00TX00A EITKKMF LØM

00TX00A EITKKMF LØM

  • Emnebeskrivelse
    • Emnekode
      00TX00A EITKKMF
    • Studieprogram
      Matteknikk
    • Studiepoeng
      10
    • Studiested
      Fredrikstad
    • Studienivå
      Fagskole nivå 5.2
    • Emneansvarlig
      Ole Kristian Thoresen
Undervisningssemestere
2023 Vår
2023 Høst
Emnets innhold

Hovedtema

  • Økonomistyring
  • Organisasjon og ledelse
  • Markedsføringsledelse

Temaliste

  • Aktuelt lovverk innenfor LØM
  • Etikk
  • Situasjonsanalyse, mål, strategier, planer
  • Faglig kommunikasjon, presentasjonsteknikk
  • Bedriftsetablering
  • Kostnads-, inntekst- og regnskapsforståelse
  • Regnskapsanalyse
  • Budsjettering (resultatbudsjett, likviditetsbudsjett, budsjettkontroll)
  • Kalkyler (bidrags-, selvkost-, for- og etterkalkyle)
  • Lønnsomhetsbetraktninger (dekningspunktanalyser, investeringsanalyser)
  • Organisasjonsteori/struktur
  • Organisasjonsutvikling
  • Motivasjonsteori
  • Psykososialt arbeidsmiljø (trivsel, mobbing, konflikthåndtering, stress)
  • Organisasjonskultur
  • Ledelse (ledelsesteorier, teamledelse)
  • Personalledelse (rekruttering, medarbeidersamtaler, oppsigelse, avskjed, permittering, opplæring/kompetanseutvikling)
  • Kjøpsatferd i privat og bedriftsmarked
  • Markedsplan (segmentering, konkurransemidler)
Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten:

  • har kunnskap om organisasjonsteori, organisasjonskultur, ledelsesteori og motivasjonsteori
  • har innsikt i aktuelle lover innenfor LØM-emnet og forstår hvilken betydning disse har for bedriftens arbeidsbetingelser
  • har kunnskap om kjøpsatferd og markedsplanlegging
  • har kunnskap om sentrale økonomibegreper, bedriftsetablering, enkle kalkyler, lønnsomhetsbetraktninger, budsjettering og regnskapsanalyse
  • har erfarings basert kunnskap om bransjens økonomiske utvikling og bransjens ledelsesutfordringer
Ferdigheter

Kandidaten:

  • kan forstå og analysere et regnskap, og kan anvende denne informasjon for iverksetting av tiltak
  • kan utarbeide et budsjett og sette opp enkle kalkyler
  • kan utarbeide en markedsplan
  • kan gjøre rede for og vurdere menneskelige, arbeidsmiljømessige, etiske og økonomiske utfordringer i lys av gjeldende lovkrav og bedriftens og bransjens behov
  • kan kartlegge en bedrifts arbeidsbetingelser, identifisere faglige problemstillinger, utarbeide mål og iverksette begrunnede tiltak
  • kan innhente, formidle og presentere faglig informasjon, ideer og løsninger både muntlig og skriftlig
Generell kompetanse

Kandidaten

  • kan innen gitte tidsfrister, alene og i samarbeid med andre planlegge, gjennomføre, dokumentere og levere arbeidsoppgaver og prosjekter innenfor LØM-emnet.
  • kan kommunisere på en tydelig og forståelig måte, og kan utveksle faglige synspunkter med medarbeidere, kunder og andre interessenter
  • har kompetanse i effektiv bruk av IKT og kan bruke regneark til å løse oppgaver innenfor økonomistyring
  • kan utarbeide og følge opp planer
  • kan utøve personalledelse og lede medarbeidere
  • kan behandle medarbeidere, kunder og andre med respekt
  • kan utøve samfunnsansvar og bidra til organisasjonsutvikling
Arbeidsinnsats

Arbeidskrav

Det skal i emnet gjennomføres minst 3 arbeidsoppdrag. Arbeidsoppdragene gjennomføres som gruppearbeid. 

Vurdering

Mappevurdering, prosessevaluering og tester danner grunnlaget for individuell emnekarakter.

Forkunnskapskrav

Opptakskrav for studiet

Arbeids- og læringsaktiviteter

Forelesninger, gruppearbeid, framlegg og selvstudie.

Litteraturliste

Oppdaterte litteraturlister blir publisert på fagskolens nettsider ved studiestart.

Evaluering *

Studentens medvirkning gjennom årlige- og fortløpende evalueringer må påregnes. Det kan være evalueringer både på tilbuds- og emnenivå, samt yrkesrelevans 1 år etter fullført utdanning.