi samt Mikrobiologi & hygiene må være påbegynt, det anbefales at de er bestått.