01HH65I EIHOKVF Mikrobiologi, hygiene og smittevern
01HH65I EIHOKVF Mikrobiologi, hygiene og smittevern
- Emnebeskrivelse
- Emnekode01HH65I EIHOKVF
- StudieprogramKirurgisk virksomhet
- Studiepoeng8
- StudiestedFredrikstad
- StudienivåFagskole nivå 5.1
- EmneansvarligFredrik Hæren
Dette emnet tar for seg mikrobiologi og hygiene, praktisk smittevern og kvalitetssikringsarbeid.
1a. Mikrobiologi og hygiene
- Mikroorganismenes egenskaper og biologiske oppbygning
- Kroppens forsvar mot sykdommer
- Smittekjeden
- Sykehusinfeksjoner og deres konsekvenser
- Basale smittevernsrutiner, aseptiske prinsipper og personlig hygiene
- Smittevernloven med forskrift om smittevern i helsetjenesten, forskrift om smittefarlig helseavfall, forskrift om merking av kjemikaler (datablad)
1b. Praktisk smittevern
- Hvordan bryte smitteveier ved rengjøring, desinfeksjon og sterilisering
- Avfallshåndtering - smittefarlig avfall, biopatologisk avfall, emballering og merking, stikkende og skjærende avfall
- Kvalitetskrav til dekontaminerings- og steriliseringsprosesser
- Etiske problemstillinger innen praktisk smittevern
1c. HMS og kvalitetssikring
- Lovverk og retningslinjer som regulerer HMS som; Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (internkontrollforskriften)
- Kvalitetssikring, internkontroll, kvalitetsutvikling og prosessforståelse
- Ergonomi, arbeidsmiljø og sikkerhet
- Klimakontroll, ventilasjonskrav og belysning
Studenten
- har kunnskap om mikroorganismer, spredning av sykdommer og kroppens forsvar mot sykdom
- har kunnskap om smittevern, hygiene og aseptikk, samt hvordan smitteveier brytes ved rengjøring, desinfeksjon og sterilisering
- har kunnskap om forsvarlig håndtering av avfall
- har innsikt i smittevernloven, forskrift om smittevern i helsetjenesten, forskrift om smittefarlig helseavfall og forskrift om merking av kjemikalier (datablad)
- har innsikt i forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (internkontrollforskriften)
- kan oppdatere sin yrkesfaglige kunnskap om hygiene, smittevern, HMS og kvalitetssikring
- forstår betydningen av hygiene og smittevern i helsetjenesten for å forhindre resistensutvikling i et samfunnsperspektiv
Studenten
- kan anvende kunnskap om smittevern, hygiene og aseptikk i praksis for å bryte smitteveier ved rengjøring, desinfeksjon og sterilisering
- kan håndtere smittefarlig avfall
- kan anvende kunnskap om gjeldende regelverk og kvalitetsrutiner for HMS i planlegging, gjennomføring og dokumentasjon av arbeidsoppgaver i helsetjenesten
- kan finne informasjon og fagstoff om hygieniske problemstillinger og komme med forslag til problemløsning
- kan kartlegge og identifisere behov og utføre tiltak som er nødvendige for å opprettholde sterilforsyningens krav til hygiene og smittevern
Studenten
- har forståelse for viktigheten av bedrifts- og yrkesetiske retningslinjer for smittevern og hygiene, aseptiske prinsipper, personlig hygiene og forsvarlig avfallshåndtering
- kan utføre smittevernsarbeid etter arbeidsplassens HMS- rutiner for kvalitetssikring og internkontroll
- kan bidra til god praksis innen hygiene og praktisk smittevern gjennom kunnskapsdeling
- har utviklet en etisk grunnholdning og kan reflektere over etiske problemstillinger innen hygiene og praktisk smittevern
Arbeidskrav
- Individuell oppgave om mikrobiologi, hygiene og praktisk smittevern
- Prosjektarbeid i gruppe om HMS og kvalitetssikringsarbeid
- Presentasjon av prosjektarbeid
- Refleksjonsnotat om egen læring
Arbeidskravene er obligatoriske.
80% oppmøte på fysiske samlinger.
Der studenten overskrider fraværsgrensen på 20 % på de fysiske samlingene, vil faglærer og utdanningsleder kunne vurdere om studenten ikke skal bestå emnet. Dersom slik vurdering tas, vil heller ikke studenten kunne fullføre utdanningen før emnet er vurdert til bestått
- Arbeidskravene i emnet vurderes til godkjent/ ikke godkjent
Det skal foretas en sluttvurdering i emnet av studenten i forhold til emnets læringsutbyttebeskrivelser. Når hele emnet er gjennomført, foretas en helhetsvurdering av studentens kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse. I totalvurderingen av emne vil det legges vekt på skriftlig individuelloppgave, muntlige framføringer, arbeidsprosess og gruppesamarbeid. Endelig emnekarakter skal fremgå på vitnemålet/karakterutskriften.
- Emnet vurderes med karakterskala A-F
Forelesning, veiledning, prosjektarbeid i gruppe med presentasjon, individuelt prosjektarbeid og refleksjonsnotat. Refleksjoner og diskusjoner.