01TK02L EITKKMFH24 Matkunnskap - melk og vegetabilier

01TK02L EITKKMFH24 Matkunnskap - melk og vegetabilier

  • Emnebeskrivelse
    • Emnekode
      01TK02L EITKKMFH24
    • Studieprogram
      Matteknikk
    • Studiepoeng
      8
    • Studiested
      Fredrikstad
    • Studienivå
      Fagskole nivå 5.2
    • Emneansvarlig
      Ole Kristian Thoresen
Undervisningssemestere
2024 Høst
2025 Vår
2025 Høst
2026 Vår
2026 Høst
2027 Vår
Emnets innhold

Temaer

Oppdateres innen skolestart

Læringsutbytte
Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om råstoffene som inngår i melk -og vegetabil produkter  
  • har kunnskap om videreforedlingsmetoder, lagringsbetingelser og emballering som inngår i melk- og vegetabilier  
  • har kunnskap om produktkvalitet samt forståelse for hvordan fremstilling og behandling av råstoffet påvirker sluttproduktets kvalitet og holdbarhet  
  • har kunnskap om beregning ved matproduksjon  
  • har kunnskap om prosesser og konserveringsmetoder anvendt ved fremstilling av melk- og vegetabilske produkter  
  • har kunnskap om sensorikk og sensoriske analyser anvendt i bedømmelse av matkvalitet  
  • kan vurdere hvordan prosesseringsbetingelser kan påvirke produktkvalitet  
  • har kjennskap til norsk melk-, og vegetabilbransjes mattradisjoner og framtidige utviklingsmuligheter   
  • har innsikt i bærekraftig produksjon gjennom hele verdikjeden fra fremstilling av råstoff til produkt og kunne tilegne seg oppdatert kunnskap 
Ferdigheter

Studenten

  • kan gjøre rede for valg av ulike prosesstrinn, prosesslinjer og konserveringsmetoder anvendt ved fremstilling av ulike melke -og vegetabilske produkter  
  • kan vurdere ulike videreforedlingsmetoder, emballerings -og oppbevaringsmetoder med tanke på produktkvalitet, holdbarhet og bærekraft  
  • kan utføre beregninger ved produksjon   
  • kan anvende kunnskap om råvareegenskaper og produksjonsprosesser for å praktisere prosessforbedringer og produktutvikling  
  • kan anvende kunnskap om råvare -og ferdigvarekvalitet av melk og vegetabilier oppimot lovverket og vurdere hvilke tiltak som gjennomføres i en produksjonsprosess  
  • kan planlegge, gjennomføre og vurdere en enkel sensorisk analyse, samt evaluere og formidle resultater av analysen  
  • kan oppdatere sin kunnskap innen melk og vegetabilier  
  • kan reflektere over bærekrafts utfordringer knyttet til melk og vegetabilier 
Generell kompetanse

Studenten

  • kan planlegge og gjennomføre prosjekter for prosessering av råvarer alene eller i samarbeid med andre i tråd med etiske krav og regelverk   
  • kan se sammenhengen mellom råvare -og ferdigvarekvalitet av melk og vegetabilier og vurdere produksjonsmetoder som bør anvendes  
  • kan kommunisere om melk- og vegetabilfaglige problemstillinger med andre i bransjen og delta i diskusjon om utvikling av produksjon og prosessforbedringer   
  • kan bidra til å utvikle produksjonsprosesser innen melk og vegetabil produksjoner som bidrar til en bærekraftig verdiskapning  
Arbeidsinnsats

Arbeidskrav

  • Det skal i emnet gjennomføres obligatoriske arbeidsoppdrag 
  • Avsluttende emnetest 
  • Individuelt refleksjonsnotat om egen læring i emnet  

Alle arbeidskrav må være vurdert til godkjent for å få en sluttvurdering

Eksamen

Det avholdes ikke eksamen i emnet.

Oppmøteplikt

Minst 80% oppmøte på samlinger.

Vurdering

Arbeidskrav

Arbeidskrav vurderes til godkjent/ikke godkjent

Avsluttende emnetest, arbeidsoppdrag, prosess og refleksjonsnotat danner grunnlaget for emnekarakteren. I sluttvurderingen vektes avsluttende emnetest 70% og arbeidsoppdrag/prosess 30%.

Forkunnskapskrav

Redskapsemnene realfaglige redskap og kommunikasjon må være påbegynt.  

Grunnlagsemnene Kjemi og Prosessteknologi må være påbegynt, det anbefales at de er bestått. 

Fordypningsemnene Matkjemi samt Mikrobiologi & hygiene må være påbegynt, det anbefales at de er bestått. 

Arbeids- og læringsaktiviteter

Forelesninger, individuelle oppgaver, gruppearbeid og veiledning

Litteraturliste

Litteraturliste blir oppdatert ved skolestart.