01HH65E EIHOKVF Mikrobiologi, hygiene og smittevern

01HH65E EIHOKVF Mikrobiologi, hygiene og smittevern

  • Emnebeskrivelse
    • Emnekode
      01HH65E EIHOKVF
    • Studieprogram
      Kirurgisk virksomhet
    • Studiepoeng
      10
    • Studiested
      Fredrikstad
    • Studienivå
      Fagskole nivå 5.1
    • Emneansvarlig
      Fredrik Hæren
Undervisningssemestere
2021 Høst
2022 Vår
Emnets innhold

Dette emnet tar for seg mikrobiologi og hygiene, praktisk smittevern og kvalitetssikringsarbeid.

1a. Mikrobiologi og hygiene

  • Mikroorganismenes egenskaper og biologiske oppbygning
  • Kroppens forsvar mot sykdommer
  • Smittekjeden
  • Sykehusinfeksjoner og deres konsekvenser
  • Basale smittevernsrutiner, aseptiske prinsipper og personlig hygiene
  • Smittevernloven med forskrift om smittevern i helsetjenesten, forskrift om smittefarlig helseavfall, forskrift om merking av kjemikaler (datablad)

1b. Praktisk smittevern

  • Hvordan bryte smitteveier ved rengjøring, desinfeksjon og sterilisering
  • Avfallshåndtering - smittefarlig avfall, biopatologisk avfall, emballering og merking, stikkende og skjærende avfall
  • Kvalitetskrav til dekontaminerings- og steriliseringsprosesser
  • Etiske problemstillinger innen praktisk smittevern

1c. HMS og kvalitetssikring

  • Lovverk og retningslinjer som regulerer HMS som; Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (internkontrollforskriften)
  • Kvalitetssikring, internkontroll, kvalitetsutvikling og prosessforståelse
  • Ergonomi, arbeidsmiljø og sikkerhet
  • Klimakontroll, ventilasjonskrav og belysning
Læringsutbytte
Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om mikroorganismer, spredning av sykdommer og kroppens forsvar mot sykdom
  • har kunnskap om smittevern, hygiene og aseptikk, samt hvordan smitteveier brytes ved rengjøring, desinfeksjon og sterilisering
  • har kunnskap om forsvarlig håndtering av avfall
  • har innsikt i smittevernloven, forskrift om smittevern i helsetjenesten, forskrift om smittefarlig helseavfall og forskrift om merking av kjemikalier (datablad)
  • har innsikt i forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (internkontrollforskriften)
  • kan oppdatere sin yrkesfaglige kunnskap om hygiene, smittevern, HMS og kvalitetssikring  
  • forstår betydningen av hygiene og smittevern i helsetjenesten for å
  • forhindre resistensutvikling i et samfunnsperspektiv
Ferdigheter

Studenten:

  • kan anvende kunnskap om smittevern, hygiene og aseptikk i praksis for å bryte smitteveier ved rengjøring, desinfeksjon og sterilisering
  • kan håndtere smittefarlig avfall
  • kan anvende kunnskap om gjeldende regelverk og kvalitetsrutiner for HMS i planlegging, gjennomføring og dokumentasjon av arbeidsoppgaver i helsetjenesten
  • kan finne informasjon og fagstoff om hygieniske problemstillinger og komme med forslag til problemløsning
  • kan kartlegge og identifisere behov og utføre tiltak som er nødvendige for å opprettholde sterilforsyningens krav til hygiene og smittevern
Generell kompetanse

Studenten:

  • har forståelse for viktigheten av bedrifts- og yrkesetiske retningslinjer for smittevern og hygiene, aseptiske prinsipper, personlig hygiene og forsvarlig avfallshåndtering
  • kan utføre smittevernsarbeid etter arbeidsplassens HMS- rutiner for kvalitetssikring og internkontroll
  • kan bidra til god praksis innen hygiene og praktisk smittevern gjennom kunnskapsdeling
  • har utviklet en etisk grunnholdning og kan reflektere over etiske problemstillinger innen hygiene og praktisk smittevern
Arbeidsinnsats

Arbeidskrav

Arbeidskravene er obligatoriske og må være bestått for å få sluttvurdering i emnet.

  • Individuell oppgave om mikrobiologi, hygiene og praktisk smittevern
  • Prosjektarbeid i gruppe om HMS og kvalitetssikringsarbeid
  • Refleksjonsnotat om egen læring
  • Presentasjon av prosjektarbeid
Vurdering

Formell vurdering med karakter A-F av emnet

  • Formell vurdering av individuell oppgave. Karakter A-F
  • Formell vurdering av prosjektarbeid, med presentasjon, med godkjent/ikke godkjent
  • Formell vurdering av refleksjonsnotat med godkjent/ikke godkjent

 

Grunnlag for emnekarakteren er at arbeidskravene er bestått. Studentenes arbeidsinnsats i OneNote med studieoppgavene, i tillegg til samarbeid og engasjement i undervisningen har betydning for emnekarakteren.

Arbeids- og læringsaktiviteter

Forelesning, veiledning, prosjektarbeid i gruppe med presentasjon, individuelt prosjektarbeid og refleksjonsnotat. Refleksjoner og diskusjoner.

Litteraturliste

Litteraturliste oppdateres og kunngjøres ved studiestart.