01TK02E EITKKMFH24 Mikrobiologi og hygiene

01TK02E EITKKMFH24 Mikrobiologi og hygiene

  • Emnebeskrivelse
    • Emnekode
      01TK02E EITKKMFH24
    • Studieprogram
      Matteknikk
    • Studiepoeng
      10
    • Studiested
      Fredrikstad
    • Studienivå
      Fagskole nivå 5.2
    • Emneansvarlig
      Ole Kristian Thoresen
Undervisningssemestere
2024 Høst
2025 Vår
2025 Høst
2026 Vår
2026 Høst
2027 Vår
Emnets innhold

Temaer

Oppdateres innen skolestart

Læringsutbytte
Kunnskap

Studenten

  • har kjennskap om generell systematisering av mikroorganismer og mikrobiologisk terminologi  
  • har kunnskap om ulike typer mikroorganismers oppbygging, egenskaper og livsbetingelser og hvordan disse kan styres for kontroll av matproduksjon  
  • har kunnskap om de viktigste mikroorganismer som er forbundet med mat -og vannbåren sykdom  
  • har kunnskap om terminologi innen hygiene og forhold som sikrer eller truer mattryggheten  
  • har kunnskap om de grunnleggende prinsippene for god hygienepraksis og produksjonspraksis (grunnforutsetninger)   
  • har kunnskap om vannets rolle ved renhold, vannkvaliteter, lover og forskrifter i forhold til vann og matproduksjon  
  • har kunnskap om aktuelle analyseteknikker innen mikrobiologi og hygiene  
  • kan vurdere eget arbeid i forhold til lover og forskrifter innenfor området hygiene  
  • kjenner til matbransjens fokus på mattrygghet og kan se sammenhengen mellom hygiene og mikrobiologi i oppnåelse av dette  
  • har innsikt i lover og forskrifter knyttet til trygg matproduksjon og kan oppdatere sin kunnskap innen fagfeltet  
Ferdigheter

Studenten

  • kan gjøre rede for valg av aktuelle analyseteknikker for påvisning av enkelte mikroorganismer i matvarer og tolke resultat om matvarens kvalitet og trygghet  
  • kan gjøre rede for valg av metoder for kontroll på grunnforutsetninger   
  • kan reflektere over hygienefaktorer som påvirker matvarer og drøfte i samråd med andre hvilke kvalitetsforandringer dette kan medføre  
  • kan vurdere mikrobiologiske resultater og hygienefaktorer i en produksjonsprosess og treffe hensiktsmessige og begrunnede valg i henhold til lovverket innen matproduksjon    
  • kan finne relevant litteratur og holde seg oppdatert på lover og forskrifter i forhold til mikrobiologi og hygiene 
Generell kompetanse

Studenten

  • kan planlegge, gjennomføre og dokumentere laboratoriearbeid alene og som deltaker i gruppe i tråd med etiske krav og regelverk   
  • kan planlegge og gjennomføre kontroll på grunnforutsetninger   
  • kan utveksle synspunkter, samt diskutere hygiene og mikrobiologiske problemstillinger i forbindelse med trygg matproduksjon  
  • har utviklet forståelse for sammenhengen mellom hygiene og mikrobiologi forhold til forebyggende kvalitetsarbeid i bedriften for bevaring av trygge matvarer  
Arbeidsinnsats

Arbeidskrav

  • Det skal i emnet gjennomføres obligatoriske arbeidsoppdrag 
  • Avsluttende emnetest 
  • Individuelt refleksjonsnotat om egen læring i emnet  

Alle arbeidskrav må være vurdert til godkjent for å få en sluttvurdering

Eksamen

Det avholdes ikke eksamen i emnet.

Oppmøteplikt

Minst 80% oppmøte på samlinger.

Vurdering

Arbeidskrav

Arbeidskrav vurderes til godkjent/ikke godkjent

Avsluttende emnetest, arbeidsoppdrag, prosess og refleksjonsnotat danner grunnlaget for emnekarakteren. I sluttvurderingen vektes avsluttende emnetest 70% og arbeidsoppdrag/prosess 30%.

Forkunnskapskrav

Redskapsemnene realfaglige redskap og kommunikasjon må være påbegynt.  

Grunnlagsemnene Kjemi og Prosessteknologi må være påbegynt, det anbefales at de er bestått. 

Arbeids- og læringsaktiviteter

Forelesninger, individuelle oppgaver, gruppearbeid og veiledning

Litteraturliste

Litteraturliste blir oppdatert ved skolestart.