01TK02E EITKKMFH24 Mikrobiologi og hygiene
01TK02E EITKKMFH24 Mikrobiologi og hygiene
- Emnebeskrivelse
- Emnekode01TK02E EITKKMFH24
- StudieprogramMatteknikk
- Studiepoeng10
- StudiestedFredrikstad
- StudienivåFagskole nivå 5.2
- EmneansvarligOle Kristian Thoresen
Studenten
- har kjennskap om generell systematisering av mikroorganismer og mikrobiologisk terminologi
- har kunnskap om ulike typer mikroorganismers oppbygging, egenskaper og livsbetingelser og hvordan disse kan styres for kontroll av matproduksjon
- har kunnskap om de viktigste mikroorganismer som er forbundet med mat -og vannbåren sykdom
- har kunnskap om terminologi innen hygiene og forhold som sikrer eller truer mattryggheten
- har kunnskap om de grunnleggende prinsippene for god hygienepraksis og produksjonspraksis (grunnforutsetninger)
- har kunnskap om vannets rolle ved renhold, vannkvaliteter, lover og forskrifter i forhold til vann og matproduksjon
- har kunnskap om aktuelle analyseteknikker innen mikrobiologi og hygiene
- kan vurdere eget arbeid i forhold til lover og forskrifter innenfor området hygiene
- kjenner til matbransjens fokus på mattrygghet og kan se sammenhengen mellom hygiene og mikrobiologi i oppnåelse av dette
- har innsikt i lover og forskrifter knyttet til trygg matproduksjon og kan oppdatere sin kunnskap innen fagfeltet
Studenten
- kan gjøre rede for valg av aktuelle analyseteknikker for påvisning av enkelte mikroorganismer i matvarer og tolke resultat om matvarens kvalitet og trygghet
- kan gjøre rede for valg av metoder for kontroll på grunnforutsetninger
- kan reflektere over hygienefaktorer som påvirker matvarer og drøfte i samråd med andre hvilke kvalitetsforandringer dette kan medføre
- kan vurdere mikrobiologiske resultater og hygienefaktorer i en produksjonsprosess og treffe hensiktsmessige og begrunnede valg i henhold til lovverket innen matproduksjon
- kan finne relevant litteratur og holde seg oppdatert på lover og forskrifter i forhold til mikrobiologi og hygiene
Studenten
- kan planlegge, gjennomføre og dokumentere laboratoriearbeid alene og som deltaker i gruppe i tråd med etiske krav og regelverk
- kan planlegge og gjennomføre kontroll på grunnforutsetninger
- kan utveksle synspunkter, samt diskutere hygiene og mikrobiologiske problemstillinger i forbindelse med trygg matproduksjon
- har utviklet forståelse for sammenhengen mellom hygiene og mikrobiologi forhold til forebyggende kvalitetsarbeid i bedriften for bevaring av trygge matvarer
Arbeidskrav
- Det skal i emnet gjennomføres obligatoriske arbeidsoppdrag
- Avsluttende emnetest
- Individuelt refleksjonsnotat om egen læring i emnet
Alle arbeidskrav må være vurdert til godkjent for å få en sluttvurdering
Eksamen
Det avholdes ikke eksamen i emnet.
Arbeidskrav
Arbeidskrav vurderes til godkjent/ikke godkjent
Avsluttende emnetest, arbeidsoppdrag, prosess og refleksjonsnotat danner grunnlaget for emnekarakteren. I sluttvurderingen vektes avsluttende emnetest 70% og arbeidsoppdrag/prosess 30%.
Redskapsemnene realfaglige redskap og kommunikasjon må være påbegynt.
Grunnlagsemnene Kjemi og Prosessteknologi må være påbegynt, det anbefales at de er bestått.