01BP01D EIHOOVF Smittevern og hygiene

01BP01D EIHOOVF Smittevern og hygiene

  • Emnebeskrivelse
    • Emnekode
      01BP01D EIHOOVF
    • Studieprogram
      Observasjons- og vurderingskompetanse i helsetjenesten
    • Studiepoeng
      10
    • Studiested
      Bjørkelangen, Kvam, Geilo, Indre Østfold, Nesna, Fredrikstad, Kongsberg
    • Studienivå
      Fagskole nivå 5.1
    • Emneansvarlig
      Fredrik Hæren
Undervisningssemestere
2022 Høst
Emnets innhold

Modulens innhold - temaer

4 a. Mikrobiologi og hygiene

  • Sykdomsfremkallende mikroorganismer og infeksjoner de forårsaker
  • Kroppens forsvar mot sykdommer
  • Helseassosierte infeksjoner (HAI) og deres konsekvenser
  • Overføring av smittestoff - smittekjeden
  • Basale smittevernsrutiner, aseptiske- og hygieniske prinsipper
  • Kvalitetskrav til dekontaminerings- og steriliseringsprosesser
  • Smittevernloven med forskrift om smittevern i helsetjenesten, forskrift om smittefarlig helseavfall og internkontrollforskriften

4 b Observasjoner og tegn på infeksjonssykdom

  • Bakterielle infeksjoner, virusinfeksjoner og soppinfeksjoner
  • Urinveisinfeksjoner
  • Mage/ tarm infeksjon
  • Infeksjoner i sår
  • Luftveisinfeksjoner
  • Infeksjoner relatert til intravaskulære katetre
  • Nedsatt immunforsvar
  • Sepsis
  • Observasjons- og kartleggingsverktøy som qSOFA og NEWS

 4 c. Praktisk smittevern  

  • Hvordan bryte smitteveier ved rengjøring, desinfeksjon og sterilisering
  • Håndhygiene, beskyttelsesutstyr, håndtering av stikkende og skjærende utstyr, håndtering av medisinsk utstyr 
  • Håndtering av resistente bakterier (MRSA, ESBL, VRE)
  • Isolering
  • Forebygging av smitte og infeksjoner hos helsepersonell
  • Forebygging av helsetjenesteassosierte infeksjoner
  • Luftveisinfeksjoner
  • Infeksjon i kateter og kanyler (PVK, SVK)
  • Mage/tarm infeksjoner
  • Infeksjoner i sår
  • UVI
  • Behandling av arbeidstøy 
  • Avfallshåndtering - smittefarlig avfall
  • Sårstell og prøvetaking av sår
  • Urinstix/Bact/Hemofec
  • Etiske problemstillinger innen praktisk smittevern
Læringsutbytte
Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om mikroorganismer, hvordan de kan skape sykdom og kroppens forsvar mot sykdom
  • har kunnskap om smittekjeden, basale smittevernsrutiner, hygieniske prinsipper og smittevernstiltak
  • har kunnskap om hvordan smitteveier brytes ved rengjøring, desinfeksjon og sterilisering
  • har kunnskap om forsvarlig håndtering av avfall
  • har kunnskap om undersøkelsesmetoder, observasjons- og kartleggingsverktøy som benyttes for å avdekke smitte og tegn på infeksjon
  • har innsikt i smittevernloven, forskrift om smittevern i helsetjenesten, forskrift om smittefarlig helseavfall og internkontrollforskriften
  • kan oppdatere sin yrkesfaglige kunnskap om smittevern og hygiene
  • forstår betydningen av hygiene og smittevern i helsetjenesten for å forhindre resistensutvikling i et samfunnsperspektiv
Ferdigheter

Studenten

  • kan anvende kunnskap om mikrobiologi og hygiene i yrkesutøvelsen for å forebygge og begrense infeksjoner
  • kan anvende kunnskap om smittevern i praksis for å bryte smitteveier ved rengjøring, desinfeksjon og sterilisering
  • kan håndtere smittefarlig avfall
  • kan anvende observasjon for å identifisere tegn på infeksjoner og utføre infeksjonsforebyggende tiltak
  • kan finne informasjon og fagstoff om hygieniske problemstillinger og komme med forslag til problemløsning
  • kan kartlegge og identifisere behov og utføre infeksjonsforebyggende tiltak som er nødvendige for å opprettholde helsetjenestens krav til hygiene og smittevern
Generell kompetanse

Studenten

  • har forståelse for viktigheten av retningslinjer knyttet til smittevern og hygiene, aseptiske prinsipper og forsvarlig avfallshåndtering
  • kan utføre smittevernsarbeid etter arbeidsplassens prosedyrer og rutiner for kvalitetssikring og internkontroll
  • har utviklet en etisk grunnholdning og kan reflektere over etiske problemstillinger innen hygiene og praktisk smittevern
  • kan utvikle arbeidsmetoder innen hygiene og praktisk smittevern gjennom veiledning og kunnskapsdeling
  • kan bygge relasjoner med kollegaer og andre faggrupper for å kvalitetssikre og videreutvikle sin kompetanse innen smittevern og hygiene
Arbeidsinnsats

Arbeidskrav

  • På samlinger legges det vekt på praktiske øvelser, prosedyrer og simulering. Det er obligatorisk frammøte på samlinger, minimum 80 %
  • Individuell skriftlig oppgave
  • Gruppeoppgave: Praktisk oppgave i smittevern

Se arbeidskrav for Observasjons- og vurderingskompetanse i helsetjenesten

Vurdering

Arbeidskravene må være vurdert til godkjent før studenten kan fremstille seg til eksamen.

  • Formell vurdering av arbeidskrav med godkjent/ ikke godkjent

Hjemmeeksamen over 24 timer

  • Formell vurdering av eksamen med karakter A-F

Eksamenskarakteren danner grunnlaget for avsluttende vurdering i modulen.

Litteraturliste

Obligatorisk litteratur

  • Akselsen, P. E. (2018). Smittevern i helsetjenesten. 3.utg. Gyldendal forlag. ISBN/EAN 9788205507890. Antall sider: 220 sider
  • Steen, M. & Degré, M. (2014). Mikrober, helse og sykdom. Gyldendal Akademisk. ISBN/EAN:9788205464469. Antall sider: (Kap 1-2, 4-7, 8-13). Totalt 138 sider.

Anbefalt relevant litteratur

 

  • Mørch, V. (2019). Skrivenøkkel hjelp til skriving av saktekster. Fagbokforlaget. ISBN 9788256262922
  • Stordalen, J. (2015) Smittevern og hygiene – den usynlige fare.. 5. utgave. Fagbokforlaget. ISBN: 9788245018424. 225 sider

 

Ressurssider

Evaluering *

Studentens medvirkning gjennom årlige- og fortløpende evalueringer må påregnes. Det kan være evalueringer både på tilbuds- og emnenivå, samt yrkesrelevans 1 år etter fullført utdanning.