01HH65E EIHOKVF Mikrobiologi, hygiene og smittevern
01HH65E EIHOKVF Mikrobiologi, hygiene og smittevern
- Emnebeskrivelse
- Emnekode01HH65E EIHOKVF
- StudieprogramKirurgisk virksomhet
- Studiepoeng10
- StudiestedFredrikstad
- StudienivåFagskole nivå 5.1
- EmneansvarligFredrik Hæren
Dette emnet tar for seg mikrobiologi og hygiene, praktisk smittevern og kvalitetssikringsarbeid.
1a. Mikrobiologi og hygiene
- Mikroorganismenes egenskaper og biologiske oppbygning
- Kroppens forsvar mot sykdommer
- Smittekjeden
- Sykehusinfeksjoner og deres konsekvenser
- Basale smittevernsrutiner, aseptiske prinsipper og personlig hygiene
- Smittevernloven med forskrift om smittevern i helsetjenesten, forskrift om smittefarlig helseavfall, forskrift om merking av kjemikaler (datablad)
1b. Praktisk smittevern
- Hvordan bryte smitteveier ved rengjøring, desinfeksjon og sterilisering
- Avfallshåndtering - smittefarlig avfall, biopatologisk avfall, emballering og merking, stikkende og skjærende avfall
- Kvalitetskrav til dekontaminerings- og steriliseringsprosesser
- Etiske problemstillinger innen praktisk smittevern
1c. HMS og kvalitetssikring
- Lovverk og retningslinjer som regulerer HMS som; Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (internkontrollforskriften)
- Kvalitetssikring, internkontroll, kvalitetsutvikling og prosessforståelse
- Ergonomi, arbeidsmiljø og sikkerhet
- Klimakontroll, ventilasjonskrav og belysning
Studenten
- har kunnskap om mikroorganismer, spredning av sykdommer og kroppens forsvar mot sykdom
- har kunnskap om smittevern, hygiene og aseptikk, samt hvordan smitteveier brytes ved rengjøring, desinfeksjon og sterilisering
- har kunnskap om forsvarlig håndtering av avfall
- har innsikt i smittevernloven, forskrift om smittevern i helsetjenesten, forskrift om smittefarlig helseavfall og forskrift om merking av kjemikalier (datablad)
- har innsikt i forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (internkontrollforskriften)
- kan oppdatere sin yrkesfaglige kunnskap om hygiene, smittevern, HMS og kvalitetssikring
- forstår betydningen av hygiene og smittevern i helsetjenesten for å
- forhindre resistensutvikling i et samfunnsperspektiv
Studenten:
- kan anvende kunnskap om smittevern, hygiene og aseptikk i praksis for å bryte smitteveier ved rengjøring, desinfeksjon og sterilisering
- kan håndtere smittefarlig avfall
- kan anvende kunnskap om gjeldende regelverk og kvalitetsrutiner for HMS i planlegging, gjennomføring og dokumentasjon av arbeidsoppgaver i helsetjenesten
- kan finne informasjon og fagstoff om hygieniske problemstillinger og komme med forslag til problemløsning
- kan kartlegge og identifisere behov og utføre tiltak som er nødvendige for å opprettholde sterilforsyningens krav til hygiene og smittevern
Studenten:
- har forståelse for viktigheten av bedrifts- og yrkesetiske retningslinjer for smittevern og hygiene, aseptiske prinsipper, personlig hygiene og forsvarlig avfallshåndtering
- kan utføre smittevernsarbeid etter arbeidsplassens HMS- rutiner for kvalitetssikring og internkontroll
- kan bidra til god praksis innen hygiene og praktisk smittevern gjennom kunnskapsdeling
- har utviklet en etisk grunnholdning og kan reflektere over etiske problemstillinger innen hygiene og praktisk smittevern
Arbeidskrav
Arbeidskravene er obligatoriske og må være bestått for å få sluttvurdering i emnet.
- Individuell oppgave om mikrobiologi, hygiene og praktisk smittevern
- Prosjektarbeid i gruppe om HMS og kvalitetssikringsarbeid
- Refleksjonsnotat om egen læring
- Presentasjon av prosjektarbeid
Formell vurdering med karakter A-F av emnet
- Formell vurdering av individuell oppgave. Karakter A-F
- Formell vurdering av prosjektarbeid, med presentasjon, med godkjent/ikke godkjent
- Formell vurdering av refleksjonsnotat med godkjent/ikke godkjent
Grunnlag for emnekarakteren er at arbeidskravene er bestått. Studentenes arbeidsinnsats i OneNote med studieoppgavene, i tillegg til samarbeid og engasjement i undervisningen har betydning for emnekarakteren.
Forelesning, veiledning, prosjektarbeid i gruppe med presentasjon, individuelt prosjektarbeid og refleksjonsnotat. Refleksjoner og diskusjoner.