00TK00L EITKKMF Generell kjemiprosess

00TK00L EITKKMF Generell kjemiprosess

  • Emnebeskrivelse
    • Emnekode
      00TK00L EITKKMF
    • Studieprogram
      Matteknikk
    • Studiepoeng
      12
    • Studiested
      Fredrikstad
    • Studienivå
      Fagskole nivå 5.2
    • Emneansvarlig
      Ole Kristian Thoresen
Undervisningssemestere
2022 Vår
Emnets innhold

Anvendt prosessteknikk

  • Apparaturer, instrumenter og utstyr
  • Flytskjemaer og symboler
  • Varmelære
  • Væskestrømning
  • Pumper og kompressorer
  • Seperasjonsmetoder
  • Destillasjonsmetoder

Vedlikehold/materiallære

  • Material teknikk
  • Vedlikeholds teknikk

HMS 1 

  • Kvalitetssystem
  • Internkontroll
  • Lover og forskrifter
Læringsutbytte
Kunnskap

Kandidaten:

  • har kunnskap om varmetransport vha. ledning, konveksjon og stråling
  • har kunnskap om strømning av væsker og gass
  • har kunnskap om rør, ventiler, pumper og varmevekslere
  • har kunnskap om materialer aktuell for fagretningen, deres egenskaper
  • har kunnskap om flytskjemaer og deres funksjon i prosess-, næringsmiddelindustrien
  • har kunnskap om deformasjon av materiale
  • har kunnskap om plast, keramer, komposittmateriale mm som alternative materialvalg i næringsmiddelindustrien
  • har kunnskap om korrosjonsteori, årsakene til korrosjon og ulike former for korrosjon samt ulike metoder som i dag brukes som korrosjonsbeskyttelse
  • har kunnskap om lover og forskrifter som gjelder for HMS-generelt for arbeide i en næringsmiddelproduksjonsbedrift
Ferdigheter

Kandidaten:

  • kan forklare varmeveksling og varmetransport / varmetap
  • kjenner igjen de vanligste pumper og ventiler i prosess- og næringsmiddelindustrien og setter disse i sammenheng med forskjellige prosess-, utstyr-, prosessapparater og materiell
  • kan vurdere ulike behov av metaller og metallegeringer ut fra deres egenskaper og bruksområder i næringsmiddelindustri
  • kan vurdere ulike plasttyper, keramer og kompositter ut fra deres egenskaper og bruksområder relevant for fagretningen
  • kan skille ut og forklare virkemåte til de fleste apparat som brukes i prosess og næringsmiddelindustrien
  • kan vurdere årsakene til ulike korrosjonsformer og faren for korrosjon i ulike miljø
  • kan vurdere og iverksette tiltak for å forebygge ulykker eller skader på personer
Generell kompetanse

Kandidaten:

  • kan vurdere materialers egenskaper og bruksområde, og gjøre valg til prosesstekniske formål blant de mest aktuelle materialer som brukes i prosess- og næringsmiddelindustrien
  • har kunnskap om de vanligste korrosjonsproblemer, slitasje og skader som kan oppstå på forskjellige materialer i bruk
  • kan gjøre rede for faremomentene som finnes der prosessutstyr befinner seg i et eksplosjonsfarlig eller helsefarlig område
Arbeidsinnsats

Arbeidskrav

Arbeidsmappe med 4 arbeidsoppdrag

  • 2 arbeidsoppdrag høstsemesteret
  • 2 arbeidsoppdrag vårsemesteret
Vurdering

Det utøves underveisvurdering muntlig og skriftlig ved tilbakemelding på utførte arbeidsoppdrag. Vurderingsmappe danner grunnlag til sluttvurdering med emnekarakter skala A til F.

Forkunnskapskrav

Opptakskrav til studiet.

Arbeids- og læringsaktiviteter

Forelesninger, oppgaver, diskusjoner, gruppeoppgaver, refleksjoner og presentasjoner.

Litteraturliste

Oppdaterte litteraturlister blir publisert på fagskolens nettsider ved studiestart.

Evaluering *

Studentens medvirkning gjennom årlige- og fortløpende evalueringer må påregnes. Det kan være evalueringer både på tilbuds- og emnenivå, samt yrkesrelevans 1 år etter fullført utdanning.