01TK02D EITKKMFH24 Prosessteknologi

01TK02D EITKKMFH24 Prosessteknologi

  • Emnebeskrivelse
    • Emnekode
      01TK02D EITKKMFH24
    • Studieprogram
      Matteknikk
    • Studiepoeng
      10
    • Studiested
      Fredrikstad
    • Studienivå
      Fagskole nivå 5.2
    • Emneansvarlig
      Ole Kristian Thoresen
Undervisningssemestere
2024 Høst
2025 Vår
2025 Høst
2026 Vår
2026 Høst
2027 Vår
Emnets innhold

Temaer

Oppdateres innen skolestart

Læringsutbytte
Kunnskap

Studenten

  • har kjennskap til grunnleggende prinsipper for trykk, strømning og energi i prosessanlegg, samt miljøbelastning i forbindelse med energi  
  • har kunnskap til prinsippene bak ulike prosessoperasjoner (ekstraksjon, separasjon, destillasjon og tørking)  
  • har kunnskap om symbolbruk og prosesseringskjeden i prosessflytskjema og kjennskap til teknisk flytskjema  
  • har kunnskap om prosessutstyr og prosessanlegg benyttet i matindustrien og aktuelle beregningsmetoder   
  • har kjennskap til styrings og kommunikasjonssystemer, målemetoder, analyseverktøy og teknisk utstyr som anvendes i automatiserte anlegg i matbransjen  
  • har kjennskap til oppbygning, egenskaper og miljøbelastning for de mest aktuelle materialer anvendt i matindustrien  
  • har kunnskap om grunnleggende elektrokjemi som basis for å forstå korrosjon, korrosjonsteori, årsakene til korrosjon og korrosjonsbeskyttelse   
  • har kjennskap til vedlikeholds teori og praktisk vedlikehold innen matindustrien  
Ferdigheter

Studenten

  • kan anvende kunnskap til å utføre relevante beregninger på væskestrøm, varmeoverføring og prosesser  
  • kan gjøre rede for valg av ulike prosessoperasjoner og regulere parametere ved behov  
  • kan anvende kunnskap om symbolbruk og prosessregulering til å lese og designe prosessflytskjema, samt tolke teknisk skjema  
  • kan gjøre rede for valg av materialer utfra materialers egenskaper og bruksområder for ulike prosesser i matindustrien  
  • kan anvende kunnskap om vedlikehold og gjennomføre enkelt vedlikehold på sentrale maskiner eller linjer anvendt i matproduksjon alene eller i samarbeid med andre  
  • kan finne og henvise til informasjon og fagstoff innen kjemiprosess og vurdere relevansen for en faglig problemstilling  
Generell kompetanse

Studenten

  • kan planlegge, gjennomføre og dokumentere arbeidsoppgaver innen drift av ulike prosesser i matbransjen alene og som deltager i prosessen i tråd med gjeldende lovverk  
  • kan anvende kunnskap om prosessutstyr, prosess styring og prosessovervåking i en normal driftssituasjon og kunne iverksette tiltak ved behov under produksjon alene eller i samarbeid med andre  
  • kan bidra og gjennomføre arbeidsoppgaver inne vedlikehold alene eller i samarbeid med andre  
  • har kjennskap til teknologisk utvikling i prosessindustrien som har betydning for matproduksjon og kan bidra innenfor eget ansvars- og kompetanseområde  
  • kan utveksle synspunkter og diskutere relevante prosessteknologiske problemstillinger 
Arbeidsinnsats

Arbeidskrav

  • Det skal i emnet gjennomføres obligatoriske arbeidsoppdrag 
  • Avsluttende emnetest 
  • Individuelt refleksjonsnotat om egen læring i emnet  

Alle arbeidskrav må være vurdert til godkjent for å få en sluttvurdering

Eksamen

Det avholdes ikke eksamen i emnet.

Oppmøteplikt

Minst 80% oppmøte på samlinger.

Vurdering

Arbeidskrav

Arbeidskrav vurderes til godkjent/ikke godkjent

Avsluttende emnetest, arbeidsoppdrag, prosess og refleksjonsnotat danner grunnlaget for emnekarakteren. I sluttvurderingen vektes avsluttende emnetest 70% og arbeidsoppdrag/prosess 30%.

Arbeids- og læringsaktiviteter

Forelesninger, individuelle oppgaver, gruppearbeid og veiledning

Litteraturliste

Litteraturliste blir oppdatert ved skolestart.