01HH55F EIHOLSF Hygiene og smittevern

01HH55F EIHOLSF Hygiene og smittevern

  • Emnebeskrivelse
    • Emnekode
      01HH55F EIHOLSF
    • Studieprogram
      Logistikk og service i helsetjenesten
    • Studiepoeng
      10
    • Studiested
      Fredrikstad
    • Studienivå
      Fagskole nivå 5.1
    • Emneansvarlig
      Fredrik Hæren
Undervisningssemestere
2021 Høst
2022 Vår
Om emnet

Emnet tar for seg mikrobiologi og hygiene, praktisk smittevern og bygningsmessige forhold og kvalitetssikringsarbeid

Emnets innhold

2.a Mikrobiologi og hygiene

  • Mikroorganismenes egenskaper og biologiske oppbygning
  • Kroppens forsvar mot sykdommer
  • Smittekjeden
  • Sykehusinfeksjoner og deres konsekvenser
  • Basale smittevernsrutiner, aseptiske prinsipper og personlige hygiene
  • Smittevernloven med forskrift om smittevern i helsetjenesten, forskrift om smittefarlig helseavfall, forskrift om merking av kjemikaler (datablad)
  • Lov om medisinsk utstyr, forskrift om håndtering av medisinsk utstyr
  • Produktinformasjon på medisinsk utstyr/kirurgiske instrumenter

2.b Praktisk smittevern

  • Hvordan bryte smitteveier ved rengjøring, desinfeksjon og sterilisering.
  • Avfallshåndtering
  • Kvalitetskrav til dekontaminerings- og steriliseringsprosesser

2.c HMS og kvalitetssikring

  • Lovverk og retningslinjer som regulerer HMS som; Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (internkontrollforskriften)
  • Kvalitetssikring, internkontroll og kvalitetsutvikling
  • Ergonomi, arbeidsmiljø og sikkerhet
  • Klimakontroll, ventilasjonskrav og belysning
  • Utforming bygninger, materialer, innredninger og funksjoner
Læringsutbytte
Kunnskap

Studenten:

  • har kunnskap om mikroorganismer, spredning av sykdommer og kroppens forsvar mot sykdom.
  • har kunnskap om smittevern, hygiene og aseptikk og hvordan smitteveier brytes ved rengjøring, desinfeksjon og sterilisering.
  • har innsikt i smittevernloven, forskrift om smittevern i helsetjenesten, forskrift om smittefarlig helseavfall og forskrift om merking av kjemikaler (datablad).
  • har innsikt i lov om medisinsk utstyr, forskrift om håndtering av medisinsk utstyr og i kvalitetskrav knyttet til dekontaminerings- og steriliseringsprosesser
  • har innsikt i Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (internkontrollforskriften)
  • har innsikt i krav til fysisk utforming av spesialavdelinger og sterilforsyningens fysiske miljø og til ventilasjonens betydning for miljøet i spesialavdelingene.
  • kan oppdatere sin yrkesfaglige kunnskap om hygiene, smittevern, HMS og kvalitetssikring
  • forstår betydningen av hygiene og smittevern i helsetjenesten og i et samfunnsperspektiv.
Ferdigheter

Studenten:

  • kan anvende kunnskap om smittevern, hygiene og aseptikk og hvordan smitteveier brytes ved rengjøring, desinfeksjon og sterilisering.
  • kan anvende kunnskap om håndtering av smittefarlig avfall
  • kan anvende kunnskap om gjeldende regelverk og kvalitetsrutiner for HMS i planleggingen, gjennomføringen og dokumentasjonen av arbeidsoppgaver i helsetjenesten.
  • kan finne informasjon og fagstoff om hygieniske problemstillinger som kan oppstå under arbeidet, og komme med forslag til problemløsning.
  • kan finne produktinformasjon på medisinsk utstyr/kirurgiske instrumenter
  • kan kartlegge en situasjon og identifisere behov og utføre tiltak som er nødvendige for å opprettholde krav til sterilforsyningens fysiske miljø, inkludert klimakontroll og ventilasjon.
Generell kompetanse

Studenten:

  • har forståelse for viktigheten av bedrifts- og yrkesetiske retningslinjer for smittevern og hygiene, smittevernsrutiner, aseptiske prinsipper og personlige hygiene
  • kan utføre arbeidet etter målgruppens behov med riktig utstyr til riktig oppgave
  • kan utføre arbeidet etter arbeidsplassens HMS- rutiner for kvalitetssikring og internkontroll
  • kan utvikle arbeidsmetoder innen hygiene og praktisk smittevern gjennom kunnskapsdeling og veiledning
Arbeidsinnsats

Arbeidskrav

Grunnlag for emnekarakteren er at arbeidskravene er bestått. Studentenes arbeidsinnsats i OneNote med studieoppgavene, i tillegg til samarbeid og engasjement i undervisningen har betydning for emnekarakteren

  • Individuell oppgave om hygiene og smittevern
  • Gruppearbeid om HMS, kvalitetssikringsarbeid og bygningsmessige forhold, med presentasjon.
  • Individuell refleksjon over egen læring
Vurdering
  • Formell vurdering av individuell oppgave. Karakter A-F.
  • Formell vurdering av gruppeoppgave, med presentasjon, med bestått/ikke bestått
  • Individuelle refleksjonsnotatet vurderes til bestått/ ikke bestått
Arbeids- og læringsaktiviteter

Forelesninger, veiledning, nettmøter, gruppearbeid, individuelt arbeid, Tabletop - øvelser, ferdighetstrening, presentasjon, refleksjoner, diskusjoner og selvstudium.

Litteraturliste

Litteraturliste oppdateres og kunngjøres ved studiestart.