01HH55F EIHOLSF-H24 Hygiene og smittevern
01HH55F EIHOLSF-H24 Hygiene og smittevern
- Emnebeskrivelse
- Emnekode01HH55F EIHOLSF-H24
- StudieprogramLogistikk og service i helsetjenesten
- Studiepoeng10
- StudiestedFredrikstad
- StudienivåFagskole nivå 5.1
- EmneansvarligFredrik Hæren
Emnet tar for seg mikrobiologi og hygiene, praktisk smittevern og bygningsmessige forhold og kvalitetssikringsarbeid
2.a Mikrobiologi og hygiene
- Mikroorganismenes egenskaper og biologiske oppbygning
- Kroppens forsvar mot sykdommer
- Smittekjeden
- Sykehusinfeksjoner og deres konsekvenser
- Basale smittevernsrutiner, aseptiske prinsipper og personlige hygiene
- Smittevernloven med forskrift om smittevern i helsetjenesten, forskrift om smittefarlig helseavfall, forskrift om merking av kjemikaler (datablad)
- Lov om medisinsk utstyr, forskrift om håndtering av medisinsk utstyr
- Produktinformasjon på medisinsk utstyr/kirurgiske instrumenter
2.b Praktisk smittevern
- Hvordan bryte smitteveier ved rengjøring, desinfeksjon og sterilisering.
- Avfallshåndtering
- Kvalitetskrav til dekontaminerings- og steriliseringsprosesser
2.c HMS og kvalitetssikring
- Lovverk og retningslinjer som regulerer HMS som; Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (internkontrollforskriften)
- Kvalitetssikring, internkontroll og kvalitetsutvikling
- Ergonomi, arbeidsmiljø og sikkerhet
- Klimakontroll, ventilasjonskrav og belysning
- Utforming bygninger, materialer, innredninger og funksjoner
Studenten:
- har kunnskap om mikroorganismer, spredning av sykdommer og kroppens forsvar mot sykdom.
- har kunnskap om smittevern, hygiene og aseptikk og hvordan smitteveier brytes ved rengjøring, desinfeksjon og sterilisering.
- har innsikt i smittevernloven, forskrift om smittevern i helsetjenesten, forskrift om smittefarlig helseavfall og forskrift om merking av kjemikaler (datablad).
- har innsikt i lov om medisinsk utstyr, forskrift om håndtering av medisinsk utstyr og i kvalitetskrav knyttet til dekontaminerings- og steriliseringsprosesser
- har innsikt i Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (internkontrollforskriften)
- har innsikt i krav til fysisk utforming av spesialavdelinger og sterilforsyningens fysiske miljø og til ventilasjonens betydning for miljøet i spesialavdelingene.
- kan oppdatere sin yrkesfaglige kunnskap om hygiene, smittevern, HMS og kvalitetssikring
- forstår betydningen av hygiene og smittevern i helsetjenesten og i et samfunnsperspektiv.
Studenten:
- kan anvende kunnskap om smittevern, hygiene og aseptikk og hvordan smitteveier brytes ved rengjøring, desinfeksjon og sterilisering.
- kan anvende kunnskap om håndtering av smittefarlig avfall
- kan anvende kunnskap om gjeldende regelverk og kvalitetsrutiner for HMS i planleggingen, gjennomføringen og dokumentasjonen av arbeidsoppgaver i helsetjenesten.
- kan finne informasjon og fagstoff om hygieniske problemstillinger som kan oppstå under arbeidet, og komme med forslag til problemløsning.
- kan finne produktinformasjon på medisinsk utstyr/kirurgiske instrumenter
- kan kartlegge en situasjon og identifisere behov og utføre tiltak som er nødvendige for å opprettholde krav til sterilforsyningens fysiske miljø, inkludert klimakontroll og ventilasjon.
Studenten:
- har forståelse for viktigheten av bedrifts- og yrkesetiske retningslinjer for smittevern og hygiene, smittevernsrutiner, aseptiske prinsipper og personlige hygiene
- kan utføre arbeidet etter målgruppens behov med riktig utstyr til riktig oppgave
- kan utføre arbeidet etter arbeidsplassens HMS- rutiner for kvalitetssikring og internkontroll
- kan utvikle arbeidsmetoder innen hygiene og praktisk smittevern gjennom kunnskapsdeling og veiledning
Arbeidskrav
- Individuell oppgave om hygiene og smittevern
- Gruppearbeid om HMS, kvalitetssikringsarbeid og bygningsmessige forhold, med presentasjon.
- Individuell refleksjon over egen læring
Grunnlag for emnekarakteren er at arbeidskravene er goodkjent.
75% oppmøte på fysiske samlinger.
Der studenten overskrider fraværsgrensen på de fysiske samlingene, vil faglærer og utdanningsleder kunne vurdere om studenten ikke skal bestå emnet. Dersom slik vurdering tas, vil heller ikke studenten kunne fullføre utdanningen før emnet er vurdert til bestått
- Arbeidskravene i emnet vurderes til godkjent/ ikke godkjent
Det skal foretas en sluttvurdering i emnet av studenten i forhold til emnets læringsutbyttebeskrivelser. Når hele emnet er gjennomført, foretas en helhetsvurdering av studentens kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse. Studentenes arbeidsinnsats i OneNote med studieoppgavene, i tillegg til samarbeid og engasjement i undervisningen har også betydning for emnekarakteren. Endelig emnekarakter skal fremgå på vitnemålet/karakterutskriften. Et emne kan kun lede frem til én karakter.
- Emnet vurderes med karakterskala A-F
Forelesninger, veiledning, nettmøter, gruppearbeid, individuelt arbeid, Tabletop - øvelser, ferdighetstrening, presentasjon, refleksjoner, diskusjoner og selvstudium.